słoik - 12348 przepisów (strona:333/824)

Galaretka z czerwonej porzeczki 194

przetrzeć przez gęste sitko (najlepiej metalowe). Mus owocowy, pozbawiony pestek wlać z powrotem do garnka, dodać cukier i zagotować żeby cukier się rozpuścił. Gorącą galaretkę nakładać do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić wieczko i odstawić. Nie potrzeba pasteryzować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ogórki krokodylki 5844

Zagotowujemy ocet z cukrem i olejem. Czekamy, aż zalewa nieco wystygnie i zalewamy ogórki. Tak przygotowane pozostawiamy w garnku na całą noc. 4.Układamy ogórki ciasno w słoikach, dodajemy zalewę i pasteryzujemy ok. 6-7 minut ( od momentu zagotowania). I oto są:) Ogóreczki możemy jeść od razu ale najlepsze są po około tygodniu:) Idealne do dań mięsnych i grilla. Wychodzą

la cuchara
Ogórki w curry 353

garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem,solą, curry i pokrojoną w piórka cebulą. Zalewę pozostawiamy do wystygnięcia. 2. Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. 3. Do słoików dajemy ogórki,  po liściu selera i po parę ziarenek gorczycy. Zalewamy dobrze wymieszana marynatą. 4. Pasteryzujemy ok. 7 minut ( od momentu zagotowania). I gotowe. Nic prostszego. Hasta luego

la cuchara
Gulasz cielęcy z winem i groszkiem 136

kości 1 puszkę zielonego groszku 150 – 200 ml wytrawnego białego wina 2-3 ząbki czosnku 5 szalotek (może być więcej) 400 ml bulionu cielęcego (u mnie ze słoika) sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Cielęcinę myjemy, osuszamy i wykrawamy ewentualne błony itp a mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso, odrobinę solimy. W osobnym

Szybko Tanio Smacznie
Konfitura wiśniowa 306

konfiturę przez około 3 godziny, aż troszkę zbrązowieje (będzie miała wtedy taki karmelowy posmak). 5. Konfiturę rozlać do czystych słoiczków i zakręcić, odwrócić do góry dnem, odstawić do przestygnięcia (słoiki z nakrętkami przed napełnieniem wkładam na około 10 minut do nagrzanego piekarnika. Trzymam je w temperaturze 180C). Konfiturę przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Smacznego! :) Related Images: [ See image gallery

Mała Cukierenka
Lemoniada miętowa. 194

rozpuszczenia, a następnie schłodzić. Otrzeć skórkę z jednej cytryny i odłożyć. Wycisnąć sok z dwóch cytryn. Ostudzony syrop zmiksować w blenderze z miętą i sokiem cytrynowym. Przelać do słoika, dodać skórkę cytrynową i suszoną miętę - wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 - 2 godziny. Przecedzić przez sitko wyciskając jak najwięcej płynu. Rozcieńczyć wodą mineralną w stosunku 1:5 lub wg uznania

zadanie-gotowanie
śledzie z papryką i ogórkiem konserwowym 343

namoczone śledzie (tak, żeby nie były za słone) kroimy w nieduże kawałki - tak na raz do dużej miski wsypujemy przyprawy dodajemy do nich śledzie i dokładnie obtaczamy  w słoiku układamy warstwowo - warzywa, śledzie, warzywa, śledzie i tak do końca zalewamy wszystko olejem odstawiamy do lodówki na min. 24 h  Smakują najlepiej po 2-3 dniach :)  Smacznego

Gotowanie z pasją
pleśniak 152

Składniki: 200 g masła 4 jaja (osobno białka i żółtka) 3 szklanki mąki  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki kakao słoik dżemu (gęstego u mnie śliwki własnej roboty + ok 150 g porzeczki) Przygotowanie: zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i żółtkami zagnieść szybko ciasto, które

Gotowanie z pasją
Kuskus z cukinią, suszonymi pomidorami i czarnuszką 158

suszony tymianek i oregano. Mieszamy, po chwili gasimy płomień. Kaszę dzielimy na dwie porcje. Na wierzchu układamy warzywa. Uważajcie z solą, jeśli kupicie suszone pomidory w paczuszce, nie w słoiku w zalewie.  Smakuje doskonale na ciepło i na zimno, ale latem proponuje wersję na zimno. Przepis może być podany jako danie glówne, a po wymieszaniu składników, jako sałatka

Moja smaczna kuchnia
PESTO Z BOBU 144

wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, orzechy nerkowca, starty parmezan oraz wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Pesto przekładamy do szklanego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 188

tutaj udostępnić, może skorzysta ktoś kto nie lubi przeliczać rozmiarów foremek. Natomiast tym wpisem oficjalnie kończę sezon na truskawki. Całe szczęście udało mi się je zamknąć w słoikach w postaci pysznego dżemu domowej roboty, bo teraz znów trzeba będzie na nie czekać cały rok Do ciasta ucieranego nadają się w sumie wszystkie owoce, ale te w kolorze czerwonym prezentują się

Relaxtime
Syrop lawendowy 147

kwiaty, bez zielonych łodyg). Gotuj ok. 15-30 minut na małym ogniu, aż syrop zacznie lekko gęstnieć. Syrop odcedzić na gęstym sicie lub gazie i zlać gorący do wyparzonych słoików. Zamknąć i najlepiej odwrócić na chwilę do góry dnem

Mania Wypiekania
Domowy keczup 195

keczup nabierze odpowiedniej konsystencji (około 45-60 minut). Pod koniec gotowania spróbować, czy nie trzeba jeszcze dodać więcej soli, cukru czy octu. Wyjąć przyprawy. Gotowy keczup nałożyć do słoików. Pasteryzować 10 minut

My simple kitchen
Najlepszy razowy placek drożdżowy z dżemem 185

szklanki mąki pszennej ok 2 szklanki mąki pszennej razowej 3 łyżki cukru 2 jajka 4 łyżki miękkiego masła 3 łyżki mleka 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli słoik dżemu jagodowego Stovit Obie mąki mieszamy ze sobą, wsypujemy cukier, sól, miękkie masło, jajka i śmietanę, wlewamy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto dolewając mleko. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło

Cynamonowe szczęście
Domowe ogórki kiszone małosolne 205

ogórków gruntowych - 2 litry przestudzonej ugotowanej wody - koper, 3 główki czosnku, 5cm świeży chrzan (może być gotowa wiązka dostępna w sklepach) - 2 łyżki soli Do kamiennego naczynia, słoika lub garnka przelewamy wodę, dosypujemy soli i mocno mieszamy. Dodajemy dobrze umyte ogórki pomiędzy które umieszczamy ząbki czosnku (bez obierania ich ze skórki) Dodajemy koper, chrzan. Zostawiamy pod przykryciem

upichcona