słoik - 12348 przepisów (strona:346/824)

Jak podawać migdały dzieciom? Migdałowo – kokosowe masło do owsianki i na kanapki dla malucha BLW. 209

ostudzić. Wrzucić do blendera i dodać olej kokosowy. Miksować z przerwami, tak aby masło się zbytnio nie nagrzało. Jeżeli blender stawia opór, można dodać więcej oleju. Przełożyć do słoika i przechowywać w suchym miejscu. Masło możecie dodatkowo doprawić cynamonem (około 1 łyżeczka). Migdały w rozsądnych ilościach wpływają na pracę i rozwój mózgu. Jak podać migdały dziecku? Zblenduj migdały i przygotuj

Krupeczki
Strucla jabłkowa z Amaretto 171

mleka 2 żółtka 1 jajko 15 g drożdży 6 łyżek cukru szczypta soli 500 g mąki pszennej  1 łyżka masła (rozpuszczonego ) 1 łyżka śmietany  nadzienie:  1 słoik jabłek 3/4 l (wystarcz na 2 strucle ) 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru 2 łyżki Amaretto  Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodać 1 łyżkę cukru

kgwjanczewo
Kokosanki 116

tych ciastek z sentymentem. Mimo wszystko postanowiłam je upiec, Do przygotowania potrzebujemy: 350 g mąki pszennej 170 g zimnego masła 80 g cukru 3 żółtka 3 białka 1,5 słoika dżemu truskawkowego 100 g wiórek kokosowych 100 g cukru Mąkę, cukier, masło i jajka umieścić w dzieży robota i zagnieść całość do otrzymania kruchego ciasta. Uformujcie je w kulę

Szybko Tanio Smacznie
LETNIA SAŁATKA Z PIECZONYMI BURAKAMI 177

koktajlowe oraz podprażone orzechy i pestki dyni. Dodajemy schłodzoną ricottę, delikatnie oprószamy pieprzem. Podajemy z chrupiącą grzanką. Smacznego! Ps. Śmiało możemy taką sałatkę zabrać do pracy – np. w słoiku albo pszennej tortilli.   Wpis powstał we współpracy z marką Społem Kielce, producentem Octu Kieleckiego

Ostra na Słodko
OWSIANKA NOCNA Z CHIA I JOGURTEM NATURALNYM 187

płatkami owsianymi i chia. Zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na całą noc. Rano owsiankę przełożyć do miseczki lub jeśli zabieramy ze sobą do pracy do pojemnika lub słoika. Posypać dowolnymi dodatkami

Zrób to smacznie
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 188

konsystencję konfitur. Trzeba pamiętać, aby mieszać konfiturę, szczególnie pod koniec smażenia, aby się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuję około 15-20 minut.  Po zapasteryzowaniu słoiki ustawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem 173

pytajcie mnie czy da się ją zrobić na zimę bo my zjadamy ją po prostu na bieżąco. Kiszenie kapusty jest łatwe i nie potrzeba do tego beczek. Wystarczają mi słoiki i, jak widać na zdjęciu, szklany, nieduży garnek. Lubię w nim kisić bo przez ścianki ładnie widać zawartość, a szeroki wlot ułatwia nakładanie i ubijanie kapusty. Przyznam się

Smaczna Pyza
Czekoladowy pudding owsiany z kokosem i bananem 148

Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia i napęcznienia płatków owsianych.   W międzyczasie obrać i pokroić banana na grubsze plasterki.   Owsiankę przełożyć z rondelka do miseczki lub słoika - tak jak u mnie, dzięki czemu mogę owsiankę potem szczelnie zamknąć i odstawić na później na pożywny podwieczorek . Powtykać w nią plastry banana. Zalać syropem z agawy. Na wierzch dołożyć

Grunt to przepis!
Jogurtowe ciasto z jagodami 170

straganach się pojawiły, czas zająć się tymi naszymi czarnymi kulkami. Jagody mają dużo witamin i są bardzo zdrowe, warto je zajadać latem i zachować ich smak w mrożonkach, słoikach czy suszu. Dziś podaję przepis na pyszne ciasto, lekkie, puszyste i aromatyczne. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika. Można używać do wypieku jagód mrożonych albo świeżych. Jogurtowe ciasto z jagodami

Moje Małe Czarowanie
KIEŁKI - RECEPTA NA ZDROWIE 145

rodzaje kiełków. Z łuskanych otrzymujemy krótkie, białe kiełki o lekko różowych pędach i orzechowym smaku. Potrzebują one do wzrostu zaledwie 2 do 3 dni. Możemy je wyhodować w kiełkownicy, słoiku, bądź woreczku. Nasiona z czarnymi łupinami natomiast umieszczamy w pojemniku z ziemią. W ciągu kilku dni wyrosną z nich długie, zielone pędy. Nasiona słonecznika są dosyć podatne na gnicie. Przyczyną

wege i kropka
Cukinia smażona po koreańsku 308

zbyt cienkie, bo smażenie spowoduje, że będą się rozpadać. Pokrojoną cukinię solimy, mieszamy i odstawaimy na około 30 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i ścieramy na tarce (albo otwieramy słoik z domową pastą czosnkową ). Szczypiorek myjemy i siekamy niezbyt drobno. Na suchą patelnię wrzucamy ziarna sezamu i prażymy na wolnym ogniu aż się zarumienią, co jakiś czas mieszając je suchą

Lamarida.pl
Dżem truskawkowy z cytrynowo-miętową nutą 157

Sezon na truskawki powoli się kończy (bynajmniej na mojej działce coraz mniej tych wspaniałych owoców). Jak co roku przygotowuje jak największą ilość słoików. Zazwyczaj stawiam na tradycyjne – po prostu truskawkowe dżemy i konfitury. Jednak z resztek owoców zawsze wyczarowuje coś oryginalnego . Lubie mieć kilka mniej typowych słoiczków. Dziś postawiłam na pyszny dżem z cytrynowo-miętową nutą . Dżem nie jest

Słodkie okruszki
Ciasto letnie z bezą 150

Składniki 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 5 jaj 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 szkl cukru 1 słoik konfitury rabarbarowo -truskawkowej Eterno wykonanie Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać margarynę i nożem posiekać. Dodać żółtka zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części tj 2/3 i 1/3. Do 1/3 dodać łyżkę kakao i zagnieść

Kulinarne pyszności Molki
Sałatka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem i mieszanką warzywną 171

Polecam. Składniki: 4-5 ziemniaków gotowanych w mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 4 jajka gotowane na twardo ¼ ugotowanego brokułu Papryka marynowana -2 płaty Majonez Sól Pieprz Musztarda rosyjska Wykonanie: Mieszankę warzywną i fasolę wykładamy na sito. Przepłukujemy wodą i pozostawiamy do odsączenia

Smaki Ewy
Młoda kapusta kiszona w solance z miodem 226

niektórych rejonach kisi się też całe liście a nawet całe główki kapusty, ale do tego potrzebna jest już mniejsza lub większa beczka. W blokowych warunkach mam miejsce tylko na słoiki więc kapustę kiszę krojąc ją na cząstki. Próbowałeś już kiszonej kalerosse? Taka kapusta kiszona w kawałkach jest dobrym dodatkiem dań obiadowych, tak jak ogórki kiszone. Z pieczonymi żeberkami smakuje świetnie

Smaczna Pyza