przelać do garnka z grubym dnem i gotować na wolnym ogniu, aż woda odparuje, a masa zgęstnieje tak, jak lubimy. Gotowy sos doprawić solą i pieprzem. Przelać do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w lodówce. *przed użyciem sos można połączyć z ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem, bazylią, oregano. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: 3 zupki chińskie 1 opakowanie kabanosów 120 g 1 puszka groszku 1 słoik papryki marynowanej 4 ogórki marynowane sos czosnkowy Fanex majonez sałatkowy Fanex Przygotowanie: Makaron z zupek pokruszyć do … Czytaj dalej Sałatka z zupek chińskich i kabanosów
czarrna od kuchniOdkładam ok. 2/3 do wykonania zarysu autka i do przełożenia blatów, do pozostałej części dodaję czerwony barwnik i dokładnie mieszam. Przygotowuję dodatek na masę: - domowe wiśnie ze słoika w syropie - 1 opakowanie kisielu Kisiel gotuję na soku z wiśni, dodając pod koniec owoce. Studzę. Biszkopty układam na sobie w kolejności ciemny, jasny i ciemny. Ostrym nożem wykrawam kształt autka
Wielopokolenioworobi się sama. Chwila moment i masz słoiczek ulubionej granoli. Możesz ją jeść z mlekiem, jogurtem, owocami lub jeśli masz ochotę – po prostu chrupać bez dodatków. Składniki (słoik 1 litrowy): 300 g płatków owsianych 100 g ulubionych orzechów – ja użyłam laskowych 500 g płatków migdałowych 1 łyżeczka cynamonu 100 g masła 100 g cukru brązowego Wykonanie: Orzechy
Moja pasja smakuZdecydowanie wolę sernik. Im mniej ciasta i więcej sera, tym lepiej. Szarlotka chyba mi się przejadła. Moja babcia pod koniec życia robiła w kółko szarlotkę z jabłkami ze słoika, bo nie pamiętała, że ostatnio jak robiła ciasto, to też była taka szarlotka. Kiedyś wolałam pomidorową, ale mój mąż robi bardzo dobry rosół, więc przeszłam do stronnictwa rosołu. Pyszny jest
Ugotowane pozamiatanepostawiłam na kokosowy pudding z nasionami chia, który podałam z musem z mango i kiwi. Najlepiej będzie, jeśli mleko kokosowe z chia oraz musy owocowe ułożymy w kieliszku lub słoiku warstwami, ponieważ pudding prezentuje się w tedy o wiele bardziej efektownie.Pudding możemy zaserwować również jako zdrowy deser, który dostarczy nam nie tylko słodyczy, ale również witaminy. Składniki
kulinarne odsłony patioliwek łyżka wody ½ łyżeczki cukru sól, świeżo mielonym czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Winegret: W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę, cukier, sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząsamy słoikiem do połączenia składników. Pieczarkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy spora ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz solą. Smażymy w całości z obu stron na patelni z odrobiną oleju. Na tej samej patelni
Pyry na Gazczosnek 3 ząbki, sok z cytryny do smaku, s ó l i pieprz do smaku, dodatkowo: makaron Farfalle pełnoziarnisty 500 g, suszone pomidory 1 mały słoik, Sposób przygotowania: Z awokado usuwamy pestki, wyciągamy miąższ i umieszczamy go w malakserze. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz
kulinarne odsłony patiludzi ciągnie do luksusu, bo kolejki potrafią być nawet do dwóch godzin z tłumem przed knajpą czekających na wolne miejsce. Skusiłam się na krewetki po królewsku oraz szarlotkę w słoiku z lodami pistacjowymi. No dobre to ale czy warte tyle zachodu? Zdecydowanie wolę pierogi z Wanty :-)))) Koniecznie jeszcze wspomnę o Zakopanem i barze na który się skusiłam
pieprzny smaczekwyjmujemy ziele i liść laurowy, miksujemy, aby otrzymać sos, ugotowany ryż łączymy z rozdrobnioną rybą, dodajemy stopniowo do sosu, ciągle mieszając, kiedy paprykarz osiągnie odpowiednią konsystencję przekładamy go do słoika, zalewamy kilkoma kroplami oleju(rozlewamy go na całej powierzchni), zakręcamy i wkładamy do lodówki, myślę że tydzień spokojnie może stać, chyba że szybciej zniknie zjedzony przez domowników (oby tak było
Kuchnia Beatygorzkiego kakao 80g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Masa chałwowa 300g chałwy waniliowej 3 szklanki mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 1 kostka miękkiego masła (250g) dodatkowo : Słoik dżemu pomarańczowego (lub ewentualnie innego kwaskowego ) pół szklanki chłodnej mocnej herbaty lub słabej kawy do nasączenia blatów ciasta 5-6 łyżek sezamu Wykonanie : Białka ubic na sztywną pianę , dodając stopniowo
Malinowa Kawiarenkadrogie prezenty) daje. Nie robię z siebie świętej, to nie o to chodzi. Jednak w momencie, kiedy to konieczne, to potrafię rzucić wszystko, zarwać noc, nagotować jedzenia w słoiki i jechać kilkaset kilometrów, żeby sprawdzić jak się czują i czy nie potrzebują czegoś. Nie jest problemem powrót tego samego dnia, bo z różnych powodów nie można zostać dłużej
Codzienna kuchnia niecodziennaBigos kochamy miłością wielką. Bigos jemy w święta i w zwykłe dni bo zawsze gotuję wielki gar i część pakuję do słoików żeby mieć go w zapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki
Smaczna Pyzabardziej zimowo. Ale ja te drobne, chrupiące pesteczki i super słodkie figi wprost uwielbiam, a tutaj pasują doskonale. Zimowa granola z figami i syropem klonowym Składniki: (na 2 litrowy słoik) 45 ml oleju 50 ml syropu klonowego 50 g miodu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 350 g drobnych płatków owsianych 50 g sezamu 25 g białego maku 100 g pestek
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomowych sałatek warzywami. Wszystkie jarzyny idealnie ze sobą komponują tworząc smaczną sałatkę idealną do podania np. ze śledzikami w śmietanie lub oleju. Sałatka z Marynowanymi Pieczarkami - Składniki: słoik marynowanych pieczarek 1 duży por puszka kukurydzy 400 g puszka groszku 300 g 3 średnie ogórki konserwowe 4 jajka 4 łyżki majonezu łyżeczka musztardy łyżeczka chrzanu sól, pieprz Sałatka
Słodka Strona