słoik - 12348 przepisów (strona:417/824)

Przecier pomidorowy 218

uzyskają odpowiednią dla nas konsystencję. Ja zawartość garnka zredukowałam o 1/4. Następnie przecier przelać do słoiczków. Słoiczki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 20 minut od zagotowania. Pozostawić w garnku do wystudzeniu. Z tej ilości pomidorów wyszło mi ok 2,8 l przecieru. Mój przecier zawiera trochę pestek

Monia miesza i gotuje
Wielka uczta z Erin Gleeson? 175

wyboru chociażby dyniowe caprese, sałatkę z kapusty i pomarańczy czy wreszcie sałatkę z awokado i pomarańczy a nawet sałatkę persymony. Tu znajdziemy również rady jak przygotować dressingi robione w słoiku czy dipy robione przy pomocy blendera. Dania z warzyw to m.in. rozmarynowe szaszłyki, harmonijki z cukinii czy cynamonowy kalafior. Na deser zaś nie zabraknie słodkości, za którymi przepada sama autorka

Krzywa Prosta
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 230

następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne płaskie główki i doskonale nadaje się na wrapy

karmelowy
Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 231

cukru 2 łyżki soli 5 łyżek musztardy sarepskiej Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy zalewę zalewę, zagotowujemy ją i studzimy. Ogórki myjemy i rozkrawamy wzdłuż na cztery. Wkładamy je do słoików, do każdego dodajemy liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i trochę gorczycy. Zalewamy zalewą, porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut w 90 stopniach. Studzimy do góry dnem. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Buraczki z papryką do słoików 552

kosteczkę i dodać do buraków. Ocet z cukrem zagotować i wlać do sałatki. Wlać również olej. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą do smaku. Przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować 20 minut

kuchnia doski
Pulpety z żółciaka i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym 214

mielonych a resztę przeznaczyłam do dzisiejszego dania. Sierpień to idealny czas na dania w sosie ze świeżych pomidorów bo teraz właśnie są najsmaczniejsze. Pomyślcie też o zapakowaniu pomidorów w słoiki - przydadzą się zimą. Ja swoje pulpety udusiłam w takich dojrzałych pomidorach a całość doprawiłam kuminem i kolendrą żeby całość była jeszcze pyszniejsza. Ja, mięsożerca, mówię Wam, że to był pyszny

Smaczna Pyza
Ulubieńcy lipca i sierpnia 156

może ich zabraknąć w tym zestawieniu. Jadłam je z owsianką, dodawałam do koktajli i zrobiłam dużo przetworów na zimę. Polecam każdemu wybranie się do lasu i uzbieranie choćby słoika jagód. Warto! Lipiec to początek sezonu na moje ulubione grzyby, czyli kurki. Najbardziej smakują kurki, które samemu się zbiera:) . Najczęściej jadałam je w tofucznicy albo z sosem a'la śmietanowym

wegujemy
Dietetyczne chrupki śniadaniowe z czekoladą 130

wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180*C. Uważać, aby się nie przypaliły. Wyjąć, poczekać aż ostygną. Tak przygotowane płatki przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku. Spożywać z mlekiem lub jogurtem :) Wartości odżywcze: w 100 g 386 kcal B: 8,5 g T: 16,3 g W: 54 g Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ketchup z cukinii. 151

chwil aby cukinia nie przywarła do dna. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy około 5 min. Ketchup studzimy i blendujemy na jednolity mus. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min. Gotowe! Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Przetwory z pomidorów 250

roku urodzaj na pomidory jest niesamowity, więc trzeba je zamykać w słoikach, żeby się nie zmarnowały🙂 Najprostsze przetwory są moim zdaniem najlepsze i na pewno znikną do wiosny🙂 … Czytaj dalej Przetwory z pomidorów

czarrna od kuchni
Domowa granola 183

powinny się zezłocić i nabrać orzechowego aromatu. Uważać, aby nie przypalić :) Granolę wyjąć i wystudzić. Dodać żurawinę, rodzynki i pokrojone na kawałki suszone jabłka. Wymieszać. Gotową granolę przełożyć do słoika

My simple kitchen
Szarlotka z bezą i złotą rosą 196

wyobraźnia i kubki smakowe pozwalają na tworzenie co raz to nowych przepisów. Dzisiejszy powstał podczas pieczenia. Dostałam całą siatkę papierówek, z których mogłam zrobić wiele pysznych przetworów np. do słoika. Ale mój wybór padł na szarlotkę. Właśnie taką z dużą ilością papierówek upieczoną w bardzo dużej foremce. Bo jak się domyślacie nie ma sensu piec w małych foremkach. Ta szarlotka

Kuchnia u Krysi
Czerwony buraczek z papryką na zimę 142

cebule. Gotować ok 10 min. 4. Gorące buraki nakładać do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi i zakręcić suchymi czystymi nakrętkami 5. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczkę, zagotować wodę, włożyć słoiki, tak by były zalane woda do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować 15-20 min. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej

Proste Potrawy
KOMPOT Z ŻÓŁTYCH MIRABELEK 141

się upewnić, że w środku nikogo nie ma :)  Składniki: 1 kg dojrzałych żółtych mirabelek  cukier  Przygotowanie: Mirabelki umyj, pozbaw pestek i przesyp do wyparzonych ii suchych słoików. Do każdego słoja ( półlitrowego) wsyp 1 łyżkę cukru i zalej gorącą wodą. Pasteryzuj około 30 minut. Następnie kompot odstaw do ostudzenie i przenieś w chłodne miejsce.  Smacznego

Kukuleczki
szybkowar-cukiniowo-śliwkowy dżemik... 206

chwili zasyczenia pary gotować 15 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wszystko pałką blendera zmiksować dobrze, teraz wsypać cukier, żelfix i zagotować mieszając do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - doskonale smakuje do tostów, naleśników, ciast i innych deserów...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię