słoik - 12348 przepisów (strona:370/824)

Domowa granola żurawinowo – cynamonowa i śniadanko z turbodoładowaniem – aż 2 przepisy w 1 137

pieczenia, lekko ugniatamy i „rozpraszamy”, a następnie pieczemy ok. 6-10 minut, 170 stopni, funkcja grill. Pozostawiamy do wystygnięcia, kruszymy na drobne kawałki i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Czas na śniadanko: 150g jogurtu greckiego ½ miarki odżywki białkowej (obecnie korzystam z Optimum Whey Gold, smak vanilla icecream) 1 duża łyżka nasion chia ½ mandarynki ½ marakui ½ banana 2 łyżki domowej granoli żurawinowo

Kate's Kitchen
Policzki wieprzowe duszone w kapuście i porto 320

Okrasa. Oczywiście musiałam coś zmienić, bo pewnie nie byłabym sobą. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Policzki wieprzowe ok. 1 kg Kapusta kiszona ok. 800 g ( ja dałam z 2 słoików o pojemności ok.650 g ) 150 gram boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku Kilka lisków laurowych 8 goździków Kilka ziaren ziela angielskiego 200 ml porto 100 ml białego wytrawnego wina

Smaki Ewy
Surówka mieszana 163

octowa : w 2 szklankach wody rozpuściłem cukier i ocet, zalałem przygotowane składniki sałatki. PS: im dłużej warzywa postoją w tej zalewie, tym sałatka będzie smaczniejsza. Można ją włożyć do słoików

R'n'G Kitchen
Panna Cotta 177

prosty do przygotowania, że nawet dziecko sobie z nim poradzi. Jest pyszny i można podać go z ulubionym dodatkiem, u mnie dziś są to jagody w cukrze ze słoika. Oj jakie to smaczne. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Domowy smalec z pieczarkami 172

koniecznie musicie zrobić z pieczarkami i cebulką. To moja ulubiona wersja. Do tego ogórek kiszony oraz dobrej jakości chleb i jestem w raju ! Spróbujcie koniecznie ! Składniki (2 duże słoiki): 5 dużych pieczarek 4 średnie cebule 1/2 surowego brzucha 200 g dobrej jakości smalcu lub 200 g słoniny * sól + świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o dużych

Moja pasja smaku
Owsiano-razowe ciasteczka z czekoladą 160

blasze i niedużych odstępach. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 12-15 minut w temp. 180stC, aż ciasto się zarumienią. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, słoiku. Zdrowego chrupania

Obiad gotowy
Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym 221

ząbki czosnku 1 mała cukinia 1 papryka (dałam pół zielonej i pół czerwonej) 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej) 3 łyżki oleju sezamowego sól pieprz 1cm kawałek imbiru 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (400ml) albo można przygotować własny sos słodko-kwaśny: sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki wody 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki sosu sojowego

Obiad gotowy
Pesto z liści rzodkiewki i rukoli 173

łyżeczki musztardy dijon Pestki uprażyć na złoto na suchej patelni. Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w kielichu blendera, miksować na pastę, dolewając olej cienką strużką. Pesto przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Pysznie dopełnia smak grillowanych szaszłyków, grzanek lub warzyw. Smacznego

Obiad gotowy
Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho) 187

klips. Włożyć do lodówki na 4 godziny, następnie wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia. Można przełożyć je do słoika i przechowywać w lodówce. Smacznego

Obiad gotowy
Najlepsze ciasto drożdżowe z porzeczkami 201

zjedzeniu ostatniego okruszka z dłoni;) Najważniejsze, że smakowało. I to jak! I jeszcze pamiętam mój dziecięcy zachwyt nad galaretką, którą się stawał sok wymieszany z cukrem i wlany do słoików. Dziś wiem, że to sprawka pektyn, a nie żadne czary-mary:) Taka porzeczkowa nostalgia mnie dziś znów dopadła, gdy zbierałam porzeczki na ciasto. Wiadro? Nie, zaledwie pół kilo - krzaczki muszą

Obiad gotowy
Surówka z kiszonych buraków 173

Przypominam o nastawieniu zakwasu na barszcz ! Ja swój już przelałam do butelek, ale chyba muszę nastawić jeszcze jeden słoik, bo połowę wypiłam tak po prostu (i zamierzam popijać dalej;). Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy: wzmacnia układ krwionośny, zwiększa ilość czerwonych krwinek, dlatego polecany jest przy anemii. Jak każda kiszonka dobrze oddziałuje na układ trawienny. Poza tym ma dużo witamin

Obiad gotowy
Piernik na kwasie chlebowym 211

łyżka przyprawy do piernika 3/4 szklanki cukru 2 duże jajka 125ml oleju polewa: 50g czekolady deserowej lub gorzkiej 3 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka żelatyny owocowa posypka opcjonalnie: słoik powideł śliwkowych do przełożenia piernika Kwas i miód podgrzać, wsypać przyprawę do piernika, wymieszać i odstawić na 10 minut. Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej. Obie maki przesiać, wymieszać z sodą

Obiad gotowy
Bigos staropolski 210

odstawić do wystudzenia i pozostawić w chłodnym miejscu na noc. Na 3 dzień gotowanie powtórzyć, a godzinę przed końcem gotowania dodać majeranek. Po ugotowaniu gorący bigos można nałożyć do słoików, zakręcić, a po wystudzeniu wstawić do lodówki. Tak zawekowany bigos można przechowywać do 2 tygodni. Wersja dla wolnowara: po umieszczeniu w naczyniu wszystkich składników i zalaniu winem z wywarem grzybowym

Obiad gotowy
Pasta z czerwonej soczewicy 191

pojemnika blendera wyłożyć soczewice, suszone pomidory, czosnek, orzechy, wlać olej, sok z cytryny i zmiksować na pastę. Doprawić do smaku papryką, kuminem, solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Smacznego

Obiad gotowy
Francuskie rożki z marmoladą i orzechami pekan 154

ciasteczka, ciasto lub rogaliki. Ja  tym razem przygotowałam rożki z marmolad ą  z pysznymi orzechami pekan. Zapraszam 😊  Składniki: ciasto francuskie 375 g, marmolada wieloowocowa pół małego słoika, orzechy pekan 20 szt, jajko 1 szt, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Kroimy na dowolnej wielkości kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy 1 łyżeczkę marmolady

kulinarne odsłony pati