dodajemy spirytus i wodę. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Krok 3 Po 2 miesiącach przecedzamy i przelewamy nalewkę do butelek. Smacznego Uwaga: Nalewkę najlepiej robić w szklanym słoiku, który wcześniej wyprażymy w piekarniku lub zdezynfekujemy specjalnym środkiem np. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Coś bym zjadłanajlepiej z własnego ogrodu) 1 cebula Ok. 1 litra marynaty octowej (sprawdź, jak zrobić marynatę) Pomidory umyć, pokroić w plasterki lub na ósemki. Cebulę pokroić w półkrążki. W wyparzonych słoikach układać pokrojone pomidory i cebulę. Zagotować marynatę
Korniszonkiprzez bardzo drobne sitko, przecieraj zmiksowane pomidory w celu pozbycia się malutkich pestek. Teraz pozostaje tylko przyprawić i osolić powstały sok. Przechowuj w lodówce lub zawekuj w słoikach
Zdrowie na języku :Pdokładnie wymieszać. Przełożyć owoce do garnka, gotować na wolnym ogniu, przez około pół godziny. Mieszając od czasu do czasu, aby konfitura się nie przypaliła. Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, odstawić do góry dnem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusipieczarki podgotować i pokroić. Cebulę pokroić i zalać wrzątkiem na 2 minuty, odsączyć. Wszystko wystudzić i wymieszać. Przygotować zalewę i zalać warzywa. Pozostawić na kilak godzin. Do każdego słoika włożyć ziarenko ziela angielskiego, włożyć sałatkę. Wekować 10 minut od zagotowania
Zielona Kuchniailość, ważne by proporcje owoce-cukier wyniosły 1:1) -3 kg cukru Przygotowanie Porzeczki umyć, oczyścić. Przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z cukrem. Gotować ok. 30 minut. Gorące nalewać do słoików, dobrze pozakręcać i ustawiać do góry dnem. Smacznego
Zielona KuchniaIdealny sposób by łatwym sposobem zachwycić gości. Składniki -2,5 dag drożdży -1/4 szkl. śmietany -500 g mąki -150 g margaryny -150 g smalcu -cukier wanilinowy -3 jajka -słoik dżemu porzeczkowego (używam domowego, z tego przepisu. Sklepowe mogą być zbyt słodkie) -250 g cukru pudru -orzechy ziemne drobno zmielone lub pokrojone Przygotowanie Drożdże rozmieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać
Zielona KuchniaJedne z ulubionych muffinków mojej mamy. Podpatrzone kiedyś u Kornika , pieczone z moimi małymi zmianami. Szczerze polecam. Składniki -80 g masła -220 g wiśni ze słoika -250 g mąki (użyłam 200g) -80 g płatków owsianych górskich (użyłam 130g) -1 łyżeczka cynamonu -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1/3 łyżeczki sody oczyszczonej -szczypta soli -2 jajka -120 g cukru -1 łyżeczka
Zielona Kuchniaużyłam gotowego masła sezamowego słodzonego agawą (Primavika), co pozwoliło mi uniknąć dodawania cukru. Ale uprzedzam - produkt ten jest tak smaczny, że ciężko oprzeć się od wyjadania łyżeczką ze słoika! :-) Składniki -20 dag mąki gryczanej -10 dag mąki pszennej -2 jajka -cukier waniliowy -185g masła sezamowego słodzonego agawą (1 słoiczek) -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -mielone orzechy lub/i
Zielona Kuchniapszennej -1 szkl. brązowego cukru -2 łyżki kakao -łyżeczka proszku do pieczenia -łyżeczka sody oczyszczonej -szczypta soli -1 szkl. mleka -6 łyżek oleju -opcjonalnie dodatki (u mnie wiśnie ze słoika domowej roboty) Przygotowanie Suche składniki wymieszać w 1 misce, mokre w drugiej. Wszystko razem połączyć i wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki. Piec ok. 20 minut w temp. 180st. Smacznego
Zielona Kuchniajajko -2 łyżki kakao -4 łyżki śmietany -2 łyżki budyniu czekoladowego w proszku lub mąki ziemniaczanej -4 łyżki cukru -1 szkl. wiśni (mogą być mrożone. Ja użyłam wydrylowanych w słoikach domowej roboty) -1 tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie Wiśnie wyłożyć na sito by się rozmroziły (jeśli są mrożone) i obciekły. Składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść. Formę
Zielona KuchniaZostają Wam czasami białka z jajek? No właśnie... Ostatnio wyciągnąwszy pełen ich słoik z lodówki spontanicznie upiekłam to ciasto. Tak 'na oko'. I przyznam szczerze, że wychodzi rewelacyjnie wilgotne i puszyste. Szybkie w przygotowaniu, tanie, a po jednym kawałku ciężko nie wziąć kolejnego... Składniki -400 g mąki -7 białek -240 g cukru -1 szkl. oliwy -3/4 szkl. mleka
Zielona Kuchnianajlepsze Tym samym farszem możemy nadziać tortille. Polecam Wam frankfurterki firmy Duda . Idealne od tak, doskonałe jako dodatek do makaronów, pit, pizzy, a nawet bigosu – mój już w słoikach. Wyszedł naprawdę pyszny Składniki: 3 frankfurterki delikatesowe Duda 4-5 liści mini sałaty rzymskiej 3 łyżki kukurydzy 2 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki czosnku
Słodkie okruszkiWykonanie: Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce (wielkość zależy od upodobań domowników). Starte buraczki i chrzan, oraz ocet jabłkowy, sól, pieprz i miód wymieszać razem. Gotowymi burakami napełnić słoiki, zakręcić pasteryzować około 15-20 minut
w mojej kuchnipół, a następnie na cieniutkie pół lub ćwierć plasterki. Usuwamy pestki. Imbir obieramy łyżeczką i ścieramy na drobnej tarce. Cytryny, imbir, kurkumę, cynamon i miód wkładamy do wyparzonego, czystego słoika. wszystko razem mieszamy. Mieszaninę przechowujemy w lodówce. Stosujemy przy przeziębieniu lub zapobiegawczo, dodajemy 2 łyżeczki mikstury do gorącej herbaty i wypijamy zanim ostygnie. Na zdrowie
Smakowity Blog Kulinarny