słoik - 12348 przepisów (strona:365/824)

Deser z chałki 152

Dziś zapraszam na bardzo smaczny deser z płatkami migdałowymi   Składniki : chałka drożdżowa - 1 szt dżem brzoskwiniowy - 1 słoik serek mascarpone - 250g śmietana kremówka - 80 ml cukier puder - 1 łyżka Polewa :Deser z chałki drożdżowej polewa czekoladowa - 1 opak migdały płatki  Kresto Przygotowanie: Z chałki odciąć brzegi i boki ze skórki, pokroić  na kanapki. Śmietanę schłodzoną ubić

Kuchnia Danusi
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 226

cukru z wanilią bądź cytrynowego 50 g masła (lub margaryny bezmlecznej) 1 jajko 240 ml mleka (dowolnego, ew. może być woda) pół łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 słoika konfitury z płatków róży do posmarowania :  jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posypania: 2 łyżki posiekanych migdałów Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i łyżką mleka, odstawiamy do rośnięcia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tagliatelle z tuńczykiem, sosem pomidorowym i serem korycińskim 194

kilkoma rodzajami sera korycińskiego swojskiego od Agnieszki i Marcina Bielec , wiedziałam, że na obiad coś serowego musi być. Miałam apetyt na makaron, a że w spiżarce stoi jeszcze kilka słoików domowego sosu pomidorowego, musiał więc być makaron z sosem. Jeszcze kilka dodatków a postaci tuńczyka, oliwek - i gotowe.  Danie jest niezwykle proste, każdy sobie z nim poradzi. Na szybki

Obiad gotowy
Czosnek marynowany Jamar 197

promować produkt firmy Jamar . Tym razem był to czosnek konserwowy. Coś więcej o czosnku ? Proszę bardzo!  W środku mamy tylko trzy składniki: czosnek, sól i kwasek cytrynowy. Słoik zawiera 110 g produktu. Czosnek ma stonowany smak i idealnie nadaje się do sałatek czy do drobnych przekąsek takich jak koreczki, a nawet sam w sobie jako przekąska jest bardzo fajnym

W Moim Magicznym Domu
Chutney jabłkowy 108

około 15 minut często mieszając, Dodajemy cukier, starty imbir i całość smażymy jeszcze 15 minut (jabłka zaczną się rozpadać). Wyjmujemy cynamon i anyż. Gorący chutney nakładamy do wyprażonych, czystych słoików, szczelnie zakręcamy i na chwilę odwracamy dnem do góry. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Pasztet domowy z królikiem 128

mnie pasztet z królikiem, ale zamiast królika można użyć udek kurczaka, kaczki lub zrobić w całości pasztet wieprzowy.  Mięsa jest dużo więc warto część pasztetu przygotować w słoikach i mieć na dłużej. U mnie wyszła jedna keksówka pasztetu i 4 nieduże słoiczki. Po przygotowaniu masy mięso nakładamy do wyparzonych słoiczków dokładnie uciskając, by nie było pustych przestrzeni, szczelnie zakręcamy

Smak mojej kuchni
Konfitura z pigwy 129

gotujemy całość około 1 godziny, odstawiamy do przestudzenia i ponownie gotujemy około godziny (owoce powinny zmienić kolor na pomarańczowo - czerwony i powinny być miękkie). Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odwracamy dnem do góry. Dla dłuższej trwałości słoiczki warto pasteryzować 15-20 minut. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Syrop z mniszka lekarskiego 126

mleczy wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i gotujemy na palniku o średniej mocy około 2 godzin, aż syrop lekko zgęstnieje. Gorący syrop nalewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Po pasteryzacji odkładamy pokrywką do dołu i zostawiamy do wystygnięcia.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Likier kokosowy 97

Składniki:   500ml wódki 1/4 szklanki spirytusu lub białego rumu 200g wiórek kokosowych 400g mleka zagęszczonego niesłodzonego 300g mleka zagęszczonego słodzonego   Wykonanie:   Wiórki zalewamy alkoholem w dużym słoiku, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 dni. Następnie alkohol przelewamy przez gazę, wiórki dokładnie odciskamy. Do alkoholu dodajemy oba rodzaje mleka, mieszamy. Likier wstawiamy na kilka dni do lodówki

Smak mojej kuchni
Buraczki zasmażane z cukinią 129

mięsa. Buraczki zasmażane. Na blogu jest już propozycja buraczków zasmażanych z jabłkiem, a dzisiaj polecam buraczki z cukinią. Łagodne w smaku, można je również przygotować w wersji do słoików na zimę. Polecam! Buraczki zasmażane  cukinią Składniki: 4 buraki, ugotowane w mundurkach 1 mała cukinia 1 cebula płaska łyżka mąki łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz, ocet spirytusowy Wykonanie: Ugotowane

Smak mojej kuchni
Cebularze. 305

łyżki oleju 1 łyżeczka soli Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i parzyć przez 2 minuty we wrzątku. Następnie odcedzić, dodać mak, olej, sól i wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić na noc do lodówki. Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut

zadanie-gotowanie
Czekoladowa granola dla łasuchów 127

nastawionego na 175ºC i piecz granolę przez 30 minut. Po połowie czasu wymieszaj granolę i wstaw z powrotem do piekarnika. Wyjmij upieczoną granolę i ostudź. Przechowuj w szklanym zakręcanym słoiku. Czekoladowa granola to super przysmak z naturalnym jogurtem i świeżymi owocami. Warto gęsty jogurt oczywiście bez cukru. Banan jest tak słodki, że w zupełności wystarczy i zastąpi w daniu rafinowany

codojedzenia
Zupa ogórkowa 153

Łatwe Tanie Przepis na zupę ogórkową z jajkiem. Składniki 1,5l bulionu mięsnego słoik ogórków kiszonych 2 średnie marchewki kawałek selera korzeń pietruszki 3 średnie ziemniaki kawałek pora 8 jaj sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia 1 Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się wywaru mięsnego, […] Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu

PysiaGotuje.pl
Sałatka z grillowanym łososiem 181

rukoli. Ser feta kroimy w kostkę i układamy wspólnie z łososiem na wierzchu sałatki.  Do małego słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Następnie gotowym dipem polewamy sałatkę i skrapiamy ją sokiem z cytryny lub limonki. Sałatkę możemy podawać z tostami lub drożdżowym pieczywkiem

kulinarne odsłony pati
Wytrawne babeczki z sałatką wielkanocną! 186

Majonezu: Dz ięk i niezmiennej od lat recepturze, smakiem przypomina domowe wyroby. Jego gładka, kremowa konsystencja stanowi niezawodny dodatek do sałatek, wędlin oraz przekąsek przygotowanych na bazie jaj. Odkręć słoik Majonezu Kieleckiego i zasmakuj w tradycji! Żółtka jaj kurzych, olej, aromatyczne przyprawy oraz ocet wytwarzany w drewnianych kadziach zgodnie z dawnymi sposobami… Dzięki tak dobranym składnikom już

SMYKWKUCHNI