składniki: 1-2 piersi z kurczaka 1 puszka białej fasoli Jamar 1/2 puszki kukurydzy 1 słoik startego selera marynowanego 3 jajka 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, tymianek tłuszcz do smażenia opcjonalnie: natka pietruszki wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka myjemy kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem oraz tymiankiem i smażymy na tłuszczu
Domowy Smak Jedzeniamiesiąca Składniki: 1,5 miarki mleka modyfikowanego 45 ml wody 8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego 1/3 słoika smakowego deserku Sposób przygotowania: Gotujemy i schładzamy wodę do temperatury pokojowej. Następnie dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Gdy mieszanka nabierze odpowiedniej konsystencji dodajemy kleik i powtórnie mieszamy. Teraz gdy mamy przygotowaną główną warstwę nakładamy 1/4 przygotowanego kleiku do miseczki, a następnie nakładamy owoce
Z notatnikawzbogacić dokładając do składników czerwoną paprykę, sos sojowy, bazylię ... według własnego uznania. Warto eksperymentować! Jak przygotowuję zawsze tyle, że mogłabym obdzielić pół bloku, zwielokrotniając składniki, by zawekować do słoików . Warto zostawić jednak na następny dzień, bo jak się składniki przegryzą jest jeszcze smaczniejszy. Składniki: 1 duża cukinia 2 laki dobrej kiełbasy 4 duże cebule 5 dużych pomidorów
Z notatnikaprzemycić go trochę do diety. Składniki: Inka klasyczna naturalny miód kwiatowy cukier - 2 łyżki owoce pigwowca - 4 sztuki Wykonanie: Pigwowce przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do słoika i zasypać cukrem by puściły sok. Zostawić na noc w ciepłym miejscu. Kiedy owoce puszczą sok, powstanie nam syrop. Syrop możemy przechowywać w lodówce spokojnie przez kilka
Poezja Smaków - blog kulinarnykostkę i mieszamy z burakami i kapustą. Składniki zalewy zagotowujemy, wlewamy do warzyw i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie wkładamy do czystych słoików, zalewamy pozostałą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachSkładniki: kasza jaglana (1 1/2 szklanki) cukinia (2 duże) cebula (2 szt.) suszone pomidory (1 słoik + zalewa) sól pieprz ostra papryka olej woda Czas przygotowania: ok. 2 h Przygotowanie: Cebule kroimy i smażymy na oleju. Przyprawiamy pieprzem solą i papryką. Cukinie trzemy na grubych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy żeby puściła wodę. Gotujemy kaszę jaglaną. Suzone pomidory kroimy. Zostawiamy zalewę
Weganka gotujeumiem zjeść tylko 1 kawałeczka. ;) Składniki: 1 paczka wafli (5 sztuk) 200 g śmietanki do kawy 125 g. masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśniej śmietany słoik dżemu (najlepiej kwaskowatego) Zagotowujemy cukier z masłem, śmietaną i studzimy. Następnie dodajemy śmietankę do kawy i mieszamy (radzę zmiksować lub zblendować, wtedy nie pojawią się grudki). Gotową masą smarujemy wafle
Cynamonowe szczęściecienkie plasterki. Cytrynę wraz z imbirem luźno ułożyć naprzemiennie w słoiczku i zalać płynnym miodem. Wymieszać i odstawić do lodówki. Cytryna i imbir puszczą sok, który rozrzedzi miód. Słoikiem można potrząsać co jakiś czas. Po około 24 godzinach syrop jest gotowy. W lodówce może stać przez tydzień-dwa. Warto przygotować kolejny słoiczek zanim skończy się obecny. Pozostałości po syropie, czyli
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią majeranek. Gra on tu pierwsze skrzypce. Mam duży słoik zasuszonego latem majeranku, który dodaję to tu, to tam. A do mięsa wieprzowego, obok kminku, majeranek bardzo pasuje. Przygotowałam danie z delikatnego mięsa obranego z tłuszczu. Polędwiczki, które marynuje się w majeranku z kminkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym są soczyste, miękkie
Posadzone i zjedzoneImbir oskrobać i zetrzeć na tarce, dodać do pigwy. Zalać miodem i zostawić na 12 godzin. Słoiczki umyć, napełnić miksturą, zakręcić słoiczki. Pasteryzować 15 minut. Następnie wyjąć z garnka słoiki i położyć do góry dnem na ręczniku. Drugim ręcznikiem przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenia. Polecam bardzo, do herbatki lub wody na zimę będzie super
Kuchnia PokoleńPrzyjechał kiedyś do mnie słoik zupy (oczywiście nie sam), przywieziono go od naszych zagranicznych, zachodnich sąsiadów. Niepozorna zupa porowa szybko podbiła moje kubki smakowe, zakochałam się w niej od pierwszej, skosztowanej łyżki. Trochę musiałam się wysilić aby zdobyć przepis, ale w końcu się udało i dziś prezentuję Wam mega pyszną niemiecką zupę porową. Koniecznie musicie ją wypróbować
Jadło i czytadłoranem sprawia, że nadchodzący dzień widzi się w odcieniach pudrowego różu. Domowe granole przygotowała też dzisiaj Chantel . Granola z migdałami, suszoną miechunką i wiśniami Składniki: (na 2 l słoik) 400 g drobnych płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki soli 100 g migdałów w skórkach 100 g ziaren słonecznika 75 g ziaren sezamu 150 ml soku jabłkowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobiad bezcenna, ale po skosztowaniu mi wybaczyła Składniki na 4-6 porcji: 500 g suchej fasoli „Piękny Jaś” 2-3 cebule 100 g suszonych pomidorów (lub słoik suszonych pomidorów w zalewie, a olej użyć do smażenia tego dania) łyżka suszonego czosnku lub 3 ząbki świeżego łyżeczka papryki wędzonej płaska łyżeczka kuminu łyżeczka suszonego rozmarynu i/lub dodatkowo świeżego sól
greenscarfdodajemy cukier, sól, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować 25-30 minut, aż warzywa zrobią się miękkie i pod koniec dodać ocet. Gotować jeszcze chwilkę. Gotową sałatkę nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 5 minut. Smacznego
talerz przyjemnościczasie dodać przyprawy, miód i pozostały ocet, gotować jeszcze 30 minut – mieszając co jakiś czas. Po tym czasie zmiksować całość na gęstą pulpę i przełożyć gorącą masę do zakręcanych słoików, postawić je do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia
FitKot