wodę na pasteryzację. Gorący sok następnie odrazy przelewamy do czystych i wyparzonych słoiczków. 5. Pasteryzujemy je przez około 20 minut ( Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do góry dnem do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce ) Sok jest gotowy do spożycia
Gotowanie...to proste !cukru 100 ml oleju roślinnego 200 g startej surowej marchewki 200 g malin (lekko rozgnieść widelcem) 5 łyżek łyżki zimnej wody 50 g orzechów (zebrałam resztki ze wszystkich słoików) łyżka cynamonu Przygotowanie: Olej utrzeć z cukrem, dodać zimą wodę, połączyć z resztą składników. Masę przekłada łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180C 15-20 minut. Ciacha
greenscarfzblendować lub pozostawić w całości, wtedy w dżemie będą bardziej wyczuwalne. Gruszki, jabłka i aronię wymieszać dokładnie ze sobą, zagotować i gorący dżem wkładać do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem, nie trzeba już pasteryzować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedłużej - w zależności od tego jak gęsty przecier chcemy uzyskać.Pod koniec dodajemy sól,ewentualnie cukier i gotujemy jeszcze 10 min. Gorący przelać do wyparzonych i suchych słoików,dobrze zakręcić. Dla bezpieczeństwa pasteryzuję ok 20 min w garnku wyłożonym ściereczką
Niespełnione zdolności kulinarneprzepisu na keczup z cukinii wyszedł mi wspaniały sos słodko-kwaśny. Smakuje super i będzie świetną bazą do innych dań z sosem. Warto go wypróbować bo koszt zrobienia paru słoików jest niewielki. Jedynym błędem jaki zrobiłam to nie obranie cukinii, radzę ją obrać bo wtedy czas gotowania będzie krótszy i zrobi nam się fajny gładki sosik. Czytaj więcej
Pychotkaaaduś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj pozostałe warzywa oraz przecier pomidorowy, całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę, aby warzywa były miękkie. Gorące warzywa przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut, nie dłużej, aby warzywa nie straciły cennych witamin ! Taką mieszankę możesz np. podać do drugiego dania z mięsem i ziemniakami, ale możesz
Przepisy i porady kulinarnegodz na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy i kakao. Dobrze mieszamy, aby kakao się rozpuściło, gotujemy jeszcze ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy. Nie pasteryzujemy
Z Majeczką w kuchnipasują na imprezę ze znajomymi ,czy na uroczystość rodzinną , smakują naprawdę bardzo fajnie i szybko znikają z talerza . Naprawdę trzeba koniecznie spróbować , bo naprawdę są super . Składniki 1 Słoik oliwek 2 łyżki majeranku 2 łyżki bazylia 2 ząbki czosnku Pół szklanki oliwy z oliwek Wszystkie składniki łączymy w wygodnym pojemniku i odstawiamy na kilka godzin
Mój Smaklitr śmietany 30 % 1 Serek mascarpone 1 Biszkopt ciemny trzy warstwowy 1 Tabliczka czekolady białej 1 paczka migdałów 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 Słoik dżemu ,bądź powideł Wykonanie Rozpuszczamy białą czekoladę i mleczną w osobnych naczyniach odstawiamy aby wystygła ,następnie do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywną masę ,kiedy
Mój Smaksłone kroje w 2 centymetrowe paski ,następnie cebulę kroję w drobną kostkę oraz ogórki kiszone ,dodaje pieprz ziołowy i pieprz czarny według uznania , wszystkie składniki przekładam do słoika i zalewam olejem ,bądź oliwą i odstawiam na całą noc do lodówki . Na drugi dzień są znakomite
Mój Smakcytryny wyciskamy sok i wszystko razem rozgotowujemy. Kiedy pomarańcze rozpadną się na drobne kawałeczki. Dodać cukier i gotować aż osiągniemy konsystencje dżemu. Gorący dżem przekładamy do wypasteryzowanych słoików, dokładnie zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia
Aromatyczne Podróżeuwielbiam eksperymenty w kuchni , a do tego od jakiegoś już czasu jestem wielką miłośniczką dyni, musiałam ten przepis koniecznie wypróbować. W sezonie jesiennym przygotowałam do słoików puree dyniowe i teraz kiedy tylko mamy ochotę sięgamy po przetwory z naszej małej spiżarni :-) a dokładniej zimnej, ciemnej blokowej piwnicy. Przepis zaczerpnęłam z blogu Dorota smakuje nieco go zmodyfikowałam
Aromatyczne Podróżefareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Wiórki kokosowe wysypać na dno dużego słoika (u nas tradycyjnie posłużył do tego słój do kiszenia ogórków), dodać mleko kokosowe (nie jest ono konieczne , ale wtedy smak jest bardziej wyrazisty) i zalać alkoholem. Wszystko dokładnie wymieszać
Aromatyczne Podróżerozgrzewa. Gulasz: - 500 g mięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki - papryczka chili - 1 duża lub 2 małe cebule, - 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów) - 1/2 kg pieczarek, - 2-3 ząbków czosnku, - 2 liście laurowe, - kilka ziaren ziela angielskiego
Aromatyczne Podróżemalaksera, dodać łyżkę miękkiego masła, świeżo zmielony czarny pieprz , sól i gałkę muszkatołową -całość zmiksować na gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do miseczki lub słoika i wstawiamy do lodówki. Następnie ok 50 g masła klarujemy tzn. rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, odstawić, aby wytrącony osad opadł na dno, ostrożnie zebrać łyżką
Aromatyczne Podróże