piórka, kładziemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Przygotowujemy spore naczynie. Ja do śledzi używam 2 litrowego, kamionkowego garnka, ale może też być duży słoik. Na spodzie garnka układamy warstwę śledzi, na to cebulka, na to kolejna warstwa śledzi, cebuli i tak do skończenia składników. Wszystko to zalewamy zalewą i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 12 godzin
Rozpustne gotowaniezalewie octowej. I były pyszne! Ale ja uwielbiam nowości, eksperymenty i odkrywanie nowych smaków. Po wpisie Dorotus w Magii Smaków wiedziałam, że w tym roku moje śledzie będą opływały miodem, kusiły czerwienią i intrygowały octem winnym z rodzynkami.I będą tak królować przez kolejne lata. I już znowu mam na nie ochotę. I bardzo dziękuję Dorotus za fantastyczny(...)łyżki oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać. W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem *UWAGA! Podane proporcje wystarczą na dwie, trzy niewielkie porcje. Smacznego
KUCHARNIAjuż całkiem miękka dodajemy ocet i przyprawiamy pieprzem i papryką. Wszystko dusimy jeszcze ze 2 minuty i gotowe. Gdy nasza marynata pomidorowa wystygnie, dodajemy do niej śledzie i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do słoika lub do salaterki i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane śledzie zostawiamy na minimum 24 godziny w lodówce (lub dłużej) aby się zmacerowały. Smacznego :) Inny przepis na śledzia
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być zbyt słone. Następnie p łaty pokroić na mniejsze kawałki. Wymoczone płaty osączyć na sitku(...)małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła. Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę. Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ,,przegryzła". * z podanych składników przygotowałam 2 słoiki
Codziennik KuchennyWami śledź imbirowy z żurawiną. Żurawina cudownie łagodzi charakterystyczny smak imbiru i kurkumy. W pierwszej chwili obawiałam się, że 40 g imbiru to nieco za dużo, ale jest w sam raz. A na dodatek śledź ma piękny kolor, dzięki kurkumie. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie(...)buraczkami Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledź w buraczkowej
Kulinarne przygody Gatitywrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać warstwami w słoiku potem warstwa grzybowo - orzechowa , aż do wyczerpania składników, na wierzchu grzyby, zalać pozostałą oliwą i odstawić na dwa , trzy dni. Herring con le noci
w mojej kuchniWykonanie:Matiasy moczymy ok 1h. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. W miseczce mieszamy cebulę z czosnkiem, dodajemy łyżkę octu. Ogórki kroimy w kostkę. W słoiku (miseczce) układamy warstwowo: śledzie, cebulę z czosnkiem, ogórek aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę lekko pieprzymy. Zalewamy olejem. Chłodzimy w lodówce kilka godzin
Walijskie Pichceniemogłam się nimi najeść, zostawiłam je na 24 godziny, aby się "przegryzły", po tym czasie były po prostu rewelacyjne. Składniki 0,5 kg śledzi solonych 2 cebule mały słoik koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z jednej cytryny 1/3 szklanki oleju łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego rodzynki Sposób Śledzie namoczyć w wodzie
Kuchenne aromatyJest to warzywna sałatka warstwowa ze śledziami, o delikatnym smaku i efektownym wyglądzie Co potrzeba: 600 g śledzi matiasów, 2 duże buraki, 3 średnie marchewki, 3 duże ziemniaki, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 mniejsze cebule, 3 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku, 1 duży słoik majonezu, sól, pieprz, Wykonanie: Śledzie moczymy w kilkakrotnie zmienianej, zimnej wodzie tak długo, żeby pozostały delikatnie
Bułka z Chlebemśledzie po kaszubsku – śledzie z dodatkiem cebuli, rodzynek i passaty, wszystko doprawione i pachnące delikatnie liściem laurowym, goździkami i zielem angielskim. Są słodko-kwaśne, delikatną słodycz cukru trzcinowego przełamuje ocet winny – są przepyszne! Zdecydowanie śledzie po kaszubsku obok śledzi pod pierzynką i śledzi ze śmietaną i jabłkiem są jednymi z moich faworytów, nie tylko od święta! Smacznego! Śledzie(...)pieprz, przyprawiam do smaku, wg uznania – w razie konieczności wsypuję też nieco cukru. Sos wkładam do miski, odstawiam na bok i studzę. Dodaję pokrojone śledzie, mieszam delikatnie łyżką. Wkładam do słoika lub pozostawiam w szklanej misce i przykrywam dobrze, odstawiam na noc do “przegryzienia”. Śledzie po kaszubsku gotowe! Krokiety z kapustą i grzybami
Zasmakuj Kuchniwykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Skrapiam octem winnym i na chwilę odstawiam. W tym czasie kroję cebulę w piórka. W słoiku układam warstwami(...)cebulę, żurawinę i śledzie, które posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Czynność tę powtarzam aż do wyczerpania składników. Całość zalewam olejem tak, by przykrył ostatnią warstwę. Zamykam słoik i wstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny
babka w formieSkładniki: * 1 kg śledzi marynowanych (mogą być też ala matijas) * 0,5 kg cebuli * słoik ogórków konserwowych * 0,5 kg jabłek * ketchup (mały słoik) * 0,5 szklanki oleju Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka, ogórki, cebulę kroimy w kostkę. Ketchup mieszamy z olejem. Wszystkie składniki mieszamy. Źródło: przepis od mojej mamy
Pobite gary BarbaryWigilijne śledzie Śledzie są jednym z dań które tradycyjnie goszczą na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dziś polecam przepis na pyszne, aromatyczne śledzie w sosie pomidorowym, duszone z cebulką i marchewką oraz z dodatkiem rodzynek. Są naprawdę pyszne! Składniki: 500g śledzi typu Matias 1 duża marchewka (lub dwie mniejsze) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut *** *** Potrawę zdejmujemy z ognia i dodajemy rodzynki. Odstawiamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonych warzyw dodajemy pokrojone śledzie i delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki na dwa dni *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Potrawy wigilijne Artykuł Wigilijne śledzie pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemburaki 3 ugotowane średnie marchewki 3 ugotowane średnie ziemniaki 4 ugotowane na twardo jajka 4 płaty śledzi w słonej zalewie 2 cebule szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki) ok. 8 plastrów pumpernikla szczypiorek do dekoracji sól morska Śledzie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie namaczamy w mleku przez
Poezja smakukilka p omysłów tutaj (klik) . Składniki: 2 opakowania śledzika na okrągło wiosennego Seko z płatkami kwiatów (2 razy 200 g lub 400 g innego śledzia w oleju pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki) pół słoika gruszek w occie wraz z zalewą pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka kilka wiśni bez pestek do dekoracji (mogą być mrożone) Jak przygotować śledzie(...)zalewie gruszkowej? Śledzie (bez cebuli) odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki, dodać cebulę i zalać zalewą ze słoika z gruszkami. Zostawić na noc. Następnego dnia udekorować gruszkami pokrojonymi na duże kawałki i wiśniami. Artykuł Śledzik w zalewie kwiatowo-gruszkowej pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatane