słoik - 12348 przepisów (strona:315/824)

Pasta z dyni z fetą 210

sobie taką pastę. Jest nieziemsko aromatyczna i przepyszna. Inspiracją był blog Ani ale trochę pozmieniałam pastę na swoją nutę. Pasta jest idealna do kanapek, do zajadania łyżeczką wprost ze słoika, jako dip do warzyw, idealna. Zachęcam do zrobienia. Ja użyłam tutaj dyni hokkaido, miksowałam ją ze skórką i dlatego moja pasta jest taka żółta, użyjcie dyni jaką macie, Waszej ulubionej

Moje Małe Czarowanie
Pasta z bakłażana z papryką 164

przyrządzić wszystko, oczywiście oprócz deserów. Możemy go upiec i potem wykorzystać do różnego rodzaju past czy smarowideł. Możemy go usmażyć, ugotować czy też udusić. Możemy go też zamknąć w słoiku. Na blogu znajdziecie garść inspiracji: bakłażan zapiekany z serkiem pieczony bakłażan z zata'arem zapiekany bakłażan z pęczakiem roladki z grillowanego bakłażana ajwar bakłażan faszerowany z mięsem roladki z bakłażana

Kulinarne przygody Gatity
Dżem z dyni i pomarańczy 137

pomarańczy i cytryny, skórkę pomarańczową oraz żelfix. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy składniki się połączą dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 3 minuty. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 10 minut. Przechowujemy w spiżarce. Smacznego

Życie ze smakiem
Pizza na tortilli 308

daję dość sporo, – świeża bazylia, świeży rozmaryn Przygotowanie : SOS Wszystko dodajcie do blendera i dokładnie połączcie. Sosu wyjdzie dość spora ilość, jeśli część Wam zostanie zamknijcie go w słoiku i wstawcie do lodówki. Tak przygotowany sos możecie przechowywać około 1 tygodnia. PIZZA Posmaruj tortillę sosem, połóż ser i dowolne dodatki. Piecz ok 5-7 min w piekarniku nagrzanym

nietylkopasta.pl
Jak zrobić musztardę? 181

osobnej miski. 2/3 mieszanki zblenduj na ile to możliwe za pomocą blendera, a następnie dodaj do zmielonej części odłożoną gorczycę. Dodaj sól, wymieszaj i gotowe. Przełóż musztardę do słoików i przechowuj w lodówce. Smacznego   Artykuł Jak zrobić musztardę? pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Płatki quinoa z gruszką 133

setki sposobów,  się znudzi. I co wtedy? Wtedy sięgam po kaszę jaglaną albo płatki quinoa. Prażę gruszkę z cynamonem albo kroję inne ulubione owoce, wyciągam z lodówki słoik najlepszego domowego jogurtu (który jest tak gęsty, że można go kroić nożem), oblizuję łyżkę po maśle orzechowym... Tak wygląda moje dzisiejsze śniadanie. Zdjęcia jeszcze ciepłe;)  Było tak dobre

Obiad gotowy
Sałatka z brokuła z jajkiem i kukurydzą 154

plasterki. Na dużym półmisku ułożyć brokuły, na nim pomidory i jajka. Wszystko posypać szalotką i papryczką chili oraz odsączoną z puszki kukurydzą. Na koniec ułożyć listki bazylii.  Do słoika przełożyć wszystkie składniki sosu, zakręcić i potrząsać aż składniki się połączą, tworząc jednolitą płynną masę. Tak przygotowanym sosem, polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Smacznego

Gosia gotuje
Imbir Marynowany 187

Poczekaj aż powstała zalewa trochę ostygnie i wlej do niej sok z buraków. Jeszcze ciepłą zalewę wlej do słoiczków wypełnionych plasterkami imbiru (imbir musi być całkowicie przykryty zalewą). Zakręć słoiki i poczekaj aż zupełnie wystygną. Wstaw do lodówki na minimum 2 dni. Po tym czasie imbir jest już gotowy do spożycia

Motylkowa Kuchnia
Orzechowiec 166

cukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 10 łyżek cukru 200 g masła (kostka) 150 g margaryny 200 ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g) Wymiary formy 33 x 24 cm. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę, miód i jajka. Sodę dobrze rozpuszczamy

PatiGotuje
MURZYNEK Z DŻEMEM 124

wypiek zaskakujący !  Gorąco polecam  Składniki:   3 jaja  1 szklanka cukru  3 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka oleju  3 łyżki ciemnego kakao 1/2 słoika dżemu (ja użyłam domowego dżemu z dyni)  2 łyżeczki przyprawy do piernika  1 szklanka mleka  2 płaskie łyżeczki sody  Wykonanie: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza

Marcepanowa kuchnia
Domowy paprykarz szczeciński 177

przygotowanie domowego jest bardzo proste. Można go zrobić na bazie smażonej ryby lub np. wędzonej makreli. Obie wersje to znakomita pasta na kanapki. Z podanych proporcji otrzymasz duży litrowy słoik paprykarzu. Długo jednak nie postoi, zobaczysz jak szybko zniknie! Składniki: 1 makrela wędzona około 300 g (zamiennie biała smażona lub pieczona ryba) 100 g ryżu (250 g ugotowanego) 1 marchew

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU 191

mleka, dodaj masło. W kubku rozmieszaj proszki budyniowe zresztą mleka, wlej do rondelka i mieszaj ciągle aż powstanie gęsty krem budyniowy. Na wystudzony blat ciasta, wyłóż i rozprowadź 1/2 słoika powideł, wylej gorącą masę budyniową, przykryj od razu drugim blatem i lekko dociśnij. Wyłóż resztę powideł, kajmak i przykryj trzecim blatem z orzechami. Całość lekko dociśnij i odstaw na minimum

SMYKWKUCHNI
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ I SOSEM SPAGHETTI 128

makaronu, większa cukinia, nieduży por (biała i jasnozielona część), 10 plastrów szynki, łyżka oleju, opakowanie mozzarelli, sól, oregano, odrobina pieprzu cayenne, bazylia, 350 g sosu spaghetti w słoiku. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Cukinię kroję w kostkę, pora w cienkie plasterki, szynkę w mniejsze kawałki. Warzywa podsmażam na oleju z dodatkiem soli, cayenne, oregano i bazylii. Kiedy lekko

JejKuchnia
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH I KURCZAKA + FILMIK 914

piersi z kurczaka  3 łyżki oleju 1 pomidor 4 ogórki konserwowe mały kawałek pora 100 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki  1 słoik selera sałatkowego 160 g garść ciemnych oliwek   sól i pierz do smaku 2-3 łyżki majonezu

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżowe z konfiturą malinową 149

drożdży - 5 szklanek mąki pszenej - 8 jaj + 1 żółtko do posmarowania wierzchu ciasta - wanilia - 1/2 kostki roztopionej margaryny - 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - szczypta soli Dodatkowo: - 1 słoik dżem lub konfitury 1. W mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz wanilię. Jaja ubijamy z cukrem na kogel

Apetyczna babeczka