słoik - 12348 przepisów (strona:353/824)

Ciecierzyca z warzywami i "Pod drzewem magnolii" 123

koktajlowe), bo zdaję sobie sprawę, że to jeszcze nie sezon na nie, więc czekam cierpliwie do lipca na własne. Świeże pomidory można z powodzeniem zastąpić tymi z puszki czy słoika. Reszta składników podeszła pod rękę jakby sama - została resztka ciecierzycy w pojemniku, a do niej idealnie pasuje smak papryki. Żeby całość była jeszcze bardziej kolorowa, dodałam też sporo zielonego. Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone warzywa 101

wcześniej umyte i osuszone) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy odrobiną oleju i peiczemy do miękkości w 170 – 180 stopniach. Gdy bedą gotowe przekładamy je do słoika. Przygotowujemy sos – siekamy drobno koperek, bazylię oraz pietruszkę i blendujemy razem z oliwą z oliwek, czosnkiem i wodą. Tak przygotowanym sosem zalewamy warzywa i odstawiamy

Szybko Tanio Smacznie
Deser chia z truskawkami 158

ryżowym, możemy dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego, mieszamy i odstawiamy na około 4 godziny (lub całą noc) do lodówki. Po tym czasie uzyskamy gęsty pudding chia. Do naczynia (słoika) wkładamy pokrojone truskawki i przykrywamy je warstwą przygotowanego wcześniej puddingu chia. Jogurt i kilka truskawek miksujemy na gładki mus, który dodajemy do deseru i dekorujemy truskawką

Smakowity Blog Kulinarny
WEGETARIAŃSKIE CURRY Z CIECIERZYCY 175

jeszcze przez ok. 15 minut aż sos się zagęści i nabierze głębszego smaku, w międzyczasie co chwilę zamieszać. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą/ natką pietruszki. Można przechowywać w słoiku w lodówce przez ok. 2 - 3 dni. PROPOZYCJA PODANIA: Ryż długoziarnisty ugotowany w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dobrze przepłukać zimną wodą. Całość podgrzać na oliwie z dodatkiem odrobiny soli oraz

Calzonella.com
PRZYPRAWA DO PSTRĄGA Z GRILLA 135

cebulowej w proszku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka chilli w proszku Oliwa z oliwek 1 łyżka ******************************* Wszystkie składniki przyprawy wymieszać ze sobą.Przesypać do hermetycznego słoika,zakręcić.Oliwę dodajemy na 1 łyżkę przyprawy ,mieszamy i nacieramy nią rybę.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dorsz w młodej kapuście 153

Składniki: filet z dowolnej ryby, u mnie dorsz 1 młoda kapusta 1 słoik pomidorów z cukinią 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami przyprawa do ryb sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować i … Czytaj dalej Dorsz w młodej kapuście

czarrna od kuchni
,,Wiosenna sałatka w szklankach’’ 226

imprezy. Prosta i efektowna sałatka udekorowana smakowitymi szaszłykami z kurczaka. Dzięki uprzejmości firmy Ole w mojej kuchni powstała pyszna wiosenna sałatka.   Składniki: Opakowanie mix sałat z rukolą 1mozzarella Słoik oliwek w zalewie zielonych 10 pomidorków koktajlowych 4 łyżki kukurydzy Pół czerwonej cebuli pokrojonej w małe plasterki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu

Podróż w kulinaria
Proste kokosowe ciasteczka bez glutenu i jajek 189

mleka ryżowego/innego/wody, łyżka oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Moje zmiany: dałam po 1 łyżce nasion chia i siemienia lnianego, cukier waniliowy był mojej produkcji (jakiś czas temu do słoika wsypałam cukier i dodałam laskę wanilii która pozostała mi z przygotowywania jakiejś potrawy), dodałam normalny proszek do pieczenia. Przygotowanie: Nagrzej piekarnik 170 stopni. Zalej siemię i/lub nasiona chia ciepłą wodą

Państwo Wojtczuk gotują
Koktajl witaminowy z jarmużem i gruszką (FIT) 125

zależy jak dużą masz garść;). Koktajl z apetytem piły ze mną moje dziewczynki i mąż - naprawdę musi być dobry, skoro wszystkim jednakowo posmakował! :D Polecam zabrać w butelce lub słoiku do pracy, bo dzięki sytości zastąpi drugie śniadanie. Składniki: 2 spore garście pociętego jarmużu 2 spore garście rukoli 2 gruszki 1 dojrzały banan 1 jogurt naturalny 0% 1 szkl. wody

Kolorowy Przepisownik
Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą 167

wielkość blaszki do pieczenia ( moja miała 23x33cm), wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w 170 st. C Rabarbar: 600 g rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej słoik dżemu malinowego Rabarbar obieramy i kroimy w drobne kawałki, mieszamy z mąką, cynamonem i połową konfitury. Resztę konfitury rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie, a na nią wykładamy rabarbar. Beza: 8 białek

Cynamonowe szczęście
Ćwikła czarny bez z chrzanem 156

może być też dżem lub konfitura) – kupnego lub domowego łyżka chrzanu – kupnego   Przepis na ćwikłę z czarnego bzu Wymieszać czarny bez z chrzanem i przełożyć do słoika. Artykuł Ćwikła czarny bez z chrzanem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Domowe mleko kokosowe 166

wody Wykonanie; Wiórki wkładam do blendera i zalewam gorącą wodą. Miksuje. Sitko wykładam gazą i przelewam masę. Odciskam wiórki. Mleko przelewam do butelki i trzymam w słoiku w lodówce. Rozwarstwianie jest normalne. Przed użyciem trzeba potrząsnąć kilka razy butelką

Anioły w kuchni
Ciasto wyśmienite 412

szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki   Sposób przygotowania Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie łyżki odłożyć ) wymieszać z proszkiem

Różne smaki w kuchni
Masło orzechowe 200

wlewamy olej (jeżeli chcemy słodkie masło dodajemy nektar z agawy lub miód). Ponieważ trochę czasu to zajmie miksujemy sukcesywnie, aby nie przegrzać urządzenia. Gotowe masło przekładamy do czystego, suchego słoika i zamykamy. Przechowujemy w lodówce. Masło orzechowe świetnie nadaje się do smarowania pieczywa czy tostów, dzięki czemu może być oryginalną propozycją na śniadanie. Doskonale komponuje się z ciastami, kremami, zarówno

mojewypiekiinietylko
kaszotto z pesto i bobem 157

lunch box do pracy.  Polecam! PRZEPIS NA KASZOTTO Z PESTO ( 2 porcje) -   1 szklanka  kaszy gryczanej bardzo dobrej jakości - 2 łyżeczki pesto - 2 łyżeczki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami - 4-5 pomidorów suszonych - 4 garście ugotowanego bobu (dostępny jest mrożony w sklepach) Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Bób mrożony gotujemy

SMYKWKUCHNI