Sałatka z selerem konserwowym, groszkiem i kukurydzą jest prosta, nie wymaga dużo krojenia i można przygotować ją szybko i sprawnie. Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 jajek kawałek pora 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzone obrać i pokroić w kostkę. Groszek, kukurydzę i selera dobrze odsączyć
talerz przyjemnościsię przypalać. Odlany wcześniej sok zagotować i wymieszać w nim galaretkę oraz sok z cytryny. Wlać do gorącej dyni, dobrze wymieszać i zagotować. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia
Moje domowe kucharzeniezachwyci podniebienia jak wyrazisty bigos z pieczarek, który naprawdę w swojej prostocie jest zaskakująco pyszny. Bigos z pieczarek - szybkie danie jednogarnkowe Składniki : 1 kg małych, zamkniętych pieczarek nieduży słoik korniszonów 30 dag kwaszonej kapusty 2 duże czerwone papryki 500 g białej cebuli 1 kg dobrej jakościowo kiełbasy sól, słodka czerwona papryka i pieprz ziołowy jako przyprawy liść laurowy
Poezja Smaków - blog kulinarnyUwielbiam smak suszonych pomidorów. Szpinak też jest niczego sobie. Postanowiłam je połączyć i oto efekt. Składniki : pierś z kurczaka 1 cebula 0,5 słoika suszonych pomidorów 100 g świeżego szpinaku 200 g startego żółtego sera, ja użyła goudy 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki bulionu, ja użyłam warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia
Oka w rosole czyli KaFka gotujeuzależniający. Należy do takich, których smak się zapamiętuje na długo. Prażenie orzechów laskowych: 20 minut Moczenie prażonych orzechów: cała noc Czas przygotowywania: 20 minut Ilość porcji: słoik o pojemności około 350 ml Składniki: • 100 g orzechów laskowych • 2 łyżki konfitury z wiśni • 200 g mleka kokosowego (gęstego) • 4 łyżki kakao • szczypta soli
AniaGotuje.plżółtka jaj • pół szklanki cukru • szklanka ciepłego mleka • pół kostki miękkiego masła - 100 g • jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g Dodatkowo: mały słoik dowolnego dżemu lub powideł
AniaGotuje.plburaczany do barszczu wigilijnego i nie tylko :-) Czas przygotowywania: do 20 minut Czas zakwaszania: 7-10 dni Ilość porcji: zakwas na barszcz dla 4 osób - słoik pojemności 700 ml Składniki: • 500 g buraków ćwikłowych (3 małe) • 4 ząbki czosnku (u mnie pół główki) • 350 ml letniej wody • przyprawy: duży liść laurowy
AniaGotuje.plsłodki. Do czego używać: - krem do bez i tortów bezowych - dodatek do deserów pucharkowych z owocami - do naleśników i pancaków - do serników - do wyjadania ze słoika łyżeczką :-) Czas przygotowywania: 5 minut + gotowanie do 20 minut Ilość: 350-380 ml kremu
AniaGotuje.plgotowe do zjedzenia już po dwóch dniach. Tak naprawdę sięgam po nie często już dnia następnego :-) Czyż nie jest cudownie wybierać ręką jędrne i pachnące ogórki prosto ze słoika? Coś wspaniałego
AniaGotuje.pljajko 1 drobno pokrojona i podsmażona cebulka 3 łyżki bułki tartej łyżka kaszy manny ok. łyżeczki soli i przyprawy do mięsa mielonego mały ząbek czosnku pieprz SOS : 0,5 słoika przecieru pomidorowego 190 g 1-2 kostki rosołowe mąka i śmietana do zagęszczenia papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie WYKONANIE : Do garnka wlewamy ok. 1 l wody
Pani na desertakie które lubimy. Smacznego :) SKŁADNIKI : 30-40 dag makaronu muszelki, świderki lub innego 30-40 dag wędliny 20-30 dag sera żółtego puszka kukurydzy i czerwonej fasoli 0,5 słoika ogórków kiszonych 4-6 jajek biała część pora lub czerwona cebula oraz majonez, musztarda, jogurt naturalny sól i pieprz WYKONANIE : Makaron gotujemy z dodatkiem soli wg instrukcji na opakowaniu, przelewamy
Pani na desermąki pszennej i ziemniaczanej cukier waniliowy biała czekolada czekolada likierowo - truflowa (ja kupiłam w biedronce) lub gorzka, kakao 2 kostki masła DODATKOWO : gotowa rolada przełożona kakaowym kremem lub inna słoik dżemu truskawkowego lub innego najlepiej kwaśnego galaretka truskawkowa (lub inna dopasowana do smaku) dowolne kruche ciastka na obsypanie boków niebieska galaretka do dekoracji lukrowe pisaki kilka zielonych winogron WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Pani na deserłyżek śmietany, jogurtu naturalnego lub mleka 1 łyżka żelatyny DODATKOWO : ok. 30 dag okrągłych biszkoptów ( kupiłam Bonitki z Biedronki i zużyłam niecałe 1,5 opakowania) ok. 0,5 słoika powidła śliwkowego WYKONANIE : Naszą pracę zaczynamy od zrobienia budyniu. Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym mieszamy budyń, wlewamy na mleko, gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do ostudzenia. CIASTO : Blachę
Pani na deserszklanki mleka i cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego masło lub margaryna 250 g 3-4 łyżki kaszy manny troszkę alkoholu JABŁKA : 1 l smażonych jabłek w słoiku lub ok. 1,5 kg świeżych cytrynowa galaretka POLEWA : 12 dag masła lub margaryny po 5 łyżek kakao, cukru, śmietany lub mleka łyżka żelatyny WYKONANIE : Przesiewamy mąkę razem z proszkiem
Pani na desermąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku mały cukier waniliowy 2 łyżki wiórków kokosowych 10 dag zmielonych orzechów 2 łyżki kakao, łyżka wody DO PRZEŁOŻENIA : słoik dżemu wiśniowego lub innego (dałam truskawkowy) 2 galaretki wiśniowe (dałam truskawkowe) MASA : 1 śmietana śnieżka szklanka zimnego mleka galaretka cytrynowa POLEWA : 2,5 łyżki kakao, śmietany, cukru
Pani na deser