posmakować i doprawić w/g własnego smaku ( ja zawsze tak robię). na sam koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Mieszamy i usuwamy gałązki oregano i natki. Gorący ketchup nakładamy do słoików, obracamy do góry dnem lub pasteryzujemy ok. 10 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewykrewetki, czasami zamieszać około 10 minut , w między czasie dodać pół łyżeczki peperoncino. Po 10 minutach dodać posiekany czosnek i pietruszkę,krótko wszystko poddusić, posolić ( 3 szczypty). Przełożyć do słoików i zalać olejem lub oliwą z oliwek jak kto lubi. Zamknąć i gdy ostygnie schować do lodówki. Można zajadać jako przekąskę, używać jako dodatek do makaronów, pizzy i kanapek. Smacznego
Pasje Jolkiwraz z dzisiejszym, koniecznie musicie wypróbować! Świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych obiadów Składniki na 4-5 porcji: – 700g marchewki z groszkiem i kukurydzą (wraz z zalewą – duży słoik) – 500g mięsa mielonego z piersi indyka – 250g przecieru pomidorowego – 4-5 papryk – 2 cebule – 100g szynki parmeńskiej – 100g mozzarelli w kulce – 1 kieliszek
Be Fit Be Stronggotować na średnim ogniu około 1 godziny mieszając co jakiś czas. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu co najmniej 2 godziny. Mieszać co jakiś czas. Słoiki wyparzyć i przenieść do nich gorącą konfiturę. Pasteryzować 10 minut. Można przechowywać do 2 miesięcy w chłodnym miejscu. Podawać do pieczonych mięs lub serów
zadanie-gotowaniektórej żaden łasuch się nie oprze! Do tego świeżutki drożdżowy donut z czekoladą i palona beza włoska z piernikową kruszonką. Ślinka cieknie, prawda?! Musicie to zrobić! SKŁADNIKI: ( 1 słoik ) * pierniczki uszatki Kopernik – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie – 3 szt * duży, miękki banan – 1 szt * mleko kokosowe – 200 ml * miód wielokwiatowy – 1 łyżeczka
Ostra na Słodkoniego śliwki. Podsmażaj 2 minuty, a następnie dodaj miód i cynamon. W dalszym ciągu podsmażaj śliwki do czasu, aż staną się miękkie. Przestudzoną tapiokę przełóż do pucharka lub np. słoika (tak, aby zostało ok. 1/4 masy). Wyłóż na nią miąższ z marakui, pozostałą część tapioki oraz karmelizowane śliwki. Podawaj od razu po przyrządzeniu Smacznego
365 dni dookoła kuchnitanimi owocami i warzywami, bo zima będzie nam ich brakować. Nie ma jak świeże owoce czy warzywa. Nie robię przetworów, bo tak naprawdę po pierwsze nie mam gdzie przechowywać słoików, a pod drugie uważam, że świeże smakują znacznie lepiej! Koktajl brzoskwiniowy z kokosem i chia / 1 porcja Składniki: 1 brzoskwinia 200 ml jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych
Moja smaczna kuchniaplastry 2-3 milimetry,lub grubsze. Całość posypać solą ,dodać pozostałe składniki .Dokładnie wymieszać ,dodać pokrojony koper, i pozostawić na 30 minut do przegryzienia smaków. Nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 5-6 minut od zagotowania wody. Sałatka przywieziona z tegorocznych wyjazdów i nam bardzo smakuje . moja córka bierze bułkę z masłem i słoiczek ogórków jako drugie śniadanie
w mojej kuchnisól świeży imbir czosnek Przygotowanie: Marchewkę obieram i również obieraczką kroję na paseczki. w misce mieszam z solą, startym imbirem i wyciśniętym czosnkiem.Odstawiam na ok 1 godz.Wkładamy do słoików i zakręcamy. Proporcje soli ciężko podać,trzeba próbować,ja na 5-6 marchewek dałam małą łyżeczkę soli,lepiej dać mniej i ewentualnie dodać,tak samo z czosnkiem i imbirem,-dajemy
Swojskie jedzonkojuż być dosyć gęste. Zostawić powidła ponownie na noc w chłodnym miejscu. Trzeci dzień – smażyć śliwki do uzyskania gęstej masy. Cały czas mieszać. Gorące powidła włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić przykrywkę. Pasteryzować 15 minut. Pracochłonne, ale smak niepowtarzalny
Kuchnia Pokoleńdowolnych pomidorów, użyłam żółtych odmiana „Figiel” i „gruszkowych”, ale czerwone „Malinowe” czy „Bawole serca” będą równie dobre. Składniki na dwa słoiki 330 ml: 2 kg pomidorów 150-200 g cukru 5 lasek cynamonu sok z jednej cytryny Przygotowanie: W zależności od tego jakich pomidorów użyjesz to pokrój na na pół
greenscarfponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu aż nadmiar cieczy odparuje. Mieszać od czasu do czasu, aby relish się nie przypalił. Gorący relish przełożyć do słoików, zakręcić. W razie konieczności zapasteryzować
zadanie-gotowanieminut ). Gorący sok wlej do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5-10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. R ada : Po otwarciu słoika przechowuj w lodówce szczelnie zamknięty
Przepisy i porady kulinarnepracy, czy tak jak w moim przypadku na spacer z dziećmi;) Mój starszak nie pogardzi domowym ciastem;) Moje mini placki zostały nadziane prażonymi jabłkami marki Reypol. Słoik pełen słodziutkich polskich jabłek, zawsze warto mieć w domowej spiżarce, a jabłuszka z Janowca to 25 lat tradycji dobrego smaku. Wystarczy kilka składników i w kilka chwil wyczarujemy
Rusty Forkosobny wpis. A końcówka sierpnia jest idealnym czasem na ten przepis. Pomidory u mojej mamy obrodziły w tym roku, więc gotujemy i przerabiamy. W zeszły weekend zrobiłam kilka słoików ajvaru, a resztę przerobiłam na sos ( dodałam potem do zapiekanki z cukinią, i do makaronu dla Emilki). Po upieczeniu pomidorów na dnie naczynia pozostanie rzadki płyn – możecie przełożyć same pomidory
Cooking for Emily