Dziś zapraszam na bardzo smaczny deser z płatkami migdałowymi Składniki : chałka drożdżowa - 1 szt dżem brzoskwiniowy - 1 słoik serek mascarpone - 250g śmietana kremówka - 80 ml cukier puder - 1 łyżka Polewa :Deser z chałki drożdżowej polewa czekoladowa - 1 opak migdały płatki Kresto Przygotowanie: Z chałki odciąć brzegi i boki ze skórki, pokroić na kanapki. Śmietanę schłodzoną ubić
Kuchnia Danusicukru z wanilią bądź cytrynowego 50 g masła (lub margaryny bezmlecznej) 1 jajko 240 ml mleka (dowolnego, ew. może być woda) pół łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 słoika konfitury z płatków róży do posmarowania : jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posypania: 2 łyżki posiekanych migdałów Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i łyżką mleka, odstawiamy do rośnięcia
Dzieje kuchennej Wiewiórykilkoma rodzajami sera korycińskiego swojskiego od Agnieszki i Marcina Bielec , wiedziałam, że na obiad coś serowego musi być. Miałam apetyt na makaron, a że w spiżarce stoi jeszcze kilka słoików domowego sosu pomidorowego, musiał więc być makaron z sosem. Jeszcze kilka dodatków a postaci tuńczyka, oliwek - i gotowe. Danie jest niezwykle proste, każdy sobie z nim poradzi. Na szybki
Obiad gotowypromować produkt firmy Jamar . Tym razem był to czosnek konserwowy. Coś więcej o czosnku ? Proszę bardzo! W środku mamy tylko trzy składniki: czosnek, sól i kwasek cytrynowy. Słoik zawiera 110 g produktu. Czosnek ma stonowany smak i idealnie nadaje się do sałatek czy do drobnych przekąsek takich jak koreczki, a nawet sam w sobie jako przekąska jest bardzo fajnym
W Moim Magicznym Domuokoło 15 minut często mieszając, Dodajemy cukier, starty imbir i całość smażymy jeszcze 15 minut (jabłka zaczną się rozpadać). Wyjmujemy cynamon i anyż. Gorący chutney nakładamy do wyprażonych, czystych słoików, szczelnie zakręcamy i na chwilę odwracamy dnem do góry. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnimnie pasztet z królikiem, ale zamiast królika można użyć udek kurczaka, kaczki lub zrobić w całości pasztet wieprzowy. Mięsa jest dużo więc warto część pasztetu przygotować w słoikach i mieć na dłużej. U mnie wyszła jedna keksówka pasztetu i 4 nieduże słoiczki. Po przygotowaniu masy mięso nakładamy do wyparzonych słoiczków dokładnie uciskając, by nie było pustych przestrzeni, szczelnie zakręcamy
Smak mojej kuchnigotujemy całość około 1 godziny, odstawiamy do przestudzenia i ponownie gotujemy około godziny (owoce powinny zmienić kolor na pomarańczowo - czerwony i powinny być miękkie). Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odwracamy dnem do góry. Dla dłuższej trwałości słoiczki warto pasteryzować 15-20 minut. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnimleczy wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i gotujemy na palniku o średniej mocy około 2 godzin, aż syrop lekko zgęstnieje. Gorący syrop nalewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Po pasteryzacji odkładamy pokrywką do dołu i zostawiamy do wystygnięcia. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniSkładniki: 500ml wódki 1/4 szklanki spirytusu lub białego rumu 200g wiórek kokosowych 400g mleka zagęszczonego niesłodzonego 300g mleka zagęszczonego słodzonego Wykonanie: Wiórki zalewamy alkoholem w dużym słoiku, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 dni. Następnie alkohol przelewamy przez gazę, wiórki dokładnie odciskamy. Do alkoholu dodajemy oba rodzaje mleka, mieszamy. Likier wstawiamy na kilka dni do lodówki
Smak mojej kuchnimięsa. Buraczki zasmażane. Na blogu jest już propozycja buraczków zasmażanych z jabłkiem, a dzisiaj polecam buraczki z cukinią. Łagodne w smaku, można je również przygotować w wersji do słoików na zimę. Polecam! Buraczki zasmażane cukinią Składniki: 4 buraki, ugotowane w mundurkach 1 mała cukinia 1 cebula płaska łyżka mąki łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz, ocet spirytusowy Wykonanie: Ugotowane
Smak mojej kuchniłyżki oleju 1 łyżeczka soli Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i parzyć przez 2 minuty we wrzątku. Następnie odcedzić, dodać mak, olej, sól i wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić na noc do lodówki. Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut
zadanie-gotowanienastawionego na 175ºC i piecz granolę przez 30 minut. Po połowie czasu wymieszaj granolę i wstaw z powrotem do piekarnika. Wyjmij upieczoną granolę i ostudź. Przechowuj w szklanym zakręcanym słoiku. Czekoladowa granola to super przysmak z naturalnym jogurtem i świeżymi owocami. Warto gęsty jogurt oczywiście bez cukru. Banan jest tak słodki, że w zupełności wystarczy i zastąpi w daniu rafinowany
codojedzeniaŁatwe Tanie Przepis na zupę ogórkową z jajkiem. Składniki 1,5l bulionu mięsnego słoik ogórków kiszonych 2 średnie marchewki kawałek selera korzeń pietruszki 3 średnie ziemniaki kawałek pora 8 jaj sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia 1 Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się wywaru mięsnego, […] Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu
PysiaGotuje.plrukoli. Ser feta kroimy w kostkę i układamy wspólnie z łososiem na wierzchu sałatki. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Następnie gotowym dipem polewamy sałatkę i skrapiamy ją sokiem z cytryny lub limonki. Sałatkę możemy podawać z tostami lub drożdżowym pieczywkiem
kulinarne odsłony patiMajonezu: Dz ięk i niezmiennej od lat recepturze, smakiem przypomina domowe wyroby. Jego gładka, kremowa konsystencja stanowi niezawodny dodatek do sałatek, wędlin oraz przekąsek przygotowanych na bazie jaj. Odkręć słoik Majonezu Kieleckiego i zasmakuj w tradycji! Żółtka jaj kurzych, olej, aromatyczne przyprawy oraz ocet wytwarzany w drewnianych kadziach zgodnie z dawnymi sposobami… Dzięki tak dobranym składnikom już
SMYKWKUCHNI