słoik - 12348 przepisów (strona:378/824)

Sałatka gyros z tortellini 452

sałatą lodową i makaronem tortellini.   1 op. makaronu tortellini  400 g filetu z piersi kurczaka sałata lodowa mała puszka kukurydzy 2 pomidory 1 świeży ogórek papryka konserwowa (słoik 250 ml) 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju sos czosnkowy: 150 g jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka "Leśna polana" 578

oprócz warzyw dałam kurczaka oraz jajka ale można też dodać tuńczyka lub ser żółty albo zrobić sałatkę z samych warzyw i podać jako dodatek do mięsa składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek (ok 900 g ) 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 4 jajka 1 puszka kukurydzy 3 małe ogórki konserwowe 300 g piersi z kurczaka słodka papryka sól,pieprz olej

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka jaglane. Jak zrobić mąkę jaglaną? 259

się skleiły Nastawić piekarnik na 180 stopni Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i łyżką nakładać ciasteczka. Delikatnie je przyklepać Piec 40 minut Można zjadać ciepłe i zimne. Przechowywać w słoiku Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasteczka jaglane. Jak zrobić mąkę jaglaną? 259

się skleiły Nastawić piekarnik na 180 stopni Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i łyżką nakładać ciasteczka. Delikatnie je przyklepać Piec 40 minut Można zjadać ciepłe i zimne. Przechowywać w słoiku Na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Śledzie kaszubskie Ewy 177

Śledziki w zalewie octowej - 1 duży słoik cebula - 4-5 szt olej - 1/4  szkl koncentrat pomidorowy - 1 puszka mała papryka w proszku - 1/2 łyżeczki cukier - 1 łyżeczka sól pieprz kolorowy Śledziki wyjąć, usunąć końcówki, pokroić na pół. Cebule obrać i pokroić na ćwierć plasterki, wrzucić na rozgrzany olej i dusić do miękkości. Następnie dodać koncentrat wymieszany z 2 łyżkami

Camilla w kuchni
Kandyzowany ananas 202

czystą bawełnianą ściereczkę. Pozostawić na 2-3 dni, aby owoce dosuszyły się. (W trakcie można co kilka godzin przemieszać.) Po wysuszeniu owoce przesypać cukrem pudrem i przełożyć do słoika. Syropu powstałego po gotowaniu ananasa nie wylewajcie. Można go wykorzystać do herbaty lub zimnych napojów, także tych z alkoholem. Jest też idealny do nasączania ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 369

zalewy. Na sałacie układamy warstwę z grillowanej cukinii, a na niej warstwę z soczewicy. Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni. W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem

My Chcemy Jeść
Warstwowa sałatka królewska 517

ananasem, która sprawdzi się na niejednej imprezie - choćby tej najbliższej - sylwestrowej :) Sałatkę możemy "odchudzić" - i dać połowę majonezu - a resztę jogurtu greckiego! SKŁADNIKI 200 g selera konserwowego - 1 słoik 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa w syropie 5 jajek 1 puszka czerwonej fasoli 1 większa marchew - ok. 150 g 1 mały por 7 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo

Moje Kuchenne Rewelacje
babka cytrynowo-piernikowa z dżemem winogronowym... 173

przyprawę do piernika i startą skórk ze sparzonej cytryny i wyciśnięty z niej sok, mikserem na dużych obrotach wszystko miksować z 2 minuty następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać ze słoika dżem domowy z ciemnych winogron lub jaki dżem się lubi, wszystko krótko zmiksować forma do babki 22 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do formy dać ciasto, piekarnik elektryczny

W Mojej Kuchni Lubię
Grissini z szynką parmeńską i rukolą 274

pesto lub majonezem. Układamy na niej rukolę i owijamy spiralnie wokół palucha grissini. Przekąska wygląda atrakcyjniej gdy listki rukoli będą wystawać na górze. Paluchy wkładamy do wysokiej szklanki lub słoika. Dodatkowo: Można przygotować sos jogurtowy do maczania paluchów (mały jogurt naturalny + wyciśnięty ząbek czosnku + szczypta soli), ale nie jest to konieczne. Post Grissini z szynką parmeńską i rukolą pochodzi

Poezja smaku
TORT MAKOWY Z CYNAMONEM I ORZECHAMI 187

płaskiej łyżeczki cynamonu W misie miksera umieścić mascarpone razem z kremówką, dodać także ksylitol i ubić na sztywną masę, na końcu dodać cynamon, całość zamieszać i odstawić. Dodatkowo: - słoik ok.500g musu z jabłek (u mnie domowy) - tarte orzechy laskowe - likier do nasączenia blatów, u mnie: Amaretto i Cointreau Wystudzony biszkopt delikatnie okroiłam i wyjęłam z formy. Przekroiłam na 3 blaty

Smaczne Zdrowe
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 306

Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kurczakiem i kolorowym makaronem 212

pozostawia nieprzyjemnego zapachu jak w przypadku zwykłego czosnku w ząbkach. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2,5 szkl. kolorowego makaronu (u mnie kokardki) 2 czerwone papryki 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych 1 por 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Do smaku: sól pieprz czarny (najlepiej grubo mielony) ostra

Kolorowy Przepisownik
Barszcz na zakwasie 238

pół 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego   Jak zrobić zakwas z buraków? Rozpuszczamy sól w wodzie. Buraki ciasno układamy w czystym, wyparzonym garnku glinianym lub dużym słoiku. Dodajemy przyprawy i zalewamy solanką. Odstawiamy na tydzień. Jeśli się spieszymy możemy dodać coś co przyśpieszy proces fermentacji, bo jest samo fermentowane np. łyżkę wody z ogórków kiszonych albo skórkę prawdziwego

Ugotowane pozamiatane
Śledzie korzenne z pomidorami 246

Śledzie korzenne z pomidorami W świątecznych przygotowaniach zaplątał się śledź. A dokładniej przepis na śledzie z przyprawami korzennymi. Polecam! Składniki na 2 słoiki po ok. 350 ml: 400 g śledzi solonych 3 cebule 6-7 suszonych śliwek garść drobnych rodzynek 3 łyżki oleju 4 łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody 2-3 łyżki białego octu winnego 1 listek

Pełny talerz