słoik - 12348 przepisów (strona:433/824)

Smoothie z awokado i malinami 192

herbatniki… raczej bym nie wpadła na takie składniki. Było pyszne. Oczywiście, nie polecam takich wynalazków na codzień, ale raz na jakiś czas, można zaszaleć Smoothie w zwykłym słoiku, bo mój kufelek gdzieś się zapodział Drukuj Smoothie z awokado i malinami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 awokado garść truskawek 250 g malin 3/4 szkl. zimnego mleka 1 jabłko Sposób

Mieszam w Garnku
Sałatka ze szpinakiem 145

Uwielbiam sałatki ze szpinakiem, są bardzo smaczne i delikatne w smaku.   Składniki: 200 gram szpinaku 200 gram małych pomidorków 2 małe cebulki 1 opakowanie mini mozzarelli 0,5 słoika zielonych oliwek Ole! Sos: 1/3 szklanki oleju lnianego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu Szczypta soli Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, układamy na półmisku lub talerzu. Umyte pomidorki

Bajeczna Kuchnia
Konfitura malinowa z migdałami 125

zasypać cukrem i zostawić przez noc. Przełożyć do garnka i smażyć powoli około 30 minut. Płatki uprażyć na suchej patelni i wymieszać z konfiturą. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Makaronowa sałatka z sosem sojowym 155

sojowy dopełnia tylko oryginalności  :-) SKŁADNIKI: - makaron świderki (garść) - makaron kolanka (garść) - opakowanie makaronu  Konjac noodles nitki - opakowanie makaronu  Konjac noodles ziarenka - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - słoik selera konserwowego - ok. 25 dag sera żółtego - sól różowa himalajska - pieprz czarny mielony - sos sojowy Łączę ze sobą kukurydzę, czerwoną fasolę i selera konserwowego pokrojonego na ok. 2 cm. paski

Wielopokoleniowo
EMPANADAS 190

początku tygodnia zazwyczaj gotuję esencjonalny bulion drobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów.  Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i  przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub  tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest

cool and minty
DOMOWA NUTELLA 160

kilku godzinach chłodzenia  będzie miał idealną konsystencję do rozsmarowywania na chlebie. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do rogalików, naleśników lub do przełożenia ciasta. SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych 1i 1/3 szklanki (340 ml) mleka pełnotłustego 2/3 szklanki mleka w proszku 2 łyżki (30 g) miodu

cool and minty
DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA 169

kolendry. Prażymy, aż zaczną uwalniać aromaty. Mielimy partiami w młynku do kawy lub rozcieramy w moździerzu. Zmielne przyprawy mieszamy z cynamonem, imbirem i startą gałką muszkatołową. Przesypujemy do słoika, szczelnie zamykamy. Przechowujemy z dala od światła

cool and minty
KAPUŚNIAK Z POMIDORAMI I CHORIZO 189

przepisie. Świeże pomidory  z powodzeniem zastąpicie pomidorami z puszki lub 2 łyżkami koncentratu pomidorowego.  Taki kapuśniak, jak każdą inną zupę,  możecie zamknąć na gorąco w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce przez około 4 kolejne dni. SKŁADNIKI 500 g kiszonej kapusty drobno pokrojonej 100 - 150 g kiełbaski chorizo  pokrojonej w cienkie plasterki 2 l gorącego

cool and minty
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 203

przeszły smakiem przypraw. Aby barszcz był jak najbardziej aromatyczny, najlepiej jest ugotować go 1 dzień przed planowanym podaniem. Można przygotować go jeszcze wcześniej, zamknąć na gorąco w wyparzonych słoikach i przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. SKŁADNIKI 2,5 l wody 2 kg buraków 1/4 korzenia selera 1 marchewka  1 pietruszka  1 kwaśne jabłko, pokrojone na ósemki

cool and minty
MIĘKKIE PIERNICZKI 167

upieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie wymagają leżakowania.  Najlepiej upiec je 1-2 dni przed świętami lub wcześniej i do czasu podania przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoiku lub plastikowym pudełku. Są szybkie i bardzo proste do zrobienia.  Ciasto dobrze zagniata się na gładką masę, jest dość miękkie, ale plastyczne i wcale się nie kruszy. Można dodać

cool and minty
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 217

Wigilią polecam ugotować go na wywarze z kurczaka zagrodowego lub kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Można przygotować go kilka dni przed planowanym podaniem, na gorąco zamknąć w słoiki i po ostudzeniu wstawić do lodówki.  SKŁADNIKI/ 6 porcji 2,5 l wody 2 kg małych buraków  1-2 kwaśne jabłka  2 cebule 2 ząbki czosnku

cool and minty
PERFEKCYJNIE UPIECZONA PIERŚ KACZKI 174

łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/4 papryczki chili drobno posiekanej opcjonalnie 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej/ np.  TAKIEJ sól morska WYKONANIE DRESSING : Wszystkie składniki umieszczamy w małym słoiku, zakręcamy i mocno potrząsamy lub w miseczce umieszczamy wszystkie składniki dressingu poza oliwą. Mieszamy i stopniowo, cienkim strumieniem wlewamy oliwę, cały czas energicznie mieszając. Powinniśmy otrzymać lekko gęsty, jednolity sos. KACZKA

cool and minty
Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek 151

odrobinie wody w oddzielnych pojemnikach. Następnie połączyć owoce , wsypać żelfix i postępować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pod koniec smażenia, dodać aromat i skórkę cytrynową. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelni zakręcić, odwrócić do góry dnem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) 230

carb, zdecydowanie tłustszy. Jeśli liczycie kalorie, to zastąpcie majonez jogurtem a ser żółty pomińcie lub dodajcie ser kremowy śmietankowy lub naturalny. Tak przygotowaną pastę możecie przechowywać w lodówce w słoiku lub w miseczce przykrytej folią spożywczą przez kilka dni. Szukacie pomysłu na obiad? Zastąpcie majonez/jogurt oliwą, a będziecie mieć pyszny sos pesto do makaronu. Możecie dodać natkę czy jakieś ulubione

Mieszam w Garnku
Nalywka ze wieprzkōw (Nalewka agrestowa) 192

powącha 7 będzie zdawać 8 kocu 9 na odwrót 10 drużyny 11 smak 12 cena 13 spirytusu 14 wódki 15 obetnijcie 16 pół 17 dużego słoika 18 przypomni 19 zlejcie 20 butelki 21 wierzchu 22 posypcie 23 wstawicie Artykuł Nalywka ze wieprzkōw (Nalewka agrestowa) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni