słoik - 12348 przepisów (strona:313/824)

Postny majonez 242

dał się rozgnieść widelcem. Cukinię i jabłka z grubsza pokroić, umieścić w misie malaksera, dodać sok z cytryny, dodać ugotowaną pietruszkę, przyprawy. Zmielić na gładką masę. Przelać do słoika, przechowywać w lodówce. Zużyć w ciągu tygodnia. Smacznego! Postny majonez listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='220 g jabłka, waga po wydrążeniu i bez skórki 330 g cukinii, waga

moj przepis na
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 211

barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak bardzo, że ilekroć otwieram słoik kiszonych ogórków, tylekroć robię też właśnie tę zupę. Czy w chłodne jesienne dni może być coś lepszego niż aromatyczny barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków? Moim

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Likier czekoladowy z piernikową nutą 149

kajmakowej kakaowej 3 łyżki przyprawy do piernika (jeśli chcecie by było ją mniej czuć dodajcie jej mniej) puszka niesłodzonego mleka skondensowanego Przygotowanie: 1. Do wysokiego naczynia (ja używam dużego słoika) wlewamy wódkę, dodajemy masę kajmakową i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na dwa tygodnie w ciemnym i ciepłym miejscu. 2. Po upływie określonego czasu likier mieszamy i dodajemy mleko skondensowane. Jeśli likier

Życie ze smakiem
Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie jedzenia. 183

najmniej marnować. Brzmi dość podejrzanie i skomplikowanie, prawda? Też mi się tak wydawało, nie byłam sobie w stanie wyobrazić jak można przez cały rok wyprodukować tylko jeden słoik śmieci, w dodatku przy czteroosobowej rodzinie? Mi samej zdarza się opróżniać kubeł nawet każdego dnia, wyrzucamy dużo, trzeba przyznać. Dlatego z wielką ciekawością zabrałam się za poszukiwanie informacji o tym pomyśle. Okazało

365 dni dookoła kuchni
Ciastka francuskie z wiśniami 153

papier do pieczenia, nóż lub radełko, sitko, łyżkę, kratkę do wystudzenia ciasteczek, łopatkę do wyłożenia ciastek, ewentualnie widelec i pędzelek. Przygotuj składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 duży słoik kompotu z wypestkowanych wiśni, ewentualnie 1 żółtko. Wiśnie przełóż sitko i dobrze odsącz je z kompotu (który wykorzystaj w innym celu). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwiń

blog.moje-pasje.info
Spaghetti chili con carne 112

sobie nieco jej dodać. ;) Potrzebujemy: 500 g mięsa z karkówki wieprzowej 1 burak 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią LaSelva 2 łyżeczki bazylii w oliwie z oliwek LaSelva 1 puszka kukurydzy  sól, pieprz 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego spaghetti LaSelva kiełki czerwonej kapusty lub inne

MamaOskarka
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado 209

pomarańczy, pokrojonego na kawałki kurczaka i pokrojone, skropione sokiem z cytryny awokado. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi całą sałatkę. Składniki sosu mieszamy w słoiku i polewamy nim sałatkę. Smacznego!   The post Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cygański garnek 45419

dużych cebul - 3 papryki, czerwona, żółta i zielona - 1/2 kg pieczarek - po 2 lub 3 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej i ostrej ( ostrej w zależności od upodobań współbiesiadników garnka) - 1 słoik koncentrat pomidorowego ok. 150g lub 3 świeże pomidory - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki suszonego majeranku - 2 łyżeczki suszonego tymianku - sól - pieprz 1. Mięso kroimy w duże plastry lub kostkę. Pieczarki

Apetyczna babeczka
Gulasz z mielonego mięsa i warzyw w sosie 204

tacy z nas makaroniarze ) z makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść mrożonej marchewki w kostce spora garść mrożonego zielonego groszku 1 pomidor pokrojony w kostkę słoik sosu słodko-kwaśnego 2 cebulki 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory z zalewy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka suszona papryka, lubczyk oliwa z oliwek Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie

Zasmakuj Kuchni
Śledzie Dziadka Mariana 185

pieprz. Mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, cukrem i octem. Tak przygotowane śledzie z powodzeniem możemy przełożyć do słoika i przechowywać do tygodnia czasu w lodówce. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Śledzie z żurawiną 162

Super prosty przepis na szybką i pyszną sałatkę śledziową "do słoika". Śledzie z żurawiną i porem, to idealna propozycja na każdą okazję. Tak przygotowywanego śledzia można jeść od razu po zrobieniu. Najlepiej smakuje jednak po kilku godzinach leżakowania w lodówce. Żurawina mięknie i wręcz rozpływa się w ustach, zaś por i śledź nadają całości charakteru. Taka sałatka śledziowa jest również

AniaGotuje.pl
Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi 499

jajka 5 czubate łyżek kwaśnej śmietany 18% (w miarę płaskich) 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao (opcjonalnie) Przełożenie: 2 słoiki dżemu/powideł śliwkowych (2 x 290g; może być dżem zmieszany z powidłami) 1 opakowanie galaretki (u mnie brzoskwiniowa) Polewa (miękka): 120g czekolady (u mnie mleczna) 100 ml śmietanki

Di gotuje
Mini babki majonezowe udekorowane kremem serowo-czekoladowym 305

serka twarogowego naturalnego (135 g) 1 tabliczka białej czekolady (100 g) do dekoracji płatki w kształcie śniegu cukrowe perełki Na samym początku przygotować domowy majonez.   Do kubka lub słoika (ważne, aby spód naczynia miał taką samą szerokość jak końcówka miksująca od blendera) wbić całe jajko, wlać Olej Wielkopolski Miks z Kokosem, sok z cytryny oraz wsypać cukier i szczyptę

Ugotować
Sum po azjatycku 185

Składniki: 1/2 kg filetów z suma (lub dowolnej ryby) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik krojonych pomidorów 2 mini papryczki kajeńskie suszone po łyżeczce kminku, kolendry, gorczycy i curry … Czytaj dalej Sum po azjatycku

czarrna od kuchni
Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami 203

ręką ,żeby była bardziej miękka),musztardę,pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą ,chilli pokrojone w cieniutkie plasterki(bez nasion),ocet,świeżo mielony pieprz.Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do słoika.Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc,żeby się przegryzły wszystkie smaki. Gotowe,tylko wcinać

Swojskie jedzonko