słoik - 12348 przepisów (strona:339/824)

Zupa gołąbkowa na kaszance 137

papryką. Na jej bazie powstała zupa, smaczna , syta i mega aromatyczna. Składniki 250-300 g młodej kapusty 3 pętka białej kaszanki z bazylią i papryką 1 cebula 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki kaszy pęczak koperek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false

R'n'G Kitchen
Dżem truskawkowy z nutą imbirową 141

gotujemy na małym ogniu, aż zaczną gęstnieć ( ja zawsze nakładam odrobinę na talerzy i sprawdzam czy gęstnieje). Pod koniec gotowania dodajemy starty imbir i mieszamy. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików a następnie je pasteryzujemy przez 10 minut

Zainspirowana w kuchni
Ogórki małosolne 176

litr wody 1 kopiasta łyżka soli kamiennej 2-3 ząbki czosnku 2 solidne gałązki kopru Sposób przygotowania: Ogórki umyć, odkroić końcówki( dzięki temu szybciej się zakiszą). Na dno słoika włożyć gałązkę kopru i ciasno poukładać ogórki, poprzetykać je plastrami czosnku i koprem. W garnku zagotować wodę z solą, rozmieszać i tak przygotowanym roztworem zalać ogórki. Po upływie 24 godzin

Gosia gotuje
zdrowy sok ,czyli ukiszone buraki 152

plastry typu julienne,lub paseczki talarki. Wodę zagotować ,dodać przyprawy wedle uznania i sól . Mieszać do rozpuszczenia soli. Wlać solankę na buraki. Buraki powinny być zanurzony w solance. Zakręcić słoiki ,przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni ,a następnie wynieś do piwnicy. ps.sok pić ,buraki wykorzystać do surówki ,lub zupy. Smacznego

w mojej kuchni
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 173

smażenia, sos beszamelowy: mleko 2 szklanki, masło  40 g, mąka pszenna 2 łyżki, gałka muszkatołowa do smaku, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: sos pomidorowy 1 duży słoik, ser mozzarella 200 g, parmezan starty do posypania, makaron Lasagne 21 płatów, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju aż lekko się zrumieni. Szpinak myjemy, siekamy nożem

kulinarne odsłony pati
Tort urodzinowy mocno czekoladowy 173

bardzo małym ogniu, nie mieszając, jedynie potrząsając rondlem. Podczas smażenia będzie wytwarzała się pianka, którą powinnaś zdejmować. Kiedy wiśnie będą szkliste, przełóż je wraz z gorącym syropem do słoików i zapasteryzuj. Żeby zapobiec wysuszeniu wiśni, w trakcie ich smażenia możesz dodać preparat żelujący do przetworów. Konfitura z wiśni gotowa! A teraz składamy: Blaty wysmaruj powidłami. Następnie kremem czekoladowym. Pamiętaj nakładaj

ClauditteMissCooking
Syrop z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy 588

Korzystam z dobrodziejstw jakie dała mam natura i zamykam je w słoikach. Takim dobrodziejstwem jest czarny bez,który teraz kwitnie w pełnej okazałości i aż grzech  był by nie skorzystać z tych darów. Bardzo intensywny zapach kwiatów bzu roznosi się po okolicach,a krzaki uginają się od nadmiaru białych baldachów. Ja zrywam kwiaty i dodaję je do różnych przetworów

Kolorowa kuchnia Elki
Noodle z warzywami 180

porcje Składniki: 125 g makaronu chow mein noodles 1 czerwona papryka 1 marchew 1 cebula 1/3 pęczka natki z pietruszki 5 kawałków grzybów shitake, mogą być suszone lub ze słoika 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego kawałek jasnej części pora Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy. Przygotowujemy warzywa. Paprykę oczyszczamy

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami, tuńczykiem i jajkiem + film 298

smaku dopełni sos musztardowo- cytrynowy, który idealnie będzie komponował się z sałatką.     składniki na 2 porcje opakowanie rukoli 4 jajka ugotowane na twardo 10-12 pomidorków cherry słoik suszonych pomidorów w oleju pęczek posiekanego szczypioru z dymki puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka musztardy

Smakowite Dania
Dżem truskawkowo-pomarańczowy 168

zagęści. Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla połączenia się smaków. Gorący dżem przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia

Pyry na Gaz
Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami (szybkie i tanie) 148

szklanka cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 50g czekolady (użyłam mlecznej z mojej ulubionej Cukieterii ) 1 słoik wiśni w syropie (polecam Dagomy ) (***) 2 łyżki mąki ziemniaczanej  Wiśnie odsączyć z syropu i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Żółtka oddzielić od białek.  Białka ubić na sztywno, a następnie połączyć

Di gotuje
Pieczona fasola w sosie BBQ 185

sprytnie jak Jamie". Pieczona fasola w sosie BBQ 2czerwone cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki oliwa po 1 łyżeczce wędzonej papryki i kminu rzymskiego oraz chili w płatkach 1 słoik przecieru pomidorowego 2 puszki kolorowej fasoli 100 ml sosu BBQ kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka sporych ziemniaków do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bulion warzywny - podstawa do zup i składnik do niektórych dań 237

złotego koloru oraz będzie miał dobry smak. Tak przypaloną cebulę dodajemy do garnka i gotujemy jeszcze około 15 minut. Doprawiamy do smaku i gotowe. Taki wywar możemy zawekować w słoiku i używać kiedy go potrzebujemy

Gotuj z Mąką
Kokosowy, idealny pudding chia z musem z jagód i płatkami kokosowymi 172

łyżeczki syropu z agawy - 100g mrożonych jagód - 0,5 dojrzałego banana - płatki kokosowe / wiórki kokosowe Nasiona chia zalać mlekiem, dodać syrop z agawy i dokładnie wymieszać. Przelać do słoika i zakręcić. Odstawić do lodówki. Po 10 minutach ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na min 1h do lodówki, tak aby nasiona chia napęczniały. Przed podaniem do miski włożyć mrożone jagody

CookYourself
JAMAR - pyszne produkty na każdą okazję 180

Takie Pyszności dostałam w ramach współpracy z firmą JAMAR   Firma ta ogromny wybór produktów przeznaczonych dla każdego.  W asortymencie firmy możemy znaleźć:   ☛Warzywa w Słoikach ☛Warzywa w Puszkach  ☛Koncentraty i Przeciery ☛Sosy ☛Soki i Napoje ☛Przyprawy ,Octy,Ketchupy ☛Dodatki obiadowe ☛Przetwory Octowe   Ja osobiście firmę JAMAR znam od jakiegoś czasu . Bardzo lubię

Gotowanie Patki