słoiczek smażonych jabłek. Z jogurtu, śnieżki i agrestowej galaretki zrobiłam delikatną piankę. Fajny efekt wizualny i smakowy. Polecam :) SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ O WYMIARACH 10/25 CM mała paczka herbatników mały słoik smażonych jabłek lub kwaśnego dżemu gotowa rolada u mnie wiśniowa w czekoladzie, lepsza będzie bez polewy szklanka jogurtu naturalnego z lodówki 1 śmietana śnieżka galaretka agrestowa 2 kostki czekolady
Pani na deserCIASTO MAKOWE : 30 dag zmielonego maku (kupiłam w Lidlu) 2 jajka 2 łyżki stopionego masła 25 g rodzynek i orzechów 10 dag cukru 4 łyżki miodu olejek migdałowy DODATKOWO : słoik powidła śliwkowego WYKONANIE : CIASTO KRUCHE : Mąkę razem z proszkiem przesiewamy, dodajemy puder oraz masło. Siekamy, dodajemy żółtka, śmietanę i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Pierwszą część wałkujemy
Pani na desercukru kostka masła 200 g budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka łyżka mąki ziemniaczanej PIANA: 5 białek szklanka cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 szklanki oleju ORAZ: słoik powidła śliwkowego WYKONANIE: Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie równe części i przekładamy do dwóch tej samej wielkości blaszek (wykładamy papierem do pieczenia). Na 1 część ciasta wykładamy sezam. Drugą smarujemy
Pani na deserlubiane nie są często razem podawane. Kopytka tradycyjnie jadamy z sosami mięsnymi lub grzybowymi. Sos pomidorowy ugotowany w domu jest o wiele smaczniejszy niż sos ze słoika. Można go przyprawić ziołami, czosnkiem, pieprzem, chili dokładnie tak jak lubimy. Odpowiednio ugotowany jest aromatyczny i gęsty, bez sztucznych aromatów i zagęstników. Kopytka, to klasyka kuchni domowej, należy je robić
Codziennik Kuchennystopni przez ok 30-40 minut do miękkości dyni. Dynię ostudzić, miąższ zeskrobać do miski, a następnie zblendować na jednolitą masę. Gotowy mus (puree) mrożę lub pasteryzuję w słoiku, by móc cały rok się nim cieszyć. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdodatkiem czy ilością niektórych przypraw. Zawsze jednak są to grzyby duszone z cebulą , doprawione aromatyczną zalewą pomidorową. To już prawie końcówka moich tegorocznych, jesiennych przepisów na grzyby w słoikach, ale sezon jeszcze się nie skończył i nie powiedziałam ostatniego słowa. Jeśli tylko uda się znowu nazbierać grzybów to może jeszcze coś ciekawego Wam pokażę. Z opieniek robię podobną sałatkę
Smaczna Pyzamałym ogniu przez przy godziny. Ostudzone warzywa przecieramy przez sitko, wstawiamy ponownie na gaz i gotujemy na małym ogniu. Ketchup gotujemy do momentu aż będzie gęsty. Przelewamy do umytych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania
Bajeczna KuchniaWrzesień i październik to czas śliwek ! Wtedy obowiązkowo w mojej kuchni pachnie powidłami śliwkowymi . Zamykam je potem w słoikach, żeby później w jesienne i zimowe wieczory będą idealnym dodatkiem do naleśników czy placuszków. Jesień to też czas na drożdżowe bułeczki ze śliwkami . W domu uwielbiamy zapach pieczonego drożdżowego ciasta z kruszonką i owocami. Dziś natomiast gości
Kulinarne przygody Gatitycamembert i żurawiną: 120 g sera camembert 30 g sera mozzarella 30 g sera pleśniowego 50 g sera wędzonego 40 g orzechów włoskich żurawina w słoiku Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z solą, oliwą i rozpuszczonymi drożdżami. Ciasto wyrabiać powoli przez
KuchniaWeDwoje.pltransportu, a przyjemnie syte soczystymi warzywami i pysznym Mięsiwem z kurczaka . Polecam z ogromnym przekonaniem! :) Składniki na piknikowy prowiant dla 1 osoby: 2 małe bułki - najlepiej własnoręcznie upieczone 1/4 słoika Mięsiwa z kurczaka od Spichlerz Rusiecki 2 liście sałaty 1 plaster pomidora 3 plastry ogórka masło - do posmarowania bułki Przygotowanie hamburgerów na zimno to nie jest wielka filozofia :) Bułki przekroić
Grunt to przepis!wielbicieli tortellini przekąska, nie wymagająca specjalnych umiejętności kulinarnych. składniki na 6 porcji 150 g tortellini z serem 250 g wędzonego kurczaka 3-4 ogórki konserwowe 1/2 słoika czerwonej papryki konserwowej 1 puszka ananasa w plastrach 1 puszka kukurydzy 2 małe czerwone cebule 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Tortellini gotujemy w garnku
Smakowite Daniabulion z 3,5 l wody i 500 g włoszczyzny,cebuli, ziela, liści, kości. -- Gdy bulion się ugotuje wyławiamy cebulę i kości, z ziemniaków odlewamy wodę i odparowujemy. Do słoika nalewamy szklankę wody, wsypujemy czubatą łyżkę mąki pszennej i dodajemy 3 łyżki śmietany, wszystko dokładnie szybko mieszamy i łączymy z odlanym do miski bulionem. Potem zawartość miski przelewamy
chleba naszegopomoże w przedłużeniu jej przydatności do spożycia? Jak układać jedzenie w lodówce? Górna półka. Tu przechowujemy produkty, których data ważności jest najdłuższa. Na szczytowej półce warto ustawiać żywności w słoikach jak dżemy, powidła itd. Jest to też odpowiednie miejsce do przechowywania ciast np. sernika na zimno. Środkowa półka. Idealna do przechowywania nabiału, wędlin, jak również gotowych zup w garnku
Słodkie okruszkiktórej się chyba uzależnię. Ukłony w stronę mojego męża. To on jest jej pomysłodawcą. Jesteś mistrzem!!! Od pierwszej łyżeczki tej pasty kocham Cię jeszcze mocniej. ❤ Składniki na 350 ml słoik pasty: 3/4 pestek dyni, 3/4 ziaren słonecznika łuskanego, 6 kawałków suszonych pomidorów, 1 plaster surowej cukinii (średnica około 10 cm, grubość 2 cm), 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju
Jeść, by żyć w zdrowiujest od babuni. Mojej synowej babci Patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Thermomix ciato patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Można faszerować pierogi musem ze słoika lub ugotować świeży. Jabłka i gruszki obrać, pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić jabłka i gruszki i cukier. Gotować mieszając do momentu aż się owoce rozgotują. Thermomix nadzienie
Kuchnia Pokoleń