słoik - 12348 przepisów (strona:369/824)

POTRAWKA Z KURCZAKA PO MOJEMU 209

rosół, więc w poniedziałek zwykle mam na obiad pomidorówkę lub potrawkę z kurczaka z warzywami. Mięso gotowane z rosołu 3/4  litra rosołu Resztki włoszczyzny z rosołu 1 słoik mieszanki warzywnej groszku z marchewką 1 kubek kwaśnej śmietany 1 żółtko 1 łyżka sosu Worcester 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka soku z cytryny Sól i biały pieprz,gałka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
FRANCUSKIE PREZENCIKI Z DŻEMEM PORZECZKOWYM 123

porzeczki firmy ORZECH Ciasteczka robi się bardzo szybko dzięki temu zaoszczędzimy czas. Smakują wyśmienicie. Idealne do kawy czy herbaty. Zapraszam i Smacznego :)  SKŁADNIKI: 400 g ciasto francuskie 1/2 słoika Dżemu Porzeczkowego ORZECH 10 dag sera białego chudego 0.5 łyżki miodu miód do smarowania ciastek  PRZYGOTOWANIE: Z ciasta wycinam w miarę równe prostokąty.  Za pomocą łyżeczki

Gotowanie Patki
Pikantna sałatka z czerwonego ryżu z marchewką 192

drobnych oczkach.  Gdy ryż ostygnie dodać do niego marchewkę i pokrojoną w plasterki dymkę. Do słoiczka wlać sok z limonki, miód i oliwę oraz drobniutko posiekaną papryczkę chilli. Słoik zakręcić i energicznie potrząsnąć, aby sos się połączył, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku limonką lub miodem. Ryż z marchewką zalać winegretem, wymieszać i odstawić, aby smaki się połączyły. Sałatka

Codzienne Gotowanie
Surówka z białej kapusty, słodko kwaśna jak u chińczyka. 213

dodaję ocet, cukier, sól i zmiażdżony ząbek czosnku. Gorącą zalewą zalewam kapustę z marchewką, dokładnie mieszam i ostudzoną przekładam do lodówki. Sałatkę przechowuję w przykrytej miseczce, lub przekładam do słoików i zakręcam. Jak już pisałam wyżej surówka musi poleżeć w lodówce co najmniej 12 godzin. Najlepsza jest na drugi dzień, na trzeci i kolejne :) Po tygodniu jest również wyborna. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Chrupiąca pieczona ciecierzyca 130

latach od rozmowy z kolegą Sebastianem w srebrnym Matizie), przygotować pieczoną ciecierzycę, którą on wtedy tak się zachwycał. Sebastian, miałeś rację! To nieźle chrupie! Składniki: 1 puszka ciecierzycy lub słoik ciecierzycy w zalewie (ok. 400 g) 3 łyżki oliwy lub oleju ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki (lub mielonego chili) Przygotowanie: Ciecierzycę odsączamy z zalewy i osuszamy

bistro mama
ROLADKI DROBIOWE Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW 132

Pasta jest naprawdę smaczna i mimo, że nie lubię czosnku, pasta zasmakowała również mi, ponieważ czosnek jest w niej niemal nie wyczuwalny.  Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * słoik pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem * sól, pieprz *  przyprawa do kurczaka Skworcu * jajko, mąka i bułka tarta do panierki * olej do smażenia, użyłam oleju kokosowego Wykonanie: Pierś z kurczaka

Zrób to smacznie
Najsmaczniejsze ciasto marchewkowe 159

przykryciem  4  minuty.Następnie odkryć i gotować na wolnym ogniu ,ciągle mieszając ,aż cukier bedzie rozpuszczony a płyn nabierze formy syropu. Schłodzić i przechowywać w zamkniętym słoiku w temperaturze pokojowej. Syrop będzie ważny  przez około 2 miesiące.     Cream of tartar lub  wodorowinian potasu czyli COOK-(CHOH)2COOH (inne nazwy: kwaśny 00winian potasu, winny kamień

w mojej kuchni
Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami 170

zmiksować. Do masy dodać gęstą część mleka kokosowego, resztę oleju kokosowego i zmiksować ( w razie potrzeby zdejmując masę ze ścianek blendera). Przelać masę do 6 miseczek albo małych słoików. Wstawić na minimum 4 godziny ( albo na noc) do lodówki 3.5.3226 Przepis pochodzi z bloga „The kitchen Mccabe” The post Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami appeared first on Cooking

Cooking for Emily
KOSTKA CHAŁWOWA 250

pełne łyżeczki żelatyny POLEWA CZEKOLADOWA 100 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany 30% 1 łyżka masła lub oleju kokosowego DODATKOWO : kubek czarnej herbaty z miodem i cytryną, 1 słoik (285 g) powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, pokruszone pistacje lub chałwa WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o wymiarach 20x30

cool and minty
Orange curd - krem pomarańczowy 240

gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy aż krem zgęstnieje i osiągnie upragnioną konsystencję. U mnie gotował się około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia przed przelaniem do słoika. Przechowujemy w lodówce

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka śledziowa "Salsa" 135

postanowiłam ją w końcu odtworzyć w domu. Smak jest identyczny jak tej sklepowej, więc mi się udało :-) SKŁADNIKI 1 kg śledzi solonych 3 duże cebule olej rzepakowy 1 mały słoik ogórków konserwowych Na zalewę octową: 250 ml octu spirytusowego 10% 250 ml zimnej, przegotowanej wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Na sos pomidorowy: 1 puszka (400 g) krojonych

Passions hobbies life
Leczo z dynią hokkaido 247

sycące, wyraziste (zasługa przypraw) i smaczne. Mało kto zorientuje się, że w daniu znajduje się dynia. Ponadto świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem.  Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i przechowywać w chłodnym miejscu.  Składniki na 4 porcje: dynia hokkaido (co najmniej 0,5 kg obranej i pozbawionej miąższu) 4 papryki w różnych kolorach 1 puszka

Ugotować
Sałatka na imprezę 318

Szybka, smaczna, pożywna, podzielna Składniki: 2 filety z kurczaka 1/2 opakowania makaronu kolorowego świderki 1/2 słoika suszonych pomidorów w zalewie z ziołami 1 garść słonecznika 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu sól, pieprz, papryka czerwona słodka olej Filat z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju dodając sól, pieprz i paprykę czerwoną. Makaron gotujemy w osolonej wodzie

MojaQchnia.pl
Limoncello-nalewka cytrynowa 126

wrzątkiem-co najmniej 2 razy. Następnie kilogram cytryn obieramy ze skórki,dokładnie pozbywając się albedo (białej skórki,która powoduje gorycz).Skórki plus dwie dodatkowe cytryny kroimy, wkładamy do dużego słoika, zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na 14 dni. Od czasu do czasu mieszamy zaczyn.Po 14 dniach przygotowujemy syrop cukrowy, czyli 400 g cukru plus 750 ml wody.Cukier musi się rozpuścić

Kopystką po garach
Hummus idealny 128

wyjdzie gorzkie).Ziarno przesypujemy do blendera, dodajemy olej i miksujemy- co jakiś czas zeskrobując ziarno ze ścianek. Miksujemy do momentu, aż pasta stanie się kremowa i jednolita. Przekładamy do słoika-trzymamy w lodówce. Wieczorem zalewamy ciecierzycę wodą. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 minut

Kopystką po garach