słoik - 12348 przepisów (strona:358/824)

Wielkanocna wegańska causa z majonezem bez jajek na oleju rzepakowym 232

solą.  Quinoę i osobno soczewicę mieszamy z majonezem (po 2-3 łyżki powinno starczyć).  Tak przygotowane składniki układamy warstwami w słoiczkach (porcje powinna starczyć na 2 średnie słoikach). Warstwa ziemniaków, warstwa soczewicy w majonezie, warstwa puree z groszku i smaczliwki, warstwa czerwonej quinoy z majonezem i na koniec znów warstwa ziemniaków.  Wierzch przystrajamy mini marchewkami, szczypiorkiem, oliwkami

Quinoa Raz!
Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 179

praktyczny sposób na wykorzystanie resztek przygotowanej już zupy. Jeśli wiem, że będę miała niewiele czasu na przygotowanie posiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut

Even Better Food
DOMOWY PASZTET W SŁOIKU 192

gałką muszkatołową,czosnkiem,majerankiem,czubrycą oraz solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest zbyt sucha można  dodać trochę wywaru z gotowanego mięsa ( ok 1/2 szkl). Masę przełożyć do słoików,lekko ubijając.Zostawić wolne miejsce ok 2 cm od brzegu.Pasteryzować 1 godzinę,zostawić w garnku do wystygnięcia. Pasztet można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce. Polecam Wam pasteryzację dnia

Niespełnione zdolności kulinarne
Najprostsze lody owocowe 649

postanowiłam go wypróbować. Najbardziej chyba lubię lody owocowe i takie też zrobiłam ;) Składniki 3 - 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki malin 1 łyżka borówek 1 łyżka jagód ze słoika wraz z sokiem 2 łyżki miodu 2 łyżki nasion chia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nasiona chia należy namoczyć na 5 minut w wodzie, następnie wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować za pomocą blendera

Delusional Trine
SAŁATKA WIELKANOCNA PISANKA + FILMIK 529

mnie zawsze gości taka sałatka w kształcie pisanki. Jest smaczna i pięknie wygląda na stole.  SKŁADNIKI :  5 jajek  5 ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 1 słoik marynowanych pieczarek 1/2 puszki groszku 250 g szynki wędzonej w kawałku 1 łyżeczka musztardy sól pieprz do smaku  5 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE :  Jaka gotujemy, obieram, jarzyny gotujemy w mundurkach

Kulinarne Fantazje Marioli
Naleśniki z jagodami z jogurtu greckiego 153

malin czy borówek. Kolor taki ciemny naleśników przez jagody oczywiście, nic nie przypaliłam ;) Składniki 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/2 + 1 łyżka mąki 2 - 3 łyżki jagód ze słoika wraz z sokiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajko mieszamy na jednolitą masę z jogurtem za pomocą łyżki, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, ciasto powinno być gęste. Dodajemy jagody wraz

Delusional Trine
FRANCUSKIE PREZENCIKI Z DŻEMEM PORZECZKOWYM 158

porzeczki firmy ORZECH Ciasteczka robi się bardzo szybko dzięki temu zaoszczędzimy czas. Smakują wyśmienicie. Idealne do kawy czy herbaty. Zapraszam i Smacznego :)  SKŁADNIKI: 400 g ciasto francuskie 1/2 słoika Dżemu Porzeczkowego ORZECH 10 dag sera białego chudego 0.5 łyżki miodu miód do smarowania ciastek  PRZYGOTOWANIE: Z ciasta wycinam w miarę równe prostokąty.  Za pomocą łyżeczki

Gotowanie Patki
Pikantna sałatka z czerwonego ryżu z marchewką 215

drobnych oczkach.  Gdy ryż ostygnie dodać do niego marchewkę i pokrojoną w plasterki dymkę. Do słoiczka wlać sok z limonki, miód i oliwę oraz drobniutko posiekaną papryczkę chilli. Słoik zakręcić i energicznie potrząsnąć, aby sos się połączył, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku limonką lub miodem. Ryż z marchewką zalać winegretem, wymieszać i odstawić, aby smaki się połączyły. Sałatka

Codzienne Gotowanie
Surówka z białej kapusty, słodko kwaśna jak u chińczyka. 244

dodaję ocet, cukier, sól i zmiażdżony ząbek czosnku. Gorącą zalewą zalewam kapustę z marchewką, dokładnie mieszam i ostudzoną przekładam do lodówki. Sałatkę przechowuję w przykrytej miseczce, lub przekładam do słoików i zakręcam. Jak już pisałam wyżej surówka musi poleżeć w lodówce co najmniej 12 godzin. Najlepsza jest na drugi dzień, na trzeci i kolejne :) Po tygodniu jest również wyborna. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Chrupiąca pieczona ciecierzyca 152

latach od rozmowy z kolegą Sebastianem w srebrnym Matizie), przygotować pieczoną ciecierzycę, którą on wtedy tak się zachwycał. Sebastian, miałeś rację! To nieźle chrupie! Składniki: 1 puszka ciecierzycy lub słoik ciecierzycy w zalewie (ok. 400 g) 3 łyżki oliwy lub oleju ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki (lub mielonego chili) Przygotowanie: Ciecierzycę odsączamy z zalewy i osuszamy

bistro mama
ROLADKI DROBIOWE Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW 158

Pasta jest naprawdę smaczna i mimo, że nie lubię czosnku, pasta zasmakowała również mi, ponieważ czosnek jest w niej niemal nie wyczuwalny.  Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * słoik pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem * sól, pieprz *  przyprawa do kurczaka Skworcu * jajko, mąka i bułka tarta do panierki * olej do smażenia, użyłam oleju kokosowego Wykonanie: Pierś z kurczaka

Zrób to smacznie
Najsmaczniejsze ciasto marchewkowe 182

przykryciem  4  minuty.Następnie odkryć i gotować na wolnym ogniu ,ciągle mieszając ,aż cukier bedzie rozpuszczony a płyn nabierze formy syropu. Schłodzić i przechowywać w zamkniętym słoiku w temperaturze pokojowej. Syrop będzie ważny  przez około 2 miesiące.     Cream of tartar lub  wodorowinian potasu czyli COOK-(CHOH)2COOH (inne nazwy: kwaśny 00winian potasu, winny kamień

w mojej kuchni
Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami 196

zmiksować. Do masy dodać gęstą część mleka kokosowego, resztę oleju kokosowego i zmiksować ( w razie potrzeby zdejmując masę ze ścianek blendera). Przelać masę do 6 miseczek albo małych słoików. Wstawić na minimum 4 godziny ( albo na noc) do lodówki 3.5.3226 Przepis pochodzi z bloga „The kitchen Mccabe” The post Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami appeared first on Cooking

Cooking for Emily
KOSTKA CHAŁWOWA 276

pełne łyżeczki żelatyny POLEWA CZEKOLADOWA 100 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany 30% 1 łyżka masła lub oleju kokosowego DODATKOWO : kubek czarnej herbaty z miodem i cytryną, 1 słoik (285 g) powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, pokruszone pistacje lub chałwa WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o wymiarach 20x30

cool and minty
Orange curd - krem pomarańczowy 267

gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy aż krem zgęstnieje i osiągnie upragnioną konsystencję. U mnie gotował się około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia przed przelaniem do słoika. Przechowujemy w lodówce

Życie zaczyna się w kuchni