słoik - 12348 przepisów (strona:441/824)

Kapusta biała z czosnkiem w marynacie do słoików na zimę 111

Kapustę oczyścić i poszatkować. Dodać posiekany czosnek, cebulę i startą marchewkę. Z podanych składników zagotować zalewę, gorącą wlać do kapusty, wymieszać i odstawić na noc. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i nie pasteryzować

Tradycyjna Kuchnia
Tarta czekoladowa z wiśniami 205

cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany Szczypta soli Nadzienie: ½ litra kremowej śmietany 30% 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% 25 dag serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 słoik  wiśni w syropie ½ szklanki rumu 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych Tarta czekolada do dekoracji Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wymieszać  z cukrem, dodać pokrojone zimne masło

Wanilia i Kardamon
Sałatka z fioletowych ziemniaków, awokado i szparagów 195

mundurkach (nie obierać), kiedy lekko przestygną zdjąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki. Awokado pozbawić pestki i skóry, pokroić w plastry.  Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy olej i ocet , dodajemy pozostałe składniki, zakręcamy i potrząsamy do dokładnego wymieszania. Wszystkie składniki sałatki (szparagi, ziemniaki, szczypior, awokado, słonecznik) ułożyć w misce. Polać sosem, lekko wymieszać

Stare Gary
Szpinakowa rolada z łososiem 182

łyżeczka rozmarynu Sól Gałka muszkatołowa Pieprz Czosnek suszony 4 jajka Nadzienie: 2 opakowania serka chrzanowego typu almette 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego Około 2 łyżek tartego chrzanu ze słoika 4 posiekane dymki ( ze szczypiorkiem ) sól Dodatkowo: 125 gram wędzonego łososia Czerwona świeża papryka Wykonanie: Szpinak rozmrażamy ( łatwo rozmraża się w mikrofalówce a potem zlewa wodę ). Na patelnię wykładamy masło, dodajemy

Smaki Ewy
Aksamitny dżem rabarbarowy z sokiem pomarańczowym 140

między innymi tartę z musem z rabarbaru i melona , z pyszna bezą na górze. Zajadaliśmy się nią ze smakiem. Potem żałowałam, że nie przygotowałam sobie takiego musu więcej do słoików. Mogłam też przecież zamrozić rabarbar, ale jakoś nie wpadłam na to. W tym roku i przygotowałam więcej dżemu, i zamroziłam trochę rabarbaru. Przyda się na chłodne dni, kiedy z utęsknieniem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba z zasmażanymi warzywami 176

pyszną rybę z zasmażanymi warzywami. Potrawa jest szybka do przygotowania. Każdemu będzie smakować.  SKŁADNIKI: 3 płaty mintaja świeżego lub mrożonego, 2 jajka, 2,5 szklanki bułki tartej, 1/2 słoika zasmażanych warzyw ORZECH , sól, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Rybę myję i osuszam (zamrożoną wcześniej rozmrażam). Rybę kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą. Kawałki mintaja zanurzam w rozkłóconym jajku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ogórki małosolne ;-) 512

łodygami i górą - gorczyca łyżeczka - czosnek 8 ząbków - chrzan kawałek korzenia - kilka ziaren ziela angielskiego zalewa: 1 czubata łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody Przyprawy ułóż na dnie słoika, poukładaj ogórki jasną końcówką do dołu, zalej zalewą, tak aby ogórki były pod wodą. Zamknij słój. Odstaw w ciemne miejsce, najlepiej tam gdzie jest chłodno.  Pamiętaj ogórki nie mogą

SMYKWKUCHNI
Śniadaniowa owsianka z sokiem pomarańczowym 178

klonowego. Pycha! składniki 30 g (ok 3 łyżek) płatków owsianych (używam Górskich) 200 ml świeżego soku z pomarańczy 120 g owoców - truskawek i borówek amerykańskich przygotowanie Płatki wsypać do słoika, zalać sokiem, zamknąć, wstawić na noc do lodówki. Po wyjęciu dodać pokrojone truskawki i borówki. Wymieszać i gotowe. Smacznego

Stare Gary
SAŁATKA RYŻOWA Z PIECZARKAMI MARYNOWANYMI 241

pyszna i pożywna sałatka, którą szybko się robi SKŁADNIKI   1 słoik pieczarek marynowanych 1 woreczek ugotowanego ryżu długoziarnistego, 20 dag szynki z plastrach, ½ puszki kukurydzy, 4 jajka, 2 ogórki kiszone, majonez, sól, pieprz, szczypiorek WYKONANIE Szynkę kroimy w małe paseczki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na małe kawałki (kilka odkładamy do dekoracji). Ogórki kroimy

słodki bratek
Jak zrobić mąkę samorosnącą? 117

Składniki: 500g mąki (typ 450) 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  Wykonanie mąki samorosnącej: Podane wyżej składniki przesiać i porządnie wymieszać. Najlepiej po wykonaniu przesypać do oznaczonego słoika, żeby nie pomylić jej ze zwykłą mąką

Mania Wypiekania
PRZECIWNOWOTWOROWA OLIWA Z HABANERO 146

bardzo korzystne dla zdrowia.   Składniki: 15 dag papryki habanero szklanka oleju lnianego lub oleju z pestek winogron Wykonanie: Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Układamy w słoiku, zalewamy olejem. Odstawiamy na 10 dni do lodówki. Po tym czasie spożywamy codziennie 1 łyżeczkę. Należy pamiętać aby popijać jogurtem. Nigdy wodą, która tylko bardziej zaostrzy ostrość oliwy

Z Majeczką w kuchni
Ciasto orzechowe z bezą. 175

dżemu gruszkowego lub dyniowego - 80 g cukru pudru - 1 żółtko - 2 białka ubite na sztywną pianę Orzechy, żółtko, dżem, cukier zmiksuj blenderem. Dodaj pianę z białek. PONADTO: - mały słoik dżemu porzeczkowego - czubata łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki BEZA: - 3 białka - 3 łyżki płaskie cukru - łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i proszek budyniowy

SMYKWKUCHNI
Świąteczne ciacho nadziewane budyniem i jabłkami 195

szklanka cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 2 1/2 szklanki mąki 4 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe z cukrem 1 l mleka duży słoik jabłek prażonych (ok 900 g) Olej, cukier, jajka umieścić w misie miksera i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać

Kocham Czekoladę
Cukiniowa lasagne ze szpinakiem serem i pomidorami 167

pożywna więc jeśli nie macie pomysłu na obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)  Składniki :  2 cukinie 200g żółtego sera 400g sera riccota pieprz, sól paczka świeżego szpinaku słoik sosu pomidorowego arrabiata (najlepiej domowej roboty) Przygotowanie :  Cukinię obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paski (jak na zdjęciu) następnie solimy ją i odstawiamy żeby puściła wodę (inaczej zapiekanka zrobi

zdrowa vege kuchnia
Szarlotka z budyniem (bez glutenu) 194

zwykle piekę w sezonie letnim i na pocz ą tku jesieni, kiedy dostępne są , najlepsze moim zdaniem, jabłka do tych ciast czyli kwaśne antonówki. Z antonówek robię mus " do słoików" do wykorzystania poza sezonem na kwaśne jabłka.Tym razem jednak skorzystałam ze świeżych i słodkich jabłek, dlatego też szarlotka jest inna od tych moich typowych. Odróżnia ją też ciasto (bezglutenowe

Bon appetit mon amie