ostudzić. Wrzucić do blendera i dodać olej kokosowy. Miksować z przerwami, tak aby masło się zbytnio nie nagrzało. Jeżeli blender stawia opór, można dodać więcej oleju. Przełożyć do słoika i przechowywać w suchym miejscu. Masło możecie dodatkowo doprawić cynamonem (około 1 łyżeczka). Migdały w rozsądnych ilościach wpływają na pracę i rozwój mózgu. Jak podać migdały dziecku? Zblenduj migdały i przygotuj
Krupeczkimleka 2 żółtka 1 jajko 15 g drożdży 6 łyżek cukru szczypta soli 500 g mąki pszennej 1 łyżka masła (rozpuszczonego ) 1 łyżka śmietany nadzienie: 1 słoik jabłek 3/4 l (wystarcz na 2 strucle ) 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru 2 łyżki Amaretto Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodać 1 łyżkę cukru
kgwjanczewotych ciastek z sentymentem. Mimo wszystko postanowiłam je upiec, Do przygotowania potrzebujemy: 350 g mąki pszennej 170 g zimnego masła 80 g cukru 3 żółtka 3 białka 1,5 słoika dżemu truskawkowego 100 g wiórek kokosowych 100 g cukru Mąkę, cukier, masło i jajka umieścić w dzieży robota i zagnieść całość do otrzymania kruchego ciasta. Uformujcie je w kulę
Szybko Tanio Smaczniekoktajlowe oraz podprażone orzechy i pestki dyni. Dodajemy schłodzoną ricottę, delikatnie oprószamy pieprzem. Podajemy z chrupiącą grzanką. Smacznego! Ps. Śmiało możemy taką sałatkę zabrać do pracy – np. w słoiku albo pszennej tortilli. Wpis powstał we współpracy z marką Społem Kielce, producentem Octu Kieleckiego
Ostra na Słodkopłatkami owsianymi i chia. Zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na całą noc. Rano owsiankę przełożyć do miseczki lub jeśli zabieramy ze sobą do pracy do pojemnika lub słoika. Posypać dowolnymi dodatkami
Zrób to smaczniekonsystencję konfitur. Trzeba pamiętać, aby mieszać konfiturę, szczególnie pod koniec smażenia, aby się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuję około 15-20 minut. Po zapasteryzowaniu słoiki ustawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapytajcie mnie czy da się ją zrobić na zimę bo my zjadamy ją po prostu na bieżąco. Kiszenie kapusty jest łatwe i nie potrzeba do tego beczek. Wystarczają mi słoiki i, jak widać na zdjęciu, szklany, nieduży garnek. Lubię w nim kisić bo przez ścianki ładnie widać zawartość, a szeroki wlot ułatwia nakładanie i ubijanie kapusty. Przyznam się
Smaczna PyzaZdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia i napęcznienia płatków owsianych. W międzyczasie obrać i pokroić banana na grubsze plasterki. Owsiankę przełożyć z rondelka do miseczki lub słoika - tak jak u mnie, dzięki czemu mogę owsiankę potem szczelnie zamknąć i odstawić na później na pożywny podwieczorek . Powtykać w nią plastry banana. Zalać syropem z agawy. Na wierzch dołożyć
Grunt to przepis!straganach się pojawiły, czas zająć się tymi naszymi czarnymi kulkami. Jagody mają dużo witamin i są bardzo zdrowe, warto je zajadać latem i zachować ich smak w mrożonkach, słoikach czy suszu. Dziś podaję przepis na pyszne ciasto, lekkie, puszyste i aromatyczne. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika. Można używać do wypieku jagód mrożonych albo świeżych. Jogurtowe ciasto z jagodami
Moje Małe Czarowanierodzaje kiełków. Z łuskanych otrzymujemy krótkie, białe kiełki o lekko różowych pędach i orzechowym smaku. Potrzebują one do wzrostu zaledwie 2 do 3 dni. Możemy je wyhodować w kiełkownicy, słoiku, bądź woreczku. Nasiona z czarnymi łupinami natomiast umieszczamy w pojemniku z ziemią. W ciągu kilku dni wyrosną z nich długie, zielone pędy. Nasiona słonecznika są dosyć podatne na gnicie. Przyczyną
wege i kropkazbyt cienkie, bo smażenie spowoduje, że będą się rozpadać. Pokrojoną cukinię solimy, mieszamy i odstawaimy na około 30 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i ścieramy na tarce (albo otwieramy słoik z domową pastą czosnkową ). Szczypiorek myjemy i siekamy niezbyt drobno. Na suchą patelnię wrzucamy ziarna sezamu i prażymy na wolnym ogniu aż się zarumienią, co jakiś czas mieszając je suchą
Lamarida.plSezon na truskawki powoli się kończy (bynajmniej na mojej działce coraz mniej tych wspaniałych owoców). Jak co roku przygotowuje jak największą ilość słoików. Zazwyczaj stawiam na tradycyjne – po prostu truskawkowe dżemy i konfitury. Jednak z resztek owoców zawsze wyczarowuje coś oryginalnego . Lubie mieć kilka mniej typowych słoiczków. Dziś postawiłam na pyszny dżem z cytrynowo-miętową nutą . Dżem nie jest
Słodkie okruszkiSkładniki 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 5 jaj 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 szkl cukru 1 słoik konfitury rabarbarowo -truskawkowej Eterno wykonanie Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać margarynę i nożem posiekać. Dodać żółtka zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części tj 2/3 i 1/3. Do 1/3 dodać łyżkę kakao i zagnieść
Kulinarne pyszności MolkiPolecam. Składniki: 4-5 ziemniaków gotowanych w mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 4 jajka gotowane na twardo ¼ ugotowanego brokułu Papryka marynowana -2 płaty Majonez Sól Pieprz Musztarda rosyjska Wykonanie: Mieszankę warzywną i fasolę wykładamy na sito. Przepłukujemy wodą i pozostawiamy do odsączenia
Smaki Ewyniektórych rejonach kisi się też całe liście a nawet całe główki kapusty, ale do tego potrzebna jest już mniejsza lub większa beczka. W blokowych warunkach mam miejsce tylko na słoiki więc kapustę kiszę krojąc ją na cząstki. Próbowałeś już kiszonej kalerosse? Taka kapusta kiszona w kawałkach jest dobrym dodatkiem dań obiadowych, tak jak ogórki kiszone. Z pieczonymi żeberkami smakuje świetnie
Smaczna Pyza