postanowiłam ją w końcu odtworzyć w domu. Smak jest identyczny jak tej sklepowej, więc mi się udało :-) SKŁADNIKI 1 kg śledzi solonych 3 duże cebule olej rzepakowy 1 mały słoik ogórków konserwowych Na zalewę octową: 250 ml octu spirytusowego 10% 250 ml zimnej, przegotowanej wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Na sos pomidorowy: 1 puszka (400 g) krojonych
Passions hobbies lifesycące, wyraziste (zasługa przypraw) i smaczne. Mało kto zorientuje się, że w daniu znajduje się dynia. Ponadto świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i przechowywać w chłodnym miejscu. Składniki na 4 porcje: dynia hokkaido (co najmniej 0,5 kg obranej i pozbawionej miąższu) 4 papryki w różnych kolorach 1 puszka
UgotowaćSzybka, smaczna, pożywna, podzielna Składniki: 2 filety z kurczaka 1/2 opakowania makaronu kolorowego świderki 1/2 słoika suszonych pomidorów w zalewie z ziołami 1 garść słonecznika 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu sól, pieprz, papryka czerwona słodka olej Filat z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju dodając sól, pieprz i paprykę czerwoną. Makaron gotujemy w osolonej wodzie
MojaQchnia.plwrzątkiem-co najmniej 2 razy. Następnie kilogram cytryn obieramy ze skórki,dokładnie pozbywając się albedo (białej skórki,która powoduje gorycz).Skórki plus dwie dodatkowe cytryny kroimy, wkładamy do dużego słoika, zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na 14 dni. Od czasu do czasu mieszamy zaczyn.Po 14 dniach przygotowujemy syrop cukrowy, czyli 400 g cukru plus 750 ml wody.Cukier musi się rozpuścić
Kopystką po garachwyjdzie gorzkie).Ziarno przesypujemy do blendera, dodajemy olej i miksujemy- co jakiś czas zeskrobując ziarno ze ścianek. Miksujemy do momentu, aż pasta stanie się kremowa i jednolita. Przekładamy do słoika-trzymamy w lodówce. Wieczorem zalewamy ciecierzycę wodą. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 minut
Kopystką po garachmięsa wołowego (u mnie zrazowe) 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 5-6 ziemniaków 3 mniejsze marchewki korzeń pietruszki seler papryczka chili 1/2 słoika koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu wołowego sól pieprz papryka słodka w proszku papryka ostra w proszku (opcjonalnie) kminek majeranek 1/2 łyżeczki cukru olej 2-3 skibki chleba (kromki) PRZYGOTOWANIE: Mięso
Kopystką po garachgłówka czosnku Kilka liści dębu Kilka liści winogrona Kilka liści wiśni Gałązki kopru ZALEWA: Na litr wody/2 łyżki soli. Należy przygotować ok. 3 litry takiej solanki. Do wyparzonych słoików wkładamy ogórki, ząbki czosnku, liście, koper, pokrojonych korzeń chrzanu. Zalewamy to gorącą wodą z solą
Kopystką po garachgodzin. Po tym czasie, odlać wydzielony sok, doprawić drobno posiekanym czosnkiem i papryką. Cukier, ocet i oliwę zagotować i zalać ogórki. Odstawić na kolejne 6 godzin. Powkładać do słoików, nie gotować
Kopystką po garachjałowcowa lub inna podsuszana Powidła śliwkowe(ok. 2-3 łyżki) Sól Pieprz Liście laurowe (3-4 szt.) Ziele angielskie (8-10 kulek) Koncentrat pomidorowy (u mnie Pudliszki-prawie cały słoik) Olej PRZYGOTOWANIE: Grzyby płuczemy na sitku, następnie zalewamy wodą i zostawiamy na noc.Rano grzyby odcedzamy ale wodę zachowujemy-dodamy ją do gotowanej kapusty Kapusta( jeżeli jest zbyt kwaśna lub słona
Kopystką po garachSkładniki (na 3-4 porcje): podwójna pierś kurczaka pół pętka kiełbasy jałowcowej cebula łyżka mąki 3 łodygi selera naciowego pół czerwonej papryki pół puszki pomidorów bez skórki lub pół słoika przecieru pomidorowego płaska łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) płaska łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki suszonego oregano szczypta tymianku czarny pieprz sól Do garnka wlać pół litra wody. Zagotować. Pierś kurczaka
Weekendy w domu i ogrodzieodżywki białkowej - kilka kropel olejku waniliowego - 100g malin, może być więcej jak ktoś lubi Na spód: - 1500g płatków migdałów - 100g ciastek owsianych - 20g roztopionego masła Sos malinowy: - słoik malin z sokiem - mała łyżeczka mąki ziemniaczanej Całość gotujemy chwilę, dodajemy małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, gotujemy kilka minut, przecieramy przez sitko. Sposób wykonania: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciastka rozdrabniamy
Wypieki Reneczas mieszając rózgą kuchenną do całkowitego połączenia się. Tężejące wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Składniki na wierzch: 1 duża puszka brzoskwiń w syropie, ( ja dałam dwa małe słoiki) sok z brzoskwiń + woda cukier do smaku żelatyna około 3 łyżeczki Brzoskwinie odsączyć pokroić w półksiężyce i wyłożyć na masę. So soku dodajemy wodę tak aby wyszło łącznie około
Mam apetyt na ...blendera wrzucić awokado, dodać zmielone migdały, kakao, miód i olej kokosowy. Całość zmiksować na gładki, jednolity krem. Można w tym celu skorzystać również z blendera ręcznego. Krem przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do kilku dni. Zapraszam na zakupy do sklepu AGNEX. Do 30.04.2017 r. można skorzystać ze zniżki 5% na hasło ZDROWE-BAKALIE
Passions hobbies lifekwaśne jabłko (np. szara reneta, bojken, antonówka) 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona cebula mały pęczek szczypiorku sok z cytryny 200ml serka wiejskiego 1 łyżka tartego chrzanu (ze słoika) sól świeżo mielony pieprz Buraki obrać, pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w cienkie
Obiad gotowycytrynową i cały czas mieszać. Gdy masa zrobi się ciepła powoli dodawać masło - mieszać aż masło się rozpuści i masa zrobi się gęsta. Zdjąć z ognia, krem przełożyć do słoika, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Składanie tortu: Kremy rozłożyć sobie w zależności ile blatów biszkoptu jest. Pierwszy blat biszkoptu położyć na talerzu lub tacce, na której będzie stał tort. Dla ułatwienia
W kuchni u Moniki