słoik - 12348 przepisów (strona:434/824)

SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I PIECZARKAMI 154

SKŁADNIKI :  5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 2 marchewki, ugotowane 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 puszka groszku 200 g chudej, wędzonej szynki, polędwicy lub kabanosów 4 jajka ugotowane na twardo 1 por, biała część 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ 132

smaku. Bigos jest już gotowy, możemy jeszcze go odpowiednio przyprawic. Na drugi dzień, kiedy smaki już się przegryzą, ponownie go zagotowujemy, wtedy jest najsmaczniejszy. Nadmiar możemy przełożyć do litrowych słoików i zagotować

Kulinarne Fantazje Marioli
ZAPIEKANKA GYROS 172

świderki 300 g chudej szyki wędzonej lub duża pierś z kurczaka 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju 1 opakowanie przyprawy gyros 1 puszka kukurydzy 1 słoik papryki konserwowej 1 podłużny ogórek sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I JABŁKAMI 210

Ciasta z owocami na półkruchym spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki

Kulinarne Fantazje Marioli
Dżem truskawkowy z wanilią 221

jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Piekarnik powinien być rozgrzany do 100ºC, przetwory pasteryzujemy w tej temperaturze przez

Cooking Monster
Sałatka warzywna z czarną fasolą i chrupiącym boczkiem 159

spaja całość. Polecam. Składniki: 150 gram chudego boczku parzonego Czarna fasola z puszki Mieszanka : groszek z marchewką i kukurydzą ( kartonik ) 1 cebula szalotka 2 kiszone ogórki Pieczarki marynowane ( mały słoik ) Kilka suszonych pomidorów w oleju Majonez light około 2 łyżek Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w cienkie plasterki a następnie w słupki. Smażymy na suchej patelni aż nabiorą

Smaki Ewy
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami 258

Pyszne roladki ze schabu, podsmażone na oliwie i zapieczone z żółtym serem. Kryją w sobie niespodziankę pod postacią suszonych pomidorów. Składniki: 4 kotlety schabowe 8 pomidorów suszonych ze słoika 100g żółtego sera 50ml wody sól, pieprz, słodka papryka 3 łyżki oliwy z oliwek Kotlety schabowe rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na środku mięsa układamy dwa odsączone pomidory suszone

Gotowanie i blogowanie
Ogórki z natką 223

5szkl cukru pieprz i sól do smaku Ogórki obrać i pokroić w plastry, marchew zetrzeć na dużych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Wszystko razem wymieszać, nakładać ciasno w słoiki i uzupełnić płynem. Gotować 10 min. i od razu wyjąć. Nie trzeba stawiać do góry dnem. Pyszna

Ukojenie Podniebienia
Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym 202

zalewy. Na sałacie układamy warstwę z grillowanej cukinii, a na niej warstwę z soczewicy. Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni. W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem

My Chcemy Jeść
KONFITURA Z PŁATKÓW DZIKIEJ RÓŻY 183

płatków dzikiej róży 40 g cukru sok z 1/3 cytryny szczypta kwasku cytrynowego 1/2 kieliszka wódki 1/2 szklanki wody słoik na przetwory Z płatków usuwamy  białe, stwardniałe końce aby nie nadały goryczy naszej konfiturze. Purpurowe części płatków przelewamy na sitku wrzątkiem, aby je zmiękczyć i pozbyć się zanieczyszczeń. Gdy przestygną, odciskamy z nich wodę. Płatki przekładamy do salaterki

KuchcikoweLove
Dżem z truskawek 3 dniowy 160

samo i kolejnego dnia również - ma być co najmniej 6 półgodzinnych gotowań w ciągu 3 dni. Czwartego dnia wsypać cukier , zagotować jeszcze raz i gorący dżem nakładać do słoików. Taki dżem nie wymaga pasteryzacji, wystarczy słoiczki odwrócić wieczkiem do dołu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Borówkowy koktajl białkowy :) 168

przygotowany koktajl zaserwowałam sobie na śniadaniowy posiłek. Jest odżywczy i syci na dobrych kilka godzin. Po wypiciu połowy słoika już byłam najedzona, także coś w tym jest:)   W smaku jest dość wyczuwalna wanilia oraz borówki . Koktajl należy spożyć zaraz po przygotowaniu , ponieważ dodatek nasion lnu i chia spowoduje z czasem zagęszczenie konsystencji na bardzo gęstą.  Składniki: 1 łyżeczka

Zdrowie na języku :P
Chlebek caprese 146

upiekłam w foremkach od firmy PapilArt , są bardzo wygodne, polecam. Składniki: 250 gram maki pszennej 12 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 200 ml. letniej wody 0,5 słoika suszonych pomidorów 1 opakowanie mini mozzarelli 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 foremki do pieczenia ( 155 mm x 60 mm) PapilArt Sposób przygotowania

Bajeczna Kuchnia
Ogórki małosolne 153

koreańskim kimchi. Kisić można właściwie wszystko. Kiszonki jak wiadomo posiadają duże walory nie tylko smakowe,ale i zdrowotne. Jestem wielbicielką kiszenia i początku lata nie wyobrażam sobie bez dużego słoika ogórków na kuchennym blacie. Zjadamy je zanim zdążą się zakisić, bo chrupiące małosolne to nasze ulubione. Was też zachęcam do eksperymentów z kiszonymi warzywami, nie tylko z ogórkami. Na zaprzyjaźnionym

Smakowity Blog Kulinarny
Wiśnie w rumie do ciast i deserów 136

puszczą sok zalać rumem, przelać do dużego słoja, zakręcić  i odstawić na trzy tygodnie. Mieszać codziennie delikatnie drewnianą łyżką do rozpuszczenia się cukru. Następnie przełożyć do małych słoików, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy

Tradycyjna Kuchnia