słoik - 12348 przepisów (strona:419/824)

Sos cukiniowo-paprykowy 133

minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy chwilę, mieszamy cały czas, gdyż sos ma tendencję do przypalania, Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Sos wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wekujemy 5 minut. Wynosimy do spiżarki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Sok z czarnego bzu z cytryną-idealny na odporność i przeziębienie 211

dajemy do wyparzonych butelek,jak macie takie jak ja na zdjęciu to wystarczy jak gorący sok wlejecie i odwrócicie do góry dnem i zostawicie do wystygnięcia,jak macie tradycyjne słoiki to dobrze jest je pasteryzować ok 10 min,żeby się dobrze zamknęły. Jak nie macie sokownika to można go przygotować inaczej - dać owoce  garnka,dolać

Swojskie jedzonko
Kurczak w chińskim sosie śliwkowym. 179

trochu przyprawy. Gorzej z odejmowaniem, dlatego pilnujmy się, żeby nie sypnąć czegoś zbyt entuzjastycznie. Sos śliwkowy jest bardzo smaczny i wielofunkcyjny. Można przygotować go więcej i przechowywać w słoikach. Pasuje nie tylko do kurczaka, ale i do innych mięs, krewetek czy tofu. Można go użyć jako dipu do spring rollsów, sajgonek, lub do sałatek. Polecam.     Składniki

zadanie-gotowanie
Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem 258

selerem naciowym i marchewkami. Dusić na niewielkim ogniu przez 30 minut. Dodać bazylię, sól i pieprz. Zblendować na gładką masę. Ponownie doprowadzić do wrzenia, przelać do wyparzonych, suchych słoików i pasteryzować przez 10 minut. inspiracja Przepis dodaję do akcji  Róbmy przetwory! 2016 i Pora na pomidora

FitKot
Jabłecznik z budyniem i kruszonką 251

delektujcie się zdrowym nadzieniem! Składniki 260 g mąki 1 jajko 80 g cukru pudru torebka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g masła Nadzienie jabłka prażone w słoiku lub konfitura jabłkowa robiona w domu lub kilogram jabłek już obranych z usuniętymi gniazdami i obrane ze skórki budyń śmietankowy z cukrem 500 ml mleka Pokrój w kostkę zimne masło

Z Kuchni Do Kuchni
"Ogórkowa" w słoiku 167

baldachy) chrzan czosnek Zalewa: 1l wody 4 dkg soli Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki (niekoniecznie) i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do wyparzonych i osuszonych słoików dajemy po odrobinie chrzanu, ząbku czosnku i łodyżce kopru. Wkładamy ogórki nie ugniatając ich zbytnio i zalewamy zagotowaną i przestudzoną zalewą Mocno zakręcamy. Pozostawiamy kilka dni w temp. pokojowej po czym

Kuchnia w czekoladzie
Sok miętowo-cytrynowy. 140

mięty(dla uwydatnienia smaku lekko ją rozgnieść(wtedy uwolni się bardziej jej aromat), garnek zamknąć, zostawić na 1-2 godz., następnie przelać sok przez sito, wlać do butelek lub słoików,         pasteryzować

Kuchnia Beaty
Powidła mirabelkowe z miętą i imbirem. 143

teflonowym) i postawić na małym ogniu. Kiedy owoce zmiękną i puszczą sok dodać cukier, imbir i miętę. Gotować na bardzo małym ogniu, z przerwami, przez cały dzień. Przygotować wyparzone słoiki i przełożyć do nich gorące powidła (wyjąć wcześniej miętę

zadanie-gotowanie
Sałatka z kabaczka na zimę 400

cukier, koncentrat i ocet zagotować, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, gotować 2 minuty, odstawić do wystygnięcia. Do przestudzonej zalewy dodać kabaczka z cebulą wymieszać, przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut

Jadło i czytadło
Dżem ze śliwek; dżem śliwkowy (węgierki, renklody) 178

również łyżką do małych słoiczków (renklody są bardziej soczyste niż węgierki i powstaje z nich dużo rzadsza konsystencja, z tego też powodu dłużej trzeba je gotować). Przekładam do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry nogami.  Tak podsumowując jeszcze przygotowywanie tych trzech rodzajów dżemu stwierdzam, że: - renklody : powstaje z nich baaardzo słodki i aromatyczny dżem, są to śliwki

Wielopokoleniowo
Tarta malinowe love 223

mąki pszennej, 2 łyżki kakao, opcjonalnie 2-4 łyżki wody, 2 łyżki cukru białego, 100 g masła, szczypta soli, ponadto: 250 g jagody leśnej w syropie (gotowe ze słoika), 200 ml słodkiej śmietanki 30 %, 1 kg świeżych malin, ok. 200 g cukru pudru, 250 g świeżych jagód, żelatyna. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy

Moniki Smakołyki
Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie 176

jest je potem kroić. Tak więc, dla ciach z owocami, robię odstępstwo od smarowania blach, której czynności nie ukrywam nie lubię Jako wsad jabłkowy możecie użyć gotowych jabłek ze słoika, lub też przygotować je szybko sami. I też wygląd i konsystencja Waszej części jabłkowej, może być dopasowana do Waszych upodobań. Jedni wolą papkę – jabłka prażone. Ja preferuję częściową papkę

Mieszam w Garnku
sałatka z pieczarkami konserwowymi 139

składniki: 1 słoik pieczarek konserwowych 1 puszka groszku zielonego 3 ogórki kiszone 3 jajka, ugotowane na twardo 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sól, pieprz wykonanie: Jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w półplasterki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem 212

Składniki: 1 wędzone udko kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 dużej czerwonej papryki 1 słoik selera konserwowego 5 plastrów ananasa z puszki 1/4 orzechów włoskich 2 łyżki majonezu sól, pieprz Kukurydzę, seler oraz ananasa odcedzić z zalewy. Seler oraz ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Udko pozbawić kości i pokroić. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki

Moja Galeria Smaku
Tort „Pożegnanie lata” 165

oniec sierpnia zwiastuje już nieubłaganą jesień. W ostatnich promieniach letniego słońca dojrzewają jeszcze na krzakach spokojnie jeżyny. Owoce proszą się już o ich zahibernowanie w słoikach na zimowy czas. Wieczory stają się chłodne i coraz przyjemniej sięga się po herbatę, której akompaniują pachnące kanikułą ciasta. Korzystając jeszcze z tego, co daje nam w tym okresie natura, warto upiec tort pełen

Food Square