słoik - 12348 przepisów (strona:340/824)

Wiosenna śledziowa 217

Składniki: 1 opakowanie matiasów 200 g Seko 1/2 pęczka dymki 1 słoik krojonych pieczarek w zalewie 3 ogórki kiszone 30 dkg młodych ziemniaków ugotowanych majonez pieprz Przygotowanie: Śledzie namoczyć w … Czytaj dalej Wiosenna śledziowa

czarrna od kuchni
Popapraniec 244

torebki budyniu śmietankowego bez cukru lub waniliowego po 1 łyżce mąki zwykłej i ziemniaczanej kostka masła 3 cukry waniliowe i 3 łyżki zwykłego cukru ponadto: wiśnie drelowane ze słoika dżem z czarnej porzeczki rodzynki, migdały, orzechy, wiórki kokosowe Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dodając żółtka. Mieszać łyżką dodając przesianą mąkę połączoną z proszkiem, ostrożnie

kgwjanczewo
Frużelina truskawkowa 137

cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Podgotowałem truskawki na małym ogniu - dodałem sok z cytryny. Gdy owoce zmiękły dodałem mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Przełożyłem frużelinę do wyparzonych słoików i zakręciłem

R'n'G Kitchen
Eliza Reis-Kawka – KOBIETA, KTÓRA TANECZNYM KROKIEM PRZECHODZI PRZEZ ŻYCIE 166

sklepach. Moim dzieciom lub osobom, które zwracają się do mnie o pomoc w nauce języka każę czytać wszystko, co mają pod ręką: reklamy, etykiety na opakowaniach po ciastkach czy słoikach z musztardą.  Oswajajmy się z językiem na każdej płaszczyźnie. Na pewno coś z tego zostanie. I jak mantrę powtarzam wszystkim, ze w każdym wieku można się uczyć. Faktem jest

Z notatnika
Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj 191

wypłukać w gorącej wodzie.  Wodę wlewamy do garnka dodajemy cukier i gotujemy syrop. Schładzamy  Kwiatki przekładamy do słoja, dodajemy pokrojone w plasterki cytryny, zalewamy chłodnym syropem. Słoik przykrywamy gazą lub kawałkiem papieru ręcznikowego zakładamy gumkę aby całość była szczelna. Tak przygotowany słój odstawiamy na okno w nasłonecznione miejsce na 10 dni. Mieszamy 2 – 3 razy

Kuchnia na wzgórzu
Zapiekanki na Placu Nowym w Krakowie 189

wczoraj ukoił nam nerwy, ale to jest taka perła, że o niej napiszę wam osobno. Co jeszcze możecie zauważyć, jedząc zapiekanki? Bajzel, wszechobecny bajzel. Brud, papiery, lepiące się stoliki, słoiki z przyprawami, które pamiętają jeszcze insurekcję kościuszkowską, brudne kosze, walające się śmiecie. Spotkaliśmy kilka wycieczek szkolnych, które przewodnicy zaprowadzili na zapiekanki. Więc moi drodzy, jeśli w domu bez glutenu, zdrowo

ladykitchen
Jaglany budyń truskawkowy z kruszonką kukurydzianą 190

również zabrać na małe i większe wycieczki i delektować się czasem z rodziną na łonie przyrody.  Przepis podaję na trzy miseczki lub w wersji na wynos na trzy słoiki po ok. 200 ml. Budyń jaglany: - 1 szklanka mleka - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2 łyżki syropu klonowego - truskawki 1. Kaszę jaglaną przelać gorącą, prawie wrzącą wodą aby pozbawić ją goryczki

Apetyczna babeczka
Bigos z młodej kapusty 180

ziemniaczkami, posypanymi koperkiem. PRZEPIS NA  BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki na bigos: 1 główka młodej kapusty 1 cebula 150 g kiełbasy podwawelskiej lub innej 1 dobra konserwa mięsna ( słoik około 300 g ) pęczek koperku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz Przygotowanie bigosu z młodej kapusty: Z kapusty oberwać wierzchni liście. Główkę kapusty umyć i osuszyć

kolorowotorcikowo
Majonez domowy... najlepszy, przepis... najłatwiejszy 204

wizualny. Zróbcie taki, jaki będzie Wam smakował. Majonez gotowy. Dla porównania pokazuję Wam dwa zdjęcia majonezu, który zrobiłam z dwoma rodzajami musztardy. Oba są smaczne Gotowy majonez przełożyłam do słoika. Jego trwałość jest krótka, ponieważ nie zawiera konserwantów, więc nie można go zbyt długo przechowywać w lodówce. Najwyżej tydzień. Robicie majonez domowy, czy kupujecie gotowy? Jeśli zdecydujecie się zrobić, życzę

Kuchnia u Krysi
Jak zrobić w domu prażoną cebulkę? 189

uzyskania odpowiedniego koloru. Po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik i dobrze odsącz z tłuszczu. Kiedy przestygnie przypraw niewielką ilością soli. Taką cebulkę można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka tygodni. Zanim wrzucisz cebulę na tłuszcz, nie zapomnij strzepnąć z niej nadmiaru mąki - ja używam do tego celu "rzadkiego" sitka. Jeśli chcesz uzyskać "smakową" cebulkę, wtedy przed obtoczeniem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidorowa z selerem naciowym 146

naciowym i sosem pomidorowym z dodatkiem bazylii. Oczywiście jako zamiennika użyć można passatę pomidorową i świeżą bazylię. Składniki 4 łodygi selera naciowego 2 młode marchewki 2 łyżki oliwy 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią Barilla 1,5 l bulionu warzywnego 100 g ryżu 1 łyżka ziół toskańskich natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false

R'n'G Kitchen
Ogórki małosolne na kołobrzeskiej solance 319

przykryć małym talerzykiem i delikatnie obciążyć. W zależności od wielkości ogórków i temperatury otoczenia pierwsze małosone są gotowe po2-3 dniach po 5 dniach resztę niezjedzonych ogórków pakuję do słoików i przetrzymuję w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kulki drobiowe z makaronem Lubella 5 warzywa w sosie ajvar #lubelloveinspiracje #lubella 189

ząbek czosnku, ocet, miód, sól oraz pieprz i wszystko blendujemy.   Próbujemy i dodajemy jeśli jest potrzeba więcej soli, pieprzu lub octu. Kiedy jest już odpowiednio doprawiony, przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, sos powinien się przegryźć.  Pozostałe składniki: 300 gram makaronu Lubella Mini rurki 5 warzyw 1 łyżka kaparów

Życie zaczyna się w kuchni
Syrop , sok z melisy 240

doprowadzamy do wrzenia , dodając cukier i resztę kwasku cytrynowego . Następnie pozwalamy mu się gotować na małym ogniu, bez przykrywki około 1,5 godziny . Na gorąco rozlewamy do butelek lub słoików , zakręcamy i odwracamy do góry dnem . Syrop nie wymaga dodatkowej pasteryzacji . Można go przechowywać dowolnie długo , ale najlepszy aromat ma po miesiącu . Smacznego Post Syrop , sok z melisy pojawił się

Ogrodnik w podróży
Sałatka z buraków i wiśni 140

mało, ale jeżeli reszta jest tak smaczna jak ta sałatka… Do przygotowania potrzebujemy (przepis trochę zmoidyfikowałam): 500 g ugotowanych buraków 2 spore garście drylowanych wiśni (u mnie ze słoika) 1 łyżka majonezu 2-3 kopiaste łyzki jogurtu greckiego sól, pieprz 1 drobno posiekana dymka Buraki ścieramy na duzych oczkach, dodajemy do nich wiśnie, jogurt, majonez oraz wszystkie przyprawy. Wszystko

Szybko Tanio Smacznie