jakiegoś czasu nastała moda by robić sałatki w pojemnikach lub słoikach i zabierać ze sobą na wyjazdy lub do pracy. Uważam, że jest to świetny pomysł chociażby dlatego, że nie trzeba po drodze kupować niezdrowego, wysokokalorycznego a także niewiadomego pochodzenia jedzenie. W szczególności dotyczy to sałatek, które jak wiadomo mają krótki czas na spożycie. Jeśli praktykujecie taki sposób robienia sałatek
Ala piecze i gotujeopłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Wszystkie składniki winegret połączyć w małym słoiku. Intensywnie wstrząsnąć dla dobrego wymieszania. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupince w osolonym wrzątku. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plastry i wyciąć foremką w kształcie gwiazdki kształty. Podobnie postąpić
Pyry na Gazpolecam! Porcja dla 4 osób Czas przygotowania : 20 min. Czas gotowania : 30 min. Składniki na zupę krem : ● 1 kg dyni hokkaido lub zwyczajnej* ● 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych (ze słoika lub puszki) ● 1 duża cebula ● ok. 1 l bulionu warzywnego bio (z kostki) ● 400 ml śmietany kremówki 30%** ● oliwa z oliwek ● kilka gałązek kolendry lub pietruszki do dekoracji ● sól
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapewno mało pracochłonne. Soczyste wiśnie w syropie, zalane galaretką z dodatkiem bitej śmietany i czekolady. To musi być WOW! Składniki na tortownice o średnicy 24 cm: 1 litowy słoik wiśni w syropie z domowej spiżarni ;) 2 galaretki wiśniowe 700 ml wody wrzącej 500 ml śmietanki 36 % gorzka czekolada na wierzch hebatniki na spód Przygotowanie: Obie galaretki rozpuszczamy
Życie zaczyna się w kuchniśrednie marchewki 3 ugotowane średnie ziemniaki 4 ugotowane na twardo jajka 4 płaty śledzi w słonej zalewie 2 cebule szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki) ok. 8 plastrów pumpernikla szczypiorek do dekoracji sól morska Śledzie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie namaczamy w mleku przez ok. 3-4 godziny
Poezja smakuzalewę razem z przyprawami. Boczek powinien być całkowicie zanurzony, mięso nie może wystawać ponad poziom solanki. Dlatego wybierzcie jak najciaśniejsze naczynie, a mięso w nim dodatkowo obciążcie np. czystym słoikiem wypełnionym wodą lub spodkiem. Ja pekluję wędliny w wysokim, smukłym plastikowym pojemniku z pokrywką ( z TEJ serii). Tak naszykowany boczek wstawiamy na najniższą półkę w lodówce i zostawiamy
Karo in the Kitchengorącej wodzie, a następnie odstawiamy ją aby przestygła. Ser miksujemy z kajmakiem do połączenia składników, a potem dodajemy przestudzoną żelatynę. Masą przekładamy ciasto w dwóch poziomach. Dodatkowo: - 1 słoik dżemu lub konfitury truskawkowej Łowicz - 1 galaretka truskawkowa - 1/3 szklanka wody 1. Dżem łączymy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia i studzimy. Gdy zacznie
Apetyczna babeczkaSernik kremowy na ciasteczko-wym spodzie Sernik Kajmakowy CIASTKA: Ciasteczka orzechowow-czekoladowe Ciastka kruche przez maszynkę Pierniki z koglem-moglem i alkoholem Miękkie pierniczki na drożdżach Potworne ciasteczka ze słoika Miękkie pierniczki świąteczne INNE WYPIEKI: Ciasto kokosowe z chałwą Ciasto miodownik Piernikowy keks na konfiturze Ciasto kokosowe z alkoholem Szybki jabłecznik Piernikowy murzynek z lukrem Ciasto z makiem
W Moim Magicznym Domurzymski – wedle uznania 1 – 1,5 łyżki pokruszonych w dłoni pestek dyni (jeśli nie przepadacie nie musicie ich dodawać) Jak zrobić? Hummus z ciecierzycy w puszce lub słoiku przygotujemy szybciej. Jeśli jednak chcecie możecie kupić suche ziarna ciecierzycy, które moczcie dobę w wodzie, następnie przepłuczcie je i gotujcie do godziny czasu do miękkości. Należy pamiętać, że ciecierzyca
Zasmakuj Kuchnichoć nie raz płakałem podczas tarcia chrzanu, nigdy ani on, ani ja nie odważyliśmy się pójść na łatwiznę i użyć tartego chrzanu ze słoika. Każdy, kto choć raz robił ćwikłę ze świeżym chrzanem na pewno zrozumie dlaczego. Przygotowanie jej na dwa dni przed wigilią sprawi, że wszystkie składniki przegryzą się
kuron.com.plZakwas jest gotowy po 14 dniach. Dla mnie idealny smak osiąga po 21, wtedy odcedzam warzywa i przyprawy a płyn przelewam do słoików lub butelek. Następnie przechowuje go w lodówce. Podrzucam Wam jeszcze przepis na BARSZCZ CZERWONY ! SMACZNEGO! Zakwas na Barszcz Czerwony WIDEO Artykuł Domowy zakwas z buraków. Przepis krok
kuron.com.plproporcja dla trzyosobowej rodziny: dwóch dorosłych i dziecko): 2 torebki ryżu po 100 g 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (150 g) 1 słoik pikli firmy Rolnik (na zdjęciu poniżej) kilka łyżek majonezu (ja użyłam 400 ml) sól, pieprz Wykonanie: 1. Gotujemy ryż i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Do tej sałatki używam właśnie tych
Kawa z mlekiemzachwyci gości, daję Wam słowo! Nie tylko pięknie wygląda ale też rewelacyjnie smakuje. Szczerze mówiąc, nie sądziłam że będzie mi aż tak smakować. Pychotka Składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek pół puszki kukurydzy 3 duże ziemniaki 2 marchewki 3 jajka 3 ogórki konserwowe 60g żółtego sera 1 podwójna pierś z kurczaka
Cukiernia Pychotkiskórką bez gniazdek nasiennych ugotować z wodą, następnie blenderem zmiksować, dodać do winogron przetartych wsypać cukier, cukier wanilinowy, dżemfix 3:1 i krótko zagotować mieszając przekładać do czystych słoików i zakręcić, postawić na zakrętkach na 30 minut przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu, nie trzeba pasteryzować, zawsze mam dobre w ten sposób przygotowane dżemy - ten dżem jest najlepszy smakowo
W Mojej Kuchni Lubięszklanka mleka w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki pszennej (200 g) 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia do przełożenia 1 mały słoik powideł śliwkowych (250-300 g) polewa czekoladowa 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 płaski łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody do dekoracji 3-4 łyżki płatków
Ugotować