słoik - 12348 przepisów (strona:332/824)

Ketchup z cukinii i pomidorów 155

posmakować i doprawić w/g własnego smaku ( ja zawsze tak robię). na sam koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Mieszamy i usuwamy gałązki oregano i natki. Gorący ketchup nakładamy do słoików, obracamy do góry dnem lub pasteryzujemy ok. 10 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Krewetki w oleju z czosnkiem na ostro 212

krewetki, czasami zamieszać około 10 minut , w między czasie dodać pół łyżeczki peperoncino. Po 10 minutach dodać posiekany czosnek i pietruszkę,krótko wszystko poddusić, posolić ( 3 szczypty). Przełożyć do słoików i zalać olejem lub oliwą z oliwek jak kto lubi. Zamknąć i gdy ostygnie schować do lodówki. Można zajadać jako przekąskę, używać jako dodatek do makaronów, pizzy i kanapek. Smacznego

Pasje Jolki
Papryki faszerowane mięsem mielonym z warzywami 151

wraz z dzisiejszym, koniecznie musicie wypróbować! Świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych obiadów Składniki na 4-5 porcji: – 700g marchewki z groszkiem i kukurydzą (wraz z zalewą – duży słoik) – 500g mięsa mielonego z piersi indyka – 250g przecieru pomidorowego – 4-5 papryk – 2 cebule – 100g szynki parmeńskiej – 100g mozzarelli w kulce – 1 kieliszek

Be Fit Be Strong
Pikantna konfitura pomidorowa. 134

gotować na średnim ogniu około 1 godziny mieszając co jakiś czas. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu co najmniej 2 godziny. Mieszać co jakiś czas. Słoiki wyparzyć i przenieść do nich gorącą konfiturę. Pasteryzować 10 minut. Można przechowywać do 2 miesięcy w chłodnym miejscu. Podawać do pieczonych mięs lub serów

zadanie-gotowanie
PIERNIKOWO-BANANOWO-KOKOSOWY SHAKE Z PALONĄ BEZĄ I DONUTAMI – istny foodporn! 229

której żaden łasuch się nie oprze! Do tego świeżutki drożdżowy donut z czekoladą i palona beza włoska z piernikową kruszonką. Ślinka cieknie, prawda?! Musicie to zrobić!   SKŁADNIKI: ( 1 słoik ) * pierniczki uszatki Kopernik – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie – 3 szt * duży, miękki banan – 1 szt * mleko kokosowe – 200 ml * miód wielokwiatowy – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko
Pudding z tapioki z karmelizowanymi śliwkami i marakują 172

niego śliwki. Podsmażaj 2 minuty, a następnie dodaj miód i cynamon. W dalszym ciągu podsmażaj śliwki do czasu, aż staną się miękkie. Przestudzoną tapiokę przełóż do pucharka lub np. słoika (tak, aby zostało ok. 1/4 masy). Wyłóż na nią miąższ z marakui, pozostałą część tapioki oraz karmelizowane śliwki. Podawaj od razu po przyrządzeniu Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Koktajl brzoskwiniowy z kokosem i chia 131

tanimi owocami i warzywami, bo zima będzie nam ich brakować. Nie ma jak świeże owoce czy warzywa. Nie robię przetworów, bo tak naprawdę po pierwsze nie mam gdzie przechowywać słoików, a pod drugie uważam, że świeże smakują znacznie lepiej! Koktajl brzoskwiniowy z kokosem i chia / 1 porcja Składniki: 1 brzoskwinia 200 ml jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych

Moja smaczna kuchnia
salatka z ogorkow 119

plastry 2-3 milimetry,lub grubsze. Całość posypać solą ,dodać pozostałe składniki .Dokładnie wymieszać ,dodać pokrojony koper, i pozostawić na 30 minut do przegryzienia smaków. Nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 5-6 minut od zagotowania wody. Sałatka przywieziona z tegorocznych wyjazdów i nam bardzo smakuje .   moja córka bierze bułkę z masłem i słoiczek ogórków jako drugie śniadanie

w mojej kuchni
Kiszona marchewka z czosnkiem i imbirem 177

sól świeży imbir czosnek Przygotowanie: Marchewkę obieram i również obieraczką kroję na paseczki. w misce mieszam z solą, startym imbirem i wyciśniętym czosnkiem.Odstawiam na ok 1 godz.Wkładamy do słoików i zakręcamy. Proporcje soli ciężko podać,trzeba próbować,ja na 5-6 marchewek dałam małą łyżeczkę soli,lepiej dać mniej i ewentualnie dodać,tak samo z czosnkiem i imbirem,-dajemy

Swojskie jedzonko
Powidła śliwkowe smażone w tradycyjny sposób 365

już być dosyć gęste. Zostawić powidła ponownie na noc w chłodnym miejscu. Trzeci dzień – smażyć śliwki do uzyskania gęstej masy. Cały czas mieszać. Gorące powidła włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić przykrywkę. Pasteryzować 15 minut. Pracochłonne, ale smak niepowtarzalny

Kuchnia Pokoleń
Amore pomidore, czyli dżem pomidorowy 196

dowolnych pomidorów, użyłam żółtych odmiana „Figiel” i „gruszkowych”, ale czerwone „Malinowe” czy „Bawole serca” będą równie dobre. Składniki na dwa słoiki 330 ml: 2 kg pomidorów 150-200 g cukru 5 lasek cynamonu sok z jednej cytryny Przygotowanie: W zależności od tego jakich pomidorów użyjesz to pokrój na na pół

greenscarf
Irlandzki relish pomidorowy. 156

ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu aż nadmiar cieczy odparuje. Mieszać od czasu do czasu, aby relish się nie przypalił. Gorący relish przełożyć do słoików, zakręcić. W razie konieczności zapasteryzować

zadanie-gotowanie
Syrop z bzu czarnego z przyprawami. 111

minut ). Gorący sok wlej do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5-10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.       R ada : Po otwarciu słoika przechowuj w lodówce szczelnie zamknięty

Przepisy i porady kulinarne
Mini placki z jabłkami, gruszką i cynamonową kruszonką 150

pracy, czy tak jak w moim przypadku na spacer z dziećmi;) Mój starszak nie pogardzi domowym ciastem;) Moje mini placki zostały nadziane prażonymi jabłkami marki  Reypol.  Słoik pełen słodziutkich polskich jabłek, zawsze warto mieć w domowej spiżarce, a jabłuszka z  Janowca to 25 lat tradycji dobrego smaku.  Wystarczy kilka składników i w kilka chwil wyczarujemy

Rusty Fork
Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy 232

osobny wpis. A końcówka sierpnia jest idealnym czasem na ten przepis. Pomidory u mojej mamy obrodziły w tym roku, więc gotujemy i przerabiamy. W zeszły weekend zrobiłam kilka słoików ajvaru, a resztę przerobiłam na sos ( dodałam potem do zapiekanki z cukinią, i do makaronu dla Emilki). Po upieczeniu pomidorów na dnie naczynia pozostanie rzadki płyn – możecie przełożyć same pomidory

Cooking for Emily