słoik - 12348 przepisów (strona:422/824)

Placek z wiśniami i borówkami na soku z wiśni. 191

robicie z nadmiarem wiśni ? ja często dryluje i zasypuje cukrem po czym kiedy puszczą sporo soku zakręcam w słoik. Dzięki czemu  mogę tworzyć pyszne placki z ich udziałem. Nie lubię marnować jedzenia dlatego do tego placka wykorzystałam również sok z wiśni, bo aż żal nie skorzystań z tej dobroci. Placek wilgotny, pachnący, delikatny no cóż same zalety, Zapraszam... Przepis

Kubki smaku
Cukinia z papryką i cebulą 125

łyżeczek soli -4 łyżeczki musztardy (nie ostrej) -3 łyżeczki curry -1/2 łyżeczki pieprzu Zalewę zagotować. Dodać warzywa, gotować 10 min.  Gorące warzywa z zalewą włożyć do słoików. Zakręcić  dobrze wieczka, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Na drugi dzień wynieść do spiżarni

Kulinarne przemyslenia
Marynowane bakłażany do słoików na zimę 173

pietruszki w pęczku i odłożyć na noc. Na drugi dzień zagotować ocet, włożyć bakłażany z powstałą wodą i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików (bez pietruszki) i zalać gorącym octem wymieszanym z olejem. Szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu

Tradycyjna Kuchnia
Dżem wiśniowo-agrestowy 262

czasu do czasu. Dodać miąższ z laski wanilii oraz sama laskę i gotować jeszcze około 15 minut. Po zakończeniu gotowania laskę wanilii wyciągnąć. Gorący dżem wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem

Pyry na Gaz
Torcik a'la Malakoff 136

torcik! Jest po prostu rewelacyjny w smaku i ciężko poprzestać na jednym (hmmm, dwóch?) kawałku! 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów (180g) 200g dżemu z czarnej porzeczki (około 1/2 słoika) 1/2 szklanki wody (nie co więcej) 20 ml likieru orzechowego 80-100g orzechów (u mnie po 20g włoskich, nerkowca, pekan, macademia, brazylijskich) Krem: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki

Di gotuje
Papierówki smażone w cieście naleśnikowym 164

samą myśl. Owoce z własnej działki są zawsze cudownie pachnące. Te kupione w sklepie nie pachną już tak intensywnie, nie zachwycają tak bardzo. Tym bardziej trzeba zamknąć w słoiki te smaki i aromaty, aby można nimi było zachwycać się w chłodne dni. Na początek jednak grube plastry papierówek smażone w naleśnikowym cieście. Danie dobre na obiad i na kolację

Codzienna kuchnia niecodzienna
KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM 345

imprezy albo jako przekąska grillowa. U mnie jako nadzienie była kiełbasa lekko czosnkowa firmy Spichlerz Rusiecki . Takie koperty zniknęły u mnie w mig. Spróbujcie :) Składniki: * opakowanie ciasta francuskiego * słoik ulubionej kiełbaski bądź mięsa( u mnie kiełbasa lekko czosnkowa  Spichlerz Rusiecki  ) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty o długości boku ok. 7 cm. Na środek każdego kwadratu

Zrób to smacznie
Patisony w pomidorach z bazylią do słoików na zimę 195

ogniu. Pomidory przelać wrzątkiem, obrać ze skórki i dodać do patisonów. Przyprawić do smaku i smażyć jeszcze około 35 minut. Pod koniec smażenia dodać posiekaną bazylię. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka ogórkowa Gyros - na zime 207

czosnek zmiażdżyć i dodać wszystko do ogórków oraz pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić na 5-6 godzin, w między czasie przemieszać kilka razy, następnie przełożyć wraz z zalewą do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Jadło i czytadło
ogórki z papryką i curry 282

sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godz. Po tym czasie odcedzamy ogórki na durszlaku. Uzyskany sok mieszamy z zalewą. Ogórki, paprykę oraz cebulę wkładamy do słoików. Zalewamy je gorącą zalewą. składniki na zalewę: sok, który puściły ogórki 375 ml wody 300 ml octu 330 g cukru 1 czubata łyżka curry wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Domowy Smak Jedzenia
Ryż z kurczakiem po azjatycku 235

Składniki: 1 szklanka ryżu 1 filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 niedużej cukinii 1 cebula 1 słoik kiełków soi w zalewie przyprawa do dań chińskich sos sojowy ocet ryżowy curry … Czytaj dalej Ryż z kurczakiem po azjatycku

czarrna od kuchni
Dżem z cukini cytrynowy 129

cytryny i sok z całej cytryny, gotujemy aż odparuje ok półtora litra płynu, miksujemy na jednolitą masę , dodajemy galaretki i mieszamy aż galaretka się rozpuści, natychmiast nakładamy do słoików i ustawiamy do góry dnem

Gotowanie jest łatwe
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 164

garnku, będzie trwała dłużej, po powierzchnia do odparowania jest mniejsza. Masy powinno ubyć podczas smażenia połowę.  Przed nałożeniem konfitury do słoiczków, wyjmij laskę wanilii i gwiazdy anyżu. Słoiki powinny być wyparzone wrzątkiem i idealnie suche (najlepiej nastawić je na intensywny program w zmywarce). Gorącą konfiturą nakładamy do słoiczków i odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy

SMYKWKUCHNI
przetwory na zimę - cukinia słodko-kwaśna (jak ananas) 185

cukier, wanilię i goździki, gotuję aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do zalewy wrzucam cukinię, doprowadzam do wrzenia i gotuję max. 5 minut. Gorącą cukinię razem z zalewą przekładam do słoików i zakręcam. Pasteryzuję 5 minut. Z podanych proporcji przygotowałam 7 słoiczków mniej więcej

babka w formie
Pyszna nalewka jagodowa o lekkim posmaku wiśni 243

Wiśnie lekko zmiażdżyć, spowoduje to, że spirytus dotrze łatwiej również do pestek. Wszystko wrzucić do dużego słoja i zalać spirytusem, zakręcić słój. Odstawić na miesiąc, co kilka dni potrząsnąć słoikiem. Po miesiącu zagotować wodę z cukrem, cukier musi się rozpuścić. Zdjąć szumy z góry i zostawić aż ostygnie. Spirytus zlać z owoców, lekko można przydusić owoce, żeby wszystko wydobyć. Wlać

Kuchnia Pokoleń