słoik - 12348 przepisów (strona:367/824)

Biobrain – recenzja sklepu 135

wielką przyjemność. Kiedy nie mam pomysłu co ugotować, wystarczy sięgnąć do szafki z “przydasiami” i jest pomysł na obiad. Moja szafka z tymi różnymi tepenadami, egzotycznymi sosami, ciasteczkami i słoikami warzyw nazywa się “szafką zombie”. Jak kiedyś będzie apokalipsa zombie, to zapraszam do mnie. Na pewno mam tam zapasy na kilka miesięcy. Niestety będą to głównie dodatki do dań

Ugotowane pozamiatane
“Pyszne do pudełka”-recenzja 162

zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania w brzydki plastikowy pojemnik i nosić go w torebce przez

Ugotowane pozamiatane
Sałatka ziemniaczana ze śliwkami 174

Uwielbiam sałatki kartoflane. Są pyszne, sycące i nie wymagają dużo pracy, bo ziemniaki gotujemy w mundurkach. Klasycznym dodatkiem są różne pyszności ze słoika jak ogórki czy kapary. Pomysł na dodanie do sałatki ziemniaczanej śliwek w occie jest z książki “W kuchni mamy i córki” Katarzyny Meller . Genialny pomysł!   Składniki na 2 osoby: 6 ziemniaków ugotowanych, obranych i pokrojonych

Ugotowane pozamiatane
Tarta biszkoptowa z chia i wiśniami 218

cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 300 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki nasion chia dodatkowo: słoik 500 ml wiśni w syropie opakowanie żelatyny na 500 ml płynu Przygotowanie: Wiśnie: Żelatynę rozpuszczamy w około 100 ml wody oraz odsączonym syropie. Wcześniej oba płyny musimy dobrze podgrzać

Życie zaczyna się w kuchni
Tort czekoladowo malinowy 167

latkę oraz 4 latka :) Wypróbujcie! Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj:  Biszkopt na tort Składniki: * 2 tabliczki mlecznej czekolady * 800ml śmietany kremówki * 5 łyżek cukru pudru * opakowanie (150g) malin * słoik dżemu malinowego Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i chłodzimy przez 10 minut. Ubitą śmietanę dzielimy na dwie porcje (1/4 śmietany oraz 3/4). Czekoladę rozpuszczamy i studzimy. Do większej porcji

Klasyka Gotowania
Zapiekanka kapuściana 262

Składniki: 3/4 małej główki białej kapusty 50 dkg zmielonej łopatki wieprzowej 2 słoiki pomidorów z cukinią 3/4 kg ziemniaków 25 dkg sera żółtego 2 cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i … Czytaj dalej Zapiekanka kapuściana

czarrna od kuchni
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie 151

Kolejne danie typu co mamy w lodówce i "pod ręką". Szczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek

R'n'G Kitchen
Prosta granola z patelni o smaku czarnego bzu 134

Nowe smaki dżemów 100% z owoców marki Łowicz inspirują do tworzenia nowych dań. Zaczęło się od tego, że słoik po mojej codziennej, domowej, pieczonej granoli stał się nagle pusty. Nie wiedzieć czemu skończyła się a ja nie miałam aż tyle czasu na wypieczenie zupełnie nowej. Bez niej poranki nie są takie same. Po drugie było wynikiem braku czasu, stąd postanowiłam

Mango Papaja
Paszteciki z marchewki z chrzanem 144

jajka po pół łyżeczki zmielonych kurkumy, curry, papryki i pieprzu odrobina soli   4 łyżki pestek dyni puszka groszku czarnuszka lub gorczyca brązowa do dekoracji kilka łyżeczek chrzanu ze słoika do dekoracji   Jak przygotować pasztet z marchewki?   Marchewkę i kalafiorą misujemy. Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew z kalafiorem, kaszkę, surowe jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Mieszamy mikserem

Ugotowane pozamiatane
ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE WINNYM 186

kawałki, cebulę obierzcie i również pokrójcie. Ocet wlejcie do rondla, dodajcie cukier, zagotujcie. Kiedy cukier rozpuści się w occie, dodajcie przyprawy i posiekaną cebulę.  Odstawcie do ostudzenia. W słoiku poukładajcie śledzie, zalejcie zimną marynatą, zakręćcie. Wstawcie na 2-3 dni do lodówki, aby smaki dobrze się wymieszały

OliveandThyme
MARYNOWANE ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM 180

Śledzie pokrójcie na małe kawałki. Musztardy połączcie ze śmietaną i majonezem, dodajcie miód, sól i pieprz, dokładnie wymieszajcie. Do sosu wrzućcie pokrojone śledzie oraz koperek, jeśli używacie. Przełóżcie do słoika, zakręćcie i odstawcie do lodówki

OliveandThyme
DOMOWA LEMONIADA -syrop 234

całą noc. Po kilku/kilkunastu godzinach syrop przecedźcie (nie używajcie gazy, bo syrop będzie dosyć gęsty, najlepiej sprawdzi się tu dosyć drobne sitko) i wlejcie do wyparzonej butelki lub słoika. Dorzućcie kilka listków mięty, zamknijcie i wstawcie do lodówki. Syrop gotowy! Rozcieńczajcie go wodą, wodą gazowaną, wódką, w lecie dodajcie kilka kostek lodu. A w zimie z herbatą- ideał. My robimy

OliveandThyme
Kotlety z tuńczyka i czerwonej fasoli (w drodze wyjątku) 216

plastikowych pojemnikach. Pozostałości z puszek, których nie wykorzystaliśmy od razu zawsze należy przełożyć do innego naczynia. Jeśli mamy wybór, kupujmy gotowe do spożycia warzywa i strączki w słoikach (dostępne w takiej formie są np. kukurydza, fasolka czy ciecierzyca), a jeśli już sięgamy po te puszkowane to róbmy to sporadycznie – jak w przypadku tuńczyka i czerwonej fasoli, które wykorzystane dzisiaj przeze

Even Better Food