słoik - 12348 przepisów (strona:376/824)

Fantastyczny ketchup z dyni 156

zblendować na gładką masę.   4. Do tak przygotowanej dyni dodać pozostałe składniki (czosnek należy zmiażdżyć) i całość gotować jeszcze około 20 minut. 5. Gotowy ketchup przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut

Jadło i czytadło
Śledzie w oleju z majerankiem i czosnkiem 185

duże ząbki czosnku olej rzepakowy Filety śledziowe wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku układać na przemian śledzie i cebulę posypując majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec można delikatnie wstrząsnąć aby składniki się lepiej wymieszały. Całość zalać olejem i odstawić na minimum dobę

Monia miesza i gotuje
Podsumowanie 2016. 221

naprawdę fajne przepisy. Na czwartym miejscu uplasowała się Lasagne z kurczakiem i trzema serami. Bardzo chętnie pobieraliście także przepisy na przetwory, a jak wiecie, ja kocham zamykać lato w słoikach <3 Nic mnie teraz tak nie cieszy, jak domowej roboty surówka, czy dżem, który pachnie słońcem. Z przetworów zdecydowanie przebija się na prowadzenie przepis na ogórki kanapkowe , które zajmują

Poezja Smaków - blog kulinarny
Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions 297

wody, jeśli za dużo odparuje. Po tym czasie dodaj ocet balsamiczny, cukier i tymianek, dopraw solą i pieprzem i smaż mieszając aż odparuje prawie cały powstały płyn. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do 3 tygodni. Smacznego! English version Balsamic Caramelized Onions (1 small jar, 8-10 servings) Ingredients: 1 tablespoon of vegetable oil 3 medium onions, sliced

karmelowy
Dżem malinowy 174

puszczą sok. Następnie zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż dżem nieco zgęstnieje. Pod koniec można dodać sok z cytryny. Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry dnem. Tak przygotowany dżem malinowy może stać w piwnicy przez kilka miesięcy. Aromatyczne, jesienne maliny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bigos mojej mamy 485

dodawała białej, świeżej kapusty. Gotowanie bigosu w mojej rodzinnej kuchni co prawda nie trwało kilku dni, ale na drugi dzień zawsze bigos był jeszcze duszony. A potem pakowany do słoików i wekowany, bym mogła go zabrać ze sobą na studia i mieć zagrychę pod akademikowe imprezy ;) A tak o przygotowaniu i spożywaniu bigosu rzecze kuchnia staropolska: SKŁADNIKI: Duuuuuużo tego wychodzi

W kuchni Katie
Buraki 154

wodzie i… napijemy się na marne Przygotowuję się również psychicznie do marynowania buraków. Jak tylko uda mi się zebrać w sobie to zabiorę się za wsadzenie ich do słoików. Na pewno podzielę się z Wami tym doświadczeniem Wszystkie przepisy z burakiem znajdziecie tutaj ! Aromatyczny Krem z Buraków Bordowe Pankejki Super Food, czyli Buraczane Smoothie Bowl Zapisz Zapisz

rabarbarowo
Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą 148

jednym ze sklepów udało mi się kupić dynię (tak tak!), więc padło na to szybkie i proste curry. Można do niego wykorzystać również dynię, którą w sezonie zapakowaliśmy do słoików. Wtedy dodajemy ją pod koniec duszenia. Zapraszam na pikantne curry z dynia i selerem w roli głównej, które na pewno szybko rozgrzeje. Pamiętajcie, aby przygotować go więcej niż na jeden

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzik z pieczarką 181

następnie dodaję nasze pieczarki marynowane oraz przesmażone łącznie z masełkiem , zalewam wszystko oliwa dodaję pieprz ziołowy , paprykę czerwoną , wszystko bardzo dokładnie mieszam aby składniki się połączyły , następnie przekładam do słoika czy pojemnika i odstawiam do lodówki na kilka godzin aby się smaki przegryzły

Mój Smak
Najpopularniejsze przepisy w 2016 138

Szybkie ciasto śniadaniowe z płatków owsianych z bananem i dżemem truskawkowym 6. Kokosowy pudding chia z bananem i karmelizowanym ananasem 7. 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku 8. Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym 8. Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą The post Najpopularniejsze przepisy w 2016 appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
Fińska sałatka z buraków 159

misce dla wszystkich to śledzia dodaj do środka i obok podaj miseczkę z sosem, a jeśli robisz indywidualne porcje to każdą porcję udekoruj sosem i śledziem.   Składniki: mały słoik tartych buraków (odsączonych, ale zostawiamy trochę soku do sosu) po 2 ugotowane i obrane ziemniaki, jajka i marchewki, pokrojone w kostkę 3 kiszone ogórki pokrojone w kostkę cebula pokrojona

Ugotowane pozamiatane
Zupa dyniowa 182

się również imbir bądź cynamon. Voilà  pyszny krem gotowy.  Podajemy jak lubimy ! Ja podaje ze startym serem, szczypiorkiem, śmietaną i grzankami. Tak przygotowana zupę możemy zapakować w słoik i zabrać do pracy, zaspokoi każdy głód na kilka godzin. Smacznego

Wylizany Rondel
Polska pita z polskim hummusem i polskimi oliwkami :) 146

zielone śliwki mirabelki - woda - sól - olej Hummus - groch łuskany - musztarda Pita - mąka - woda - olej Wykonanie: Oliwki musimy przygotować dużo wcześniej. Co najmniej miesiąc. Zbieramy zielone śliwki, myjemy, wrzucamy do słoika, zalewamy mocno słoną wodą (200g na litr) zostawiając trochę miejsca, które uzupełniamy olejem. Po miesiącu, a najlepiej po półtora są już zdatne do jedzenia. Spokojnie można wrzucać do nich jakieś

Kryzysowa Książka Kucharska
Babka łężniowa z sosem borowikowym 154

mylić z babką na tężniach :) Jako, że dostałem od mojej koleżanki Marty słoik kapusty kiszonej to zainspirowałem się kresowym przepisem na łężnie czyli kotleciki z ziemniaków nadziewane kapustą kiszoną. Nie wiem dlaczego większość osób myśli, że przepis pochodzi z Bieszczad. Według moich rozeznań, pochodzi on z kresów ogólnie. Trochę dlatego, że nie chciało mi się lepić kotletów, a trochę dlatego

Kryzysowa Książka Kucharska
Szwedzkie hot dogi piknikowe 221

jesteście na biwaku, pikniku, plaży, działce czy nad jeziorem tak jak ja. Jedna z najprostszych opcji to szwedzkie hot dogi czyli bułka, parówka, sałatka szwedzka (taka z ogórków w słoiku) i ketchup. Parówki mają to do siebie, że aby były zdatne do spożycia, nie muszą być ugotowane. Dla naszego komfortu wystarczy, że będą ciepłe.  Bierzemy czarny garnek, wkładamy

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania