słoik - 12348 przepisów (strona:318/824)

Surówka z białej kapusty z kukurydzą i porem 619

surówkę do obiadu. Chyba wszystko już było. Niestety, często powtarzając potrawy, nawet naszą ulubioną surówkę , można popaść w rutynę i zrobi się nudno. Dobrze, że zawsze mam pod ręką słoik kiszonych ogórków i to one ratują sytuację gdy nie chce mi się nic wymyślać. Kłopotliwe jest też to, że chłopaki nie wszystkie warzywa lubią i czasami coś muszę przemycać

Smaczna Pyza
Sajgonki z warzywami 219

świetnie się sprawdzą  na szybki obiad czy przystawkę w czasie imprezy. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego   2   marchewki 1 czerwona papryka 1/2 słoika pędów bambusa   1 cebula 4-5 łyżek sosu sojowego olej do smażenia Wykonanie: Warzywa umyć, obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w paseczki. Pędy bambusa osączyć i pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Ryżowiec jako danie i do chleba. 192

jakiś czas mieszając aż wszystko zgęstnieje. Przyprawić jeszcze ewentualnie do smaku, solą lub pieprzem. Do wyparzonych i suchych słoiczków nakładać ryżowiec, dobrze zakręcić. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, układać słoiki, zalać ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Od zagotowania gotować pod przykryciem około 25 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z fioletowej fasolki szparagowej 214

ostudzić. Paprykę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, dodać pokrojony szczypiorek, . Wszystko wrzucić do dużej miski, dodać fasolkę, listki kwiatki oregano, delikatnie wymieszać. Składniki sosu połączyć ze sobą w słoiku i dokładnie wymieszać. Polać sałatkę sosem i odstawić do przemacerowania się smaków na 20 minut.  Smacznego

Gosia gotuje
najlepsze masło z prawdziwej wiejskiej śmietany... 269

niestety, trochę przegrywa z masłem z wiejskiej śmietany "zobacz TUTAJ" = śmietana wiejska kupiona na rynku od gospodarza, ile procentowa to nie wiem, ale musi być wysoko procentowa bo ze słoików trzeba było wyjmować łyżką, tak była gęsta, mocno zimną śmietanę przełożyć do misy robota misę nakryć pokrywą aby maślanka nie ochlapała kuchni, ubijać na największych obrotach gdy powstanie maślanka

W Mojej Kuchni Lubię
TORT OWOCOWY 174

łyżki mąki ziemniaczanej 10 żółtek ( pozostałych z ciast) 15 łyżek cukru 50 dag masła 25 dag margaryny ( u mnie masło) 1 galaretka wiśniowa puszka ananasów puszka brzoskwiń mały słoik drylowanych wiśni w syropie Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.Z owoców odlać syrop,ananasy i brzoskwinie pokroić w kostkę. 1/2 l mleka zagotować  z cukrem.W pozostałym mleku roztrzepać mąkę

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z pieczonych buraków z cebulą i olejem z ostropestu 175

majonezem , z kapustą , czy z papryką . Lubię także i te! Idealnie sprawdzą się jako dodatek do drugiego dania oraz samoistna przekąska. Przeważnie, jeśli robię świeże sałatki (czyli nie do słoików) to używam buraków pieczonych , które zachowują swój smak oraz mnóstwo witamin - w odróżnieniu o tych gotowanych w wodzie. A jeśli dodaję olej, to tylko dobrej jakości! Tym razem postawiłam

Di gotuje
Porzeczkowa Pychotka 172

żółtek kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1/4 szklanki oleju dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki ok 300 ml cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy ciasto na 2 części, jedną wkładamy do zamrażalnika, a drugą do lodówki

Życie zaczyna się w kuchni
Sos pomidorowy wg siostry Anastazji 389

cebulę oczyścić i zemlec w maszynce do mięsa.Dodać pozostałe składniki. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 1-1 1/2 . Nastepnie przetrzeć przez sitko, doprawić i przelać do słoików. Pasteryzujemy około 15 minut

Anioły w kuchni
Sałatka z czerwoną fasolą i selerem konserwowym 247

Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy słoik selera konserwowego 4 jajka 4 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić w kostkę. Selera, fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Grzyby marynowane 827

Składniki: grzyby leśne, u mnie drobne podgrzybki sól zalewa na 3 słoiki 250 ml: 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 5 dkg cukru 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego … Czytaj dalej Grzyby marynowane

czarrna od kuchni
Grzebyki krucho- drożdżowe 150

łyżka, margaryna 250 g, drożdże świeże 50 g, śmietana 12%-18% 6 łyżek, sól szczypta, jajko 1 szt, żółtko 1 szt, nadzienie: marmolada o smaku róży 1 mały słoik, białko 1 szt, cukier kryształ do posypania, dodatkowo: mąka do podsypywania, Sposób przygotowania: Drożdże łączymy z cukrem, jakiem, żółtkiem oraz śmietaną i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę i margarynę

kulinarne odsłony pati
Borowiki z papryką 150

Udusić na patelni cebulę, dodać paprykę, poddusić jeszcze chwilę. Do garnka wlać olej, podgrzać, dodać wszystkie składniki, dusić jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać do słoików, zakręcić, pasteryzować ok. 20 minut.  Wyjąć, odstawić do góry dnem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Śledzie z papryką i ogórkami kiszonymi 238

angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego w proszku 1 szklanka oleju roślinnego Sposób wykonania: Śledzie zalewamy zimną wodą, moczymy około 1 godziny. Następnie filety kroimy w paski, wkładamy do dużego słoika bądź miski i zalewamy octem. Odstawiamy na 30 minut. Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Szalotkę kroimy w krążki. Koperek drobno szatkujemy. Pokrojone warzywa, koperek i przyprawy dodajemy

Qchnia po prostu
Ajvar. 208

wcześniej z solą) i gotować na małym - średnim ogniu około 1 do 1 i 1/2 godziny. Mieszać i rozdrabniać co jakiś czas drewnianą łyżką. Gorący ajvar przenieść do wyparzonych słoików i pasteryzować około 10 minut. Miąższ papryk i bakłażana można również zmiksować. W takim przypadku należy gotować na mniejszym ogniu i częściej mieszać

zadanie-gotowanie