mięta i ogórek. Dodatkowo jest super łatwy w przygotowaniu! Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do shakera. Porządnie wstrząsnąć i przelać do szklanki. Jeśli nie masz pod ręką shakera możesz użyć słoika. Na zdrowie
kuchniabellissima.wordpress.compestek od wiśni Wiśnie wsypać do słoja,pestki zawinąć w kawałek gazy,zawiązać i włożyć do słoja w ten sposób będzie łatwiej je wyciągnąć. Wiśnie zalać rumem,słoik zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. Wiśnie najpierw zalane alkoholem a nie zasypane cukrem oddadzą mu wszystkie soki i aromaty,a nalewka będzie miała piękny kolor. Po 6 tygodniach
Kolorowa kuchnia Elkiwody Jabłka dokładnie umyłam,pokroiłam na ćwiartki (wraz z gniazdami, natomiast zdrewniałe ogonki usunęłam). Pokrojone jabłka umieściłam w dużym słoju i zalałam letnią,osłodzoną wodą. Słoik przykryłam gazą i przymocowałam gumką . Odstawiłam w ciemne, ciepłe miejsce. Bardzo ważne jest, aby jabłka podczas całego procesu znajdowały się pod powierzchnią wody, inaczej może pojawić się pleśń
Kolorowa kuchnia Elkiziarenek. Wlać z powrotem do garnka,dodać sól,cukier ,gotować 3-4 godziny ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru),co jakiś czas przemieszać. Mój przecier wychodzi dosyć gęsty. Rozlać do słoików,zakręcić i pasteryzować 15 minut. Tak przygotowany przecier możemy przechowywać do następnego roku
Kolorowa kuchnia Elkiwięc lekko przestudzoną dynię osączyłam na sicie by puree nie było za rzadkie. Delikatnie łyżką oddzieliłam miąższ od skórek. Skórki wyrzuciłam,miąższ zmiksowałam na papkę. Gotowe puree przełożyłam do słoików i włożyłam do lodówki,będą zużyte w ciągu najbliższych dni na dyniowe przysmaki. Można również takie puree zapasteryzować w słoiczkach,będziemy mieli dostęp do dyni także zimą
Kolorowa kuchnia Elkiskładnikami,mieszać je w dowolny sposób i dobierać pod swoje kubki smakowe. Seler konserwowy idealnie współgra z ananasem dodając sałatce winnego smaku,a papryka i por uzupełnia ten smak. słoik selera konserwowego 5 plastrów ananasa z puszki 3 łyżki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki kawałek pora (10 cm) 10 g żółtego sera 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu sól świeżo
Kolorowa kuchnia Elkiwrzenia i gotuję ok 10 minut na wolnym ogniu. Dosładzam do smaku cukrem. Rozgotowane maliny przekładam na sito i przecieram tak długo aż zostaną same pestki. Mus wkładam do słoików,zakręcam i pasteryzuję 15 minut. W ten sam sposób robi ę mus z jeżyn
Kolorowa kuchnia Elkigrypę i przeziębienie. Działa przeciwzapalnie,przeciwbakteryjnie i napotnie. 2 kg jeżyn 500 g cukru 500 ml spirytusu 96% Jeżyny umyte i osuszone wsypać do dużego słoja,zasypać cukrem,słoik przykryć gazą i odstawić w słoneczne miejsce na 4-5 dni. Kiedy owoce puszczą sok wlać spirytus,słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie
Kolorowa kuchnia Elkinajlepiej przygnieść talerzykiem, żeby wszystkie były przykryte syropem. Przykryć o odstawić na 2-4 dni, codziennie zamieszać kwiaty z syropem. Następnie syrop przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek lub słoików. Pasteryzować, aby dłużej można było przechowywać. Po otwarciu syropu trzymać w lodówce. Syrop można dolewać do herbaty lub pić jako napój z wodą, cytryną i miętą. Smacznego
talerz przyjemnościkostkę i dodajemy do podsmażonych jabłek, doprawiamy cynamonem i opcjonalnie sokiem z cytryny. Całość podsmażamy jeszcze przez ok. 10 min. aby kawałki jabłek zmiękły. Gotowe przekładamy do wyprażonych słoików i pasteryzujemy przez ok. 15 min. Tak przygotowane jabłka przyspieszają wykonanie szarlotki Kolor jabłek zależy od odmiany jabłek i ilości użytego cynamonu. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaobtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy śledzia nie za długo, tak aby tylko "złapał kolor"). Teraz usmażone ryby przekładamy do słoików i zalewamy octową zalewą ( razem z cebulą i przyprawami). Słoje zakręcamy trzymamy w chłodnym miejscu przez trzy, cztery dni i gotowe
Miód i pieprzjest mega smaczna ... Dzięki dodaniu do majonezu chrzanu przystawka, nie jest ciężka i lekko zaostrza apetyt. Moim gościom bardzo przypadła do gustu. Składniki: 2 słoiki szparagów 300 g szynki konserwowej w plastrach 6 łyżek majonezu 3-4 łyżeczki chrzanu (najlepiej dodać do smaku) Wykonanie: Majonez mieszamy z chrzanem - sos chrzanowy mamy gotowy. Każdy plaster szynki smarujemy dosyć obficie sosem chrzanowym
IMPRESJA SMAKUzasypujemy cukrem, mieszamy. Dusimy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Wsypujemy cynamon oraz ziarna z laski wanilii, dokładnie mieszamy, dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniapieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas lekko mieszamy. Piekarnik wyłączamy, powidła zostawiamy do ostudzenia, następnego dnia pieczemy przez kolejną godzinę. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do wystudzeni. Pasteryzujemy przez 20 minut
Bajeczna Kuchniachwilę, a następnie wkładać do wyparzonych słoiczków i odwracać do góry dnem. Keczup złożony w ten sposób nie wymaga pasteryzowania. *pieprz, ziele i goździki można wyjąć przed złożeniem do słoików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie