słoik - 12348 przepisów (strona:452/824)

Rurki z jabłkami 210

Składniki: -ok. 40 dkg mąki pszennej 480 -szklanka cukru pudru -20 dkg margaryny Kasi maślany smak -1,5 dkg drożdży -łyżka mleka -2 jajka -aromat -1/2 słoika jabłek szarlotkowych  Drożdże mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, margarynę, jajka, drożdże i aromat i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Kroimy

Maminek kulinarny
Śniadaniowy pudding chia z jabłkiem i cynamonem. 162

zimnym mlekiem, dodaj ksylitol i wanilię, wymieszaj. 2. Włóż do lodówki na minimum kilka godzin, aż napęcznieje. Pudding trzeba co jakiś czas mieszać, dlatego najlepiej trzymać go w zamkniętym słoiku - wstrząsamy nim podobnie jak shakerem. 3. Wyjmij z lodówki, przełóż do miseczki. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka, posyp cynamonem i płatkami kokosowymi. Polej miodem w razie potrzeby. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Powiedz dietom nie
Sałatka ze świeżego szpinaku, z pomidorami, jajkiem i kurczakiem 209

dużo czasu ani specjalnych umiejętności. Sos na bazie dobrego oleju można zrobić w większej ilości i spokojnie przechowywać go przez kilka dni w lodówce, w zamkniętym naczyniu, na przykład słoiku. Musimy jednak pamiętać, że dodanie świeżych ziół i świeżej papryczki skraca ten czas. Jeśli zależy nam na dłuższym terminie przydatności, to użyjmy suszonych dodatków.  Wszystkim lubiącym takie sałatki polecam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak zrobić mąkę z ciecierzycy (besan) 134

młynek do kawy, kielich blendera lub przystawkę do robota w postaci młynka do ziaren. Ja korzystam z tej ostatniej opcji i mielinie idzie błyskawicznie. Gotową mąkę przesypujemy do suchego słoika i zakręcamy

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym 223

przedstawiam Wam swoją wersję na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Składniki na 5-6 porcji: 800g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka ¾ szklanki pędów bambusa z puszki lub słoika 5-6 plastrów ananasa z puszki (ok. 2/3 puszki) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszeczka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki

Fabryka pomysłów
Frużelina z owoców leśnych i gruszek 248

przeznaczenia i rodzaju użytych owoców możesz dać mniej żelatyny. Gdy jednak wyjdzie za gęsta, dodaj nieco wrzącej wody i wymieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorącą frużelinę możesz przełożyć do słoików, zakręcić pokrywkę i odwrócić do góry dnem, aby zawekować. Zagotowywanie nie wchodzi tu w grę z uwagi na żelatynę

Anioszek w kuchni
Sos meksykański z szafranowym ryżem 275

Szybki i smaczny obiad dla zapracowanych. Do kotletów mielonych dodałam konfiturę z cebuli a panierkę zrobiłam z chrupkiego żytniego pieczywa.   Składniki 1 słoik sosu meksykańskiego firmy Jamar 200 g mięsa mielonego 1 łyżeczka konfitury z cebuli firmy Proeco Polska … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2945

Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe 32 g cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki cukru 100 ml likieru  waniliowego 35 dag masła Warstwa wiśniowa: 1 słoik wiśni drylowanych z syropu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo : Polewa

Wanilia i Kardamon
Pleśniak po liftingu wg Aleex 185

masła • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) • 3 szklanki mąki pszennej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru • szczypta soli • 2 łyżki kakao • słoik gęstego dżemu (najlepiej z kwaśnych owoców) - porzeczkowego, agrestowego, mogą być także kwaskowe powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli

W mojej kuchni
Barszcz wigilijny wg Aleex 178

odstawić na 3-4 dni. Jeśli w pomieszczeniu będzie chłodniej, przygotowanie zakwasu potrwa 1-2 dni dłużej. Kwaśność zakwasu zależy od nas. 6. Gotowy zakwas przecedzić, wlać do czystego słoika lub szklanej butelki i wstawić do lodówki. Można przechowywać przez 2-3 dni. Przygotować barszcz: 1. Do garnka wlać 2 litry wody. Włożyć obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę

W mojej kuchni
Ser w oliwie z czosnkiem niedźwiedzim 163

osuszamy, a następnie drobno kroimy. Ser kroimy w kostkę i opcjonalnie można go delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Twaróg obtaczamy w pokrojonym czosnku niedźwiedzim, a następnie przekładamy go do słoika i zalewamy oliwą z oliwek. Po szczelnym zamknięciu najlepiej słój przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące.  Oliwę można mieszać , ja dałam pół na pół ze smakową oliwą

Apetyczna babeczka
Pesto z czosnku niedźwiedziego 187

minuty cały czas mieszając. 2. Liście czosnku myjemy i osuszamy, wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do czasu otrzymania konsystencji pasty. Otrzymane pesto można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 miesiące. Warto również zamrozić je w małych pojedynczych porcjach, można wtedy korzystać z niego cały rok, idealne są do tego małe worki

Apetyczna babeczka
Imbirówka - nalewka imbirowa 170

już gotowa kupiona wódka. Imbir obieramy i kroimy na dość cienkie plastry. Następnie myjemy cytryny i kroimy na ósemki. Dorzucamy do imbiru. Nam do tej nalewki posłużył 3 litrowy słoik (zresztą tylko takich używamy). Całość zasypujemy cukrem i zalewamy miodem. Na sam koniec dolewamy wódkę i zakręcamy wszystko na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy nalewkę przez durszlak, tak tylko

Marder&Marder Manufacture
Wołowina Hoisin 142

czarnego pieprzu 1 łyżeczka pasty miso lub pasty z fermentowanej fasoli. Wszystkie składniki na sos wrzucamy do blendera lub moździerza i łączymy ze sobą. Taki sos możecie przechowywać w słoiku, w lodówce przez miesiąc. Wołowinę kroimy w cieniutkie paseczki. Nie solimy! Dodajemy do niej sos hoisin, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy

ladykitchen
Zakwas za barszcz biały z wysiewek 306

Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 dni. Żur kisimy do uzyskania ładnego kwasowego smaku i zapachu. Następnie zakwas przecedzamy i przelewamy do butelki lub słoika. Tak przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Notatki - czosnek i chleb powinien być zanurzony w wodzie. W przeciwnym może spleśnieć - zakwas można przechowywać w lodówce

Wędrówki po kuchni