słoik - 12348 przepisów (strona:307/824)

Wariacja na temat taskiej zupy ze szparagami 144

gdzie zaopatruję się we wszelkie „wynalazki” jak to mój mąż okreścia ETNOBAZAR, a kafir znajdziecie dokładnie tu : SUSZONE-LISCIE-LIMONKI-KAFFIR. Po otwarciu opakowania, przełożyłam listki do słoika i tak je właście zawsze przechowuję, dzięki temu zachowują swoją świeżość. Przygotowanie zupy: W dużym garnku podgrzej olej, wrzuć przyprawy i podsmaż przez kilka sekund. Dodaj obrane i pokrojone

greenscarf
Czarna soczewica beluga i jak ją wykorzystać w kuchni 117

roku jest nietypowa, więc zapraszam na nietypowe majówkowe mini calzone nadziewane czarną soczewicą. Czarna soczewica beluga jest smaczna i bardzo ładnie się prezentuje w przeróżnych daniach. Miałam w słoiku niewiele ponad 200 g soczewicy, której po ugotowaniu zrobiło się raptem drugie tyle. Przygotowałam zatem kilka przepisów aby ją szybki wykorzystać. Okazuje się, że czarna soczewica beluga, która a propos zawdzięcza

codojedzenia
Chleb pszenno razowy z ziarnami 140

masła do wysmarowania foremek 2 foremki - krótkie keksówki Sposób wykonania: Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, następnie dodajemy wszystkie inne składniki chleba. Dokładnie wszystko razem mieszamy dłonią.  Do słoika przekładamy 3 duże łyżki ciasta, będzie to zaczyn do następnego pieczenia chleba. Keksówki smarujemy masłem, a następnie obsypujemy je otrębami pszennymi.  Wykładamy do nich ciasto. Foremki przykrywamy ściereczką

Qchnia po prostu
Sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem 119

każdą okazję. Czas przygotowania:   20 minut Ilość porcji:  >5 sztuk Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 1 cebula 5 jajek 1 duży słoik fasolki szparagowej (720 ml) 1 puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól do smaku pieprz do smaku 1. Jajka gotujemy na twardo(ok. 10 minut), studzimy

karolgotuje
Chudy twaróg z mleka homogenizowanego i kefiru. Twaróg chudy domowy 108

róbcie domowe wyroby z naszych sprawdzonych przepisów: – domowy ser żółty , – jogurty , – kefiry – masło . – Ser smażony z kminkiem Pieczcie bułki , chleby , bagietki. , róbcie domowe wędliny dojrzewające , czy też wędliny w słoikach . Będziecie wtedy samowystarczalni, głód nie zajrzy wam w oczy, a do tego wszystkie domowe produkty będą zdrowe, bez wspomagaczy czy innej „trucizny”. The post Chudy twaróg z mleka homogenizowanego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Menu na Wielkanoc 620

warzywami na pasztet ugotować też warzywa na sałatkę. Pamiętajcie, że warzywa na sałatkę muszą być zimne! Ale jeśli chcecie sobie ułatwić i przyspieszyć przygotowanie sałatki to użyjcie warzyw ze słoika tylko je dobrze odsączcie z zalewy, muszą też być dobre gatunkowo. Na wielkanocnym stole sałatka jarzynowa będzie się pięknie prezentowała, jeśli zawiniecie ją w plasterki szynki gotowanej jak tutaj: Szynka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka obiadowa do słoików na zimę 207

sałatkę.  Szczelnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 15 minut.  Studzimy i już można odnieść do spiżarni :) PS by mieć pewność szczelności słoików ja daje pomiędzy zakrętkę a sloik kawąłek folii spożyczej lub woreczka. :)  Gorąco polecam, sałatka jest pyszna i  pachnąca

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Śledzie z rodzynkami. 118

Cebulę pokroić w krążki i przesmażyć na oleju. Dołożyć rodzynki i ogórek pokrojony w drobną kostkę.  Dodać ketchup, olej i przecier. Całość wymieszać i przestudzić. Układać warstwowo w słoiku zalewa, śledź, zalewa. Odstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepiej smakuje na następny dzień

Pani domowa
Śledź w śmietanie 434

pół księżyce , dodaj ziarenko ziela angielskiego i zalej wrzątkiem. Parz przez 10min. Odcedź cebulę i ostudź. 3. Pokrój śledzia na mniejsze kawałki . 4. W szklanym naczyniu (może być słoik) ułóż połowę śledzi i dodaj kilka gożdzików , przykryj połową cebuli następnie powtórz czynność . Na koniec zalewamy wymieszaną śmietaną, przykrywamy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na 48 godzin). Podajemy delikatnie posypane cynamonem

Keto Przepisy
Ciasto piernikowe z masą budyniową 191

opakowanie przyprawy do piernika (15g) Na krem: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru 200 g masła Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Dodatkowo: Słoik powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną masę . Następnie  wciąż  miksując ciasto dodać kolejne składniki w kolejności jaka jest wymieniona

Fabryka pomysłów
Bigos z kiełbaską i grzybkami 133

Coraz bliżej święta ,coraz bliżej święta........... Bigosik z kapusty kiszonej zrobiony :) Zawekowałam w słoiki i spokojnie do świat może stać. Składniki: kapusta kiszona 3kg  marchewka 400 g kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g  boczek wędzony 300 g szynka 400 g przecier pomidorowy  100 g garść suszonych grzybków ziele angielskie 3 szt  liść laurowy

Różowa kuchnia
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z PAPRYKĄ I KORNISZONAMI 230

smażymy do zezłocenia ,po czym dodajemy po kolei wszystkie składniki zalewy, mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki korniszony i konserwową paprykę. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do lodówki. Mogą tam spokojnie stać nawet kilkanaście

Walijskie Pichcenie
Domowa wędlina-peklowany schab i szynka 1183

soli peklującej 4 kulki ziela ang. 2 listki laurowe Do pieczenia: olej majeranek czosnek granulki papryka słodka W 2 l przegotowanej, zimnej wody mieszam sól peklową, wlewam do dużego słoika lub naczynia kamionkowego.  Dodaję ziele ang. I listki laurowe, wkładam umyte mięso, zostawiam do peklowania na 7-10 dni. Po tym czasie mięsko wyciągam, można przepłukać wodą.  Szynkę

Takie tam pichcenie
Kapusta Wigilijna z grzybkami 171

gotujemy  z półtorej godzinki dopiero wtedy dodajemy grzybki i dalej gotujemy. Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy startą marchew i jeszcze dusimy przez jakieś 20 minut.Po zagotowaniu wkładamy w słoiki takie gorące i mamy zapas na Wigilie

Różowa kuchnia
Kolorowy talerz 154

rzodkiewki Kiszone papryki Kiszona kapusta Pomidorek Brokuł - wodę zagotowujemy, wkładamy różyczki brokuła, od zagotowania gotujemy 5 minut - przecedzamy Fasola Jaś Karłowy - ugotowana Sos koperkowo-czosnkowy  - do naczynia, np słoika wkładamy pęczek koperku, 5 łyżek słonecznika, 2 ząbki czosnku, zalewamy dowolnym olejem tłoczonym na zimno - blendujemy

Szkrab Je Sam