słoik - 12348 przepisów (strona:373/824)

Chleb na zakwasie 138

przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Z powstałej masy odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba). Zakwas można przechowywać w lodówce około 10 dni (przykryć np. folią aluminiową, ale nie zakręcać). Ciasto wyrobić. Nałożyć do dwóch wysmarowanych oliwą

Bullio
Domowa marmolada 157

zbieramy pianę. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy. Blendujemy zasmażone owoce. Przeciskamy jeszcze przez sito, żeby pozostał nam gładki "krem". Smażymy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem

Życie zaczyna się w kuchni
Kurczak w sosie tajskim Uncle Ben's 280

ryżem jaśminowym Uncle Ben’s." Mój kurczak w sosie tajskim świetnie skomponował się z ryżem Basmati. Danie przygotowywałam na rodzinny 4 osobowy obiad. Podobno było pyszne ;) Składniki: - 1 słoik sosu Uncle Ben's Tajski Curry - 800 gram piersi z kurczaka - 200 gram ryżu basmati Uncle Ben's - 3 łyżki oleju do podsmażenia kurczaka - sól, pieprz do smaku oraz świeża natka

Życie zaczyna się w kuchni
Kompot z czereśni 184

pory nigdy nie robiłam kompotu z czereśni "na teraz" tylko zawsze w słoiki na zimą. Ale że moja czereśnia pięknie obrodziła w tym roku, dużymi jędrnymi owocami, szkoda było ich nie wypróbować na świeżo. Kompot z czereśni ma bardzo delikatny i subtelny smak, i jest po prostu pyszny. Przepis dołączam do akcji Błyskawiczne Piątki , organizowanej na fb :) Składniki

Życie zaczyna się w kuchni
Tagliatelle z sosem chili con carne 197

najczęściej królował z sosem kurkowym ale nie tym razem;)  Sami zobaczcie co przygotowałam... Składniki: 200 gram makaronu tagliatelle Pełne ziarno Lubella  litry wody do ugotowania makaronu słoik sosu chili con carne Uncle Bens 1 papryka kawałek cukinii 2 pomidory 1 mała cebula mały kalafiorek lub kilka różyczek 3 łyżki oleju rzepakowego z dodatkiem bazylii sól, pieprz, świeża

Życie zaczyna się w kuchni
Pierożki na słodko z langrodami 213

Lato dobiega końca, pora zamykać owoce w słoiki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je jeszcze na świeżo przygotować, a jak najlepiej?! Oczywiście że pierogi;)  Były już z jagodami, truskawkami więc dlaczego by nie spróbować z langrodami...moje ukochane śliwki;) Delikatne w smaku, mięsiste, słodkie ale jednocześnie przyjemnie kwaskowate. Lubicie takie śliwki? Składniki na około

Życie zaczyna się w kuchni
Faszerowane chilli z fetą 128

feta sól zioła: oregano, bazylia, tymianek olej z pestek winogron Przygotowanie: Odcinamy górę papryczek, wycinamy gniazda i płuczemy pod ciepłą wodą.  Faszerujemy papryczki fetą. Zalewamy olejem, wkładamy do słoików świeże zioła. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Po 3-4 dniach są gotowe do konsumpcji ;-) Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

Życie zaczyna się w kuchni
Zapiekanka makaronowa z kabanosami, ketchupem i zielonym groszkiem Jamar 216

kilku  produktów .  A w niej ketchup łagodny, zielony groszek i ocet czerwone wino. Ale Jamar w swojej ofercie posiada bardzo wiele produktów: warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, koncentraty i przeciery, dodatki obiadowe, przyprawy, octy, ketchupy, sosy, przetwory owocowe, soki, syropy i napoje.   Pan Ł. uwielbia makaron, a w szczególności zapiekanki z makaronu. Ciągle szukam inspiracji, nowych

Życie zaczyna się w kuchni
Sok winogronowy z sokownika 184

łodyżek i przekładamy do sokownika.  Owoce powinny parować około godziny. Sok zlewamy do garnka dosypujemy cukier i gotujemy do rozpuszczenia się cukru około 20 minut. Przelewamy do słoików.  Odwracamy do góry dnem

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 198

został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i powinna zawierać dania bez mięsa.  A powiedzcie mi jeszcze Wy wybieracie wersję gotowaną czy może pieczoną? Składniki na farsz: 1 słoik litrowy suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty sól i pieprz 3 łyżki oleju 3 cebule Składniki na ciasto: 700 gram mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody 2 łyżki

Życie zaczyna się w kuchni
Grzyby jak ryby, czyli pieczarki w zalewie pomidorowej 149

smażenia, jajko, łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, bułkę tartą, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, Na zalewę: 4 szkl. wody 12 łyżek octu, 6 łyżek ketchupu, 6 łyżek cukru, łyżkę soli, słoik przecieru pomidorowego, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego. Kapelusze pieczarek umyj, osusz i ewentualnie zdejmij z nich skórę (tak samo jak oczyszcza się kapelusze maślaków). Jajko sparz. Cebule

blog.moje-pasje.info
Bardzo proste, domowe ciasto W-Z 160

szklanki cukru,  1 szklankę mąki pszennej tortowej,  1 szklankę kartoflanki,  4 łyżeczki proszku do pieczenia,  szczyptę soli,  4-5 łyżeczek kakao,  słoik dżemu porzeczkowego,  0,5 – 1 litr kremówki,  cukier puder do smaku,  2 tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej),  „chlust” śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu,  tłuszcz do wysmarowania blachy

blog.moje-pasje.info
Pierniczki 150

Dziś będzie przepis na pierniczki. Czekają w słoju na Wigilię i miękną. Ciekawa jestem czy do świąt dotrwają, bo tata je systematycznie podjada. Żeby szybciej zmiękły dziś włożyłam do słoika skórkę jabłka. Poniższy przepis pochodzi z NAJ poleca Święta pełne magii nr 14/2008 s. 23. Zmieniłam jego nazwę z Piernikowych misiów na zwykłe pierniczki, ponieważ pośród swoich foremek do wykrawania

blog.moje-pasje.info
Babka na majonezie 154

kominem do babek, zaostrzony drewniany patyczek lub wykałaczkę, ewentualnie trzepaczkę. Przygotuj składniki: 3 jajka, 1 szklankę cukru, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, ½ szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 słoik majonezu (250 ml), 1 opakowanie cukru waniliowego, szczyptę soli, tłuszcz do wysmarowania formy. Jajka sparz. Oddziel żółtka od białek. Formę dokładnie wysmaruj tłuszczem. Mąkę pszenną przesiej i połącz z mąką

blog.moje-pasje.info
PIZZA PO GRECKU NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 156

ciasta francuskiego, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 4 średnie pieczarki, 8 plastrów salami, 8 plastrów żółtego sera,  100-130 g fety, 5 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (można zastąpić przyprawą chili lub pieprzem), bazylia, oregano, sól, ketchup, łyżka posiekanej bazylii. Przygotowanie: Cukinię myję, kroję w kostkę, dwa rodzaje papryki również. Pieczarki obieram kroję w ćwiartki. Warzywa podsmażam na odrobinie

JejKuchnia