słoik - 12348 przepisów (strona:434/824)

Fasola z ciecierzycą w pomidorach 180

Składniki: 1 słoik fasolki po bretońsku Pamapol 1 puszka ciecierzycy 3 dorodne pomidory 1 cebula 20 dkg wędliny sól, pieprz, słodka papryka, słodka wędzona papryka, chili świeże zioła, estragon i … Czytaj dalej Fasola z ciecierzycą w pomidorach

czarrna od kuchni
Granola 242

piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy przez około 20 minut – aż całość lekko zbrązowieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną granolą łamiemy na kawałki i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku

Jacob Tastes
Cukier miętowy 114

króluje w nim przede wszystkim mięta. Uwielbiam jej zapach i smak, dlatego mam jej kilka odmian i używam na bieżąco do różnych potraw. Tym razem postanowiłam zamknąć ją w słoiku na zimę i przygotowałam cukier miętowy. Będzie smacznym, i aromatycznym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, dań na słodko i herbaty. Cukier miętowy Czas przygotowania: 10 minut + czas suszenia Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z arbuza 192

Wspaniała sprawa dla amatorów tych soczystych owoców. Smak lata zamknięty z słoiku z pewnością powróci zimą przy domowej drożdżówce i gorącej herbacie. Składniki 1 kg miąższu z arbuza 500 g cukru 250 ml wody 1. Miąższ z arbuza oczyszczamy z pestek … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zupa buraczkowa z prażonym boczkiem i cebula 140

Następnie śmietana wcześniej wymieszana z odlaną wystygniętą szklanką samej zupy. Dlaczego? Otóż śmietana lubi się zwarzyć ,a gdy chcemy zagęścić ją mąką zrobi nam się kit. Ja do większego słoika wlewam najpierw zupę gdy przstygnie daję śmietanę i mąkę,zakręcam i energicznie strząsam aż wszytko się ładnie połączy.Wtedy dodaję do gotującej się zupki. Smacznego Zapraszam do dyskusji

Viola cooks with passion
Ciasto serowo - brzoskwiniowe Bogini Wenus 166

temp. 180st. Ostudzić i przekroić. Masa :   500 g zmielonego chudego białego sera,  700ml śmietanki 30%,  4 łyżki cukru pudru,   2 galaretki cytrynowe,  słoik dżemu brzoskwiniowego lub morelowego. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z serem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do masy

Z miłości do słodkości
Powidła prawie klasyczne. Z piekarnika 138

przez 1 godzinę. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przemieszać. Podgrzewać jeszcze dwa razy, przy czym za trzecim razem nie studzić, ale przełożyć do wyparzonych słoików i zamknąć. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Pomysł na pieczenie powideł zobaczyłam - oczywiście - w internecie, ale gdzie dokładnie...? Nie wiem. Można go znaleźć na wielu stronach, a idea chodziła za mną już ze dwa lata, ciężko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomidorki koktajlowe w zalewie do słoików na zimę 125

wykałaczką. Chroni to przed popękaniem w trakcie pasteryzacji. Obieramy czosnek. Pomidorki i ząbki czosnku układamy w wyparzonych słoiczkach. Z podanych składników zagotowujemy zalewę i ją schładzamy. Przestudzona zalewą wypełniamy słoiki i porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach. Tak przygotowane pomidorki to smakowity dodatek do sałatek lub mięs czy serów. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Leczo w wersji wegetariańskiej 187

atrakcyjności. Spełniam więc Waszą prośbę i dzisiaj mam dla Was.... leczo w wersji wegetariańskiej   Składniki: 2 cukinie 2 cebule 3 kolorowe papryki świeże pomidory kilka pieczarek 1 słoik przecieru pomidorowego (domowy) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy (lub świeża, wyłuskana) 1 łyżeczka   papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej (można dać mniej, jak kto woli) 2-3 łyżki

Kuchnia u Krysi
Klasyczna salsa pomidorowa 111

Sierpień to miesiąc pomidorów. Szkoda tylko, że sezon na nie trwa tak krótko, bo to moje ukochane warzywa. Część z nich zamykam w  słoiku, a część zjadamy na bieżąco. Trzeba z nich korzystać póki są, więc dziś zapraszam Was na pyszną pachnącą latem klasyczną salsę pomidorową. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na aromatyczne letnie pomidory

Kulinarne przygody Gatity
Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia 72

pokryła dno, a owoce nie przywarły. Dodajemy kakao, cukier do smaku oraz nasiona chia. Dusimy na małym ogniu, często mieszamy. Czekam, aż powstanie gęsty dżem. Dżem przekładamy do słoika

Moja smaczna kuchnia
Kimchi ogórkowe z imbirem 168

jeszcze raz wymieszaj. Przykryj naczynie folią i odstaw na godzinę w pokojowej temperaturze. Jeśli lubisz ostrzejsze kimchi marynuj przez dobę również w pokojowej temperaturze. Tak przyrządzonym kimchi napełnij słoiki i przechowuj w lodówce. The post Kimchi ogórkowe z imbirem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Masełko "Raffaello" 160

gotową masę przełożyć do słoiczka z nakrętką i przechowywać w lodówce  uwagi: - ilość cukru uzależniona jest od przeznaczenia, np. do przełożenia wafla zdecydowanie więcej niż do wyjadania ze słoika - masa zaraz po przygotowaniu jest bardzo łatwa  do rozsmarowania lecz do wafli nadaje się lepiej po nocy spędzonej w lodówce - podana ilość wystarcza na posmarowanie 1 paczki wafli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 140

kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę i ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać przecier z ogórków

Zrób to smacznie
pyszna pasta z papryki 113

uzyskania konsystencji gęstej śmietany,często mieszać ,aby uchronić przywarcia do dna. Gotową pastę przełożyć do słoiczków i pasteryzować 8-10 minut od zagotowania wody. studzimy, przekładamy do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach.:))Pycha pasta ,na kanapki,do jedzenia prosto ze słoiczka ,do makaronów

w mojej kuchni