słoik - 12348 przepisów (strona:341/824)

witaminowa bomba dla zdrowia 114

marchwi i buraka. Całość wymieszać . Następnie dodać drobno pokrojone orzechy i rodzynki. I jeszcze raz zmiksować wszystkie składniki. Smaczna i zdrowa bomba witamin gotowa. Przechowywać w szklanym słoiku w lodówce. Brać trzy razy dziennie 1 łyżeczka przed posiłkami Może być używany jako chcesz. Nie ma żadnych skutków ubocznych i można zauważyć wzrost energii. Po kilku tygodniach od spożycia, należy sprawdzić

w mojej kuchni
Kapusta kiszona z burakami i kminkiem 196

tartym burakami, o piękny kolorze i wspaniałym smaku. Właściwie jest to już gotowa surówka, nie wymagająca doprawiania, będąca dobrym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Możecie przygotować ją w mniejszych słoikach, takich do zużycia przy jednym, dwóch podejściach. Do znudzenia będę powtarzać, że kiszonki to samo zdrowie ! Zawierają mnóstwo witamin i związków mineralnych. Świetnie regulują przemianę materii, są niskokaloryczne, a proces

Smaczna Pyza
Najlepsze ogórki konserwowe 1122

Następny przepis będzie o znakomitych ogórkach konserwowych. Robi się szybko więc możecie się pokusić na kilka słoików. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
"TOFU" FETA 135

bazylia  jabłuszka kaparowe  * dla wzmocnienia smaku można dodać 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych   PRZYGOTOWANIE: Tofu kroimy w kostki. Składniki zalewy mieszamy i wlewamy ją do słoika . Tak przygotowany ser wkładamy do lodówki. Najlepiej jak dłużej poleży , wtedy nabierze odpowiedniego smaku

Marcepanowa kuchnia
Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą 138

tego dania pomidory lima, które mają cienką skórkę, zwarty miąższ. Według mnie są najlepsze nie tylko na surowo, ale i do wszelkich sosów, także tych, które przygotowujemy w słoikach na zimę. To moja ulubiona odmiana.  Od dawna lubię łączyć pomidory z natką pietruszki, tak jak robiła to zawsze moja babcia Małgosia, wypróbujcie i zrozumiecie, dlaczego tak cenię to połączenie

Moja smaczna kuchnia
Pasztet grzybowy z kaszą gryczaną białą niepaloną 145

Jejku, jejku, nie mogłam się oprzeć wyjadania ze słoika palcami. Lubicie kaszę gryczaną? jeśli tak to polubicie także ten pasztet. Ja miałam wrażenie że zajadam kaszę z grzybowym sosem śmietanowym, pyszota. Grzybów w lasach pod dostatkiem więc można ich użyć albo użyć pieczarek czy boczniaków. Z leśnymi jednak smakuje wybornie. Pasztet grzybowy z kaszą gryczaną białą niepaloną. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka ryżowa z makrelą, jajkiem i kukurydzą 225

przeciągu kilku godzin :) Składniki - 5 jajek - wędzona makrela ( ok 250 g ) - 200 g ryżu - 3 średnie kiszone ogórki - puszka słodkiej kukurydzy - 1 czerwona cebula - sól, pieprz ziołowy  - mały słoik majonezu Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz  wziąć udział w rozwoju tego bloga

Świat Smaku
SAŁATKA Z CUKINII W ZALEWIE POMIDOROWEJ 1310

cukinią i ogórkami ( ze skórką). Cebule pokroić w kostkę,czosnek przecisnąć przez praskę i dodać pozostałe składniki.Wymieszać i zostawić na noc. Następnego dnia sałatkę wkładać do wyparzonych słoików,dobrze zakręcić i pasteryzować

Niespełnione zdolności kulinarne
sok ,zakwas z buraka 175

mnie stały w korytarzu ,bo przy tych upałach wszędzie ciepło). Aby przerwać proces fermentacji ,ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików .Przechowywać w chłodzie Pozostałe buraki wykorzystać do zrobienia pysznej zupy o niepowtarzalnym smaku. Nadają się na pyszny barszcz czerwony na co dzień i święta

w mojej kuchni
Kolorowa sałatka na zimę 181

Dziś miałam ciężki dzień. Cały czas w kuchni ☺ , a to chlebuś, a to buraczki i jeszcze sałatki na zimę żeby zatrzymać lato w słoiku. Teraz mam kolorową sałatkę słodko - kwaśną i w razie awaryjnej sytuacji będzie zawsze pod ręką. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 151

łyżka suszonej cebuli 1 łyżka suszonego koperku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka liści laurowych ½ łyżki kurkumy 2 łyżki soli 1 pieprzu Wystarczy, że wszystko dokładnie wymieszasz, przełożysz do słoika i uniwersalna przyprawa do wszystkiego gotowa. Jest naturalna, bez zbędnych i szkodliwych wzmacniaczy smaku, konserwantów i tony soli. Przydatne zioła w kuchni Smak swoich potraw możesz wzbogacać na nieskończoną ilość

Pani domowa
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 129

pewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyć jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek )  50 g cukru cynamon   Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej   100 g  cukru

Różne smaki w kuchni
Ogórki kanapkowe 502

pełni. W ubiegłym roku ogórki kanapkowe były numer jeden w moim domu, wszyscy byli zachwyceni prosili o przepisy. Jedna z ważniejszych rzeczy ogórki świetnie się przechowują zimą, zostało kilka słoików z ubiegłego roku nadal są pyszne. składniki · 5 kg ogórków średniej wielkości w miarę jednakowej wielkości · 6 szklanek wody · 5 szklanek octu

Kulinarne pyszności Molki
STEFANKA Z MANNĄ NA MIODZIE + FILMIK 160

DODATKOWO :   1 słoik dżemu porzeczkowego 1 szklanka słodkiej herbatki      PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto, dzielimy je na trzy części. Blaszkę o wymiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na papierze ( każdy osobno ) wielkości blaszki i pieczemy ciasta, po kolei, około 15 minut w temperaturze 180 % C.  Mleko wlewamy do garnka

Kulinarne Fantazje Marioli
suszone warzywa -dehydrator 124

mnie 4 pietruszki z nacią zielona 8 marchewek 1 cały seler z nacią zieloną 4 cebule Wysuszone na słońcu w dehydratorze i zblendowane warzywa do wszystkiego. a drugi sloik na foto to buraki.mam go już dwa lata i jestem zadowolona.   Cyt. tutaj Dehydrator CI IR D5 Drugiej Generacji Dehydrator Counter Intelligence InfraRed D5 jest designerskim i pojemnym urządzeniem, które

w mojej kuchni