śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:28/58)

Płaty śledziowe z zalewie octowej 132

Śledzie wypłukać , przełożyć do pojemnika, zalać zimną wodą lub mlekiem i moczyć około 2-3 godziny. Do garnka wlać wodę, ocet oraz dodać cukier, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.Zagotować, a następnie zostawić do ostygnięcia. Śledzie wyjąć z wody/mleka i pokroić w dowolne mniejsze kawałki. Obrać cebulę i pokroić w cienkie półplastry lub w piórka. Układać warstwami w słoiku

Moje domowe kucharzenie
Grzanki karnawałowe ze śledziem "Śledzik z SEKO" 113

suszonych pomidorów a także czosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku. sporo tego prawda? Spróbujcie a sami się przekonacie jaki boski smak.     Składniki: beczka śledzi z suszonymi pomidorami 550 gram SEKO  słoik 500 ml buraków w occie winnym 1 cebula 3 łyżki majonezu  chrzan pieprz czarny gruboziarnisty szczypiorek 2 jabłka natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie:  Śledzie

Życie zaczyna się w kuchni
Polskie owoce morza – śledź z cebulą 187

ukochanego śledzia z cebulą, którym się lansuje przy każdej okazji czegoś słodkiego Potrzebujemy filety śledziowe matias ok. 1 kg mleko 1 l 3 duże cebule białe 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren gorczycy kilka ziaren kolendry 0.5 l oleju rydzowego ziemniaki ugotowane w mundurkach (połowa ziemniaka na osobę) kilka wędzonych śliwek łyżeczka pieprzu w ziarnach słoik(...)patelni podprażamy przyprawy do momentu aż zaczną pachnieć. Cebulę szatkujemy na półplasterki, ja to robię za pomocą gilotyny, wtedy puszcza więcej smaku. Cebulę lekko solimy. W słoiku bądź misce układamy warstwę cebuli, śledzi i przyprawy, zalewamy olejem i znowu: cebula, śledź i przyprawy. Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie

ladykitchen
Śledzie z jabłkami w jogurcie 264

Uwielbiam do tych śledzi sos. Czasem przygotowuję go sam, bez rybki :) Słodycz jabłek świetnie przełamuje słoność śledzi i ostrość cebuli :) Moja gotowa sałatka czeka na święta, szczelnie zamknięta w słoiku :) trudno się oprzeć pokusę, więc się nie opieram tylko podjadam :-p Na Sylwestra robię repetę :) Składniki:pół kilograma matyjasów (śledzie solone(...)drobną kostkę. Cebulę również drobno siekamy. Wszystko razem łączymy czyli: śledzie z jabłkami, cebulą oraz sosem jogurtowym. Śledzie najlepsze są na następny dzień jak -wszystkie smaki się przegryzą. Wesołych i smacznych świąt! :) śledziowa sałatka w słoiku...czeka na święta

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie z suszonymi pomidorami 161

filetów śledziowych w zalewie solnej 3-4 pomidory suszone olej ocet (potrzeby gdy mamy pomidory suszone ale niezalane oliwą) 2 małe cebule lub jedna duża Do dzieła!!! Śledzie moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie - kilka razy ją zmieniamy. Kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i sparzamy ją wrzątkiem - odcedzamy i zostawiamy na sicie aby woda dobrze ściekła(...)kroimy na mniejsze kawałki. Natomiast jeśli mamy pomidory bez zalewy to kroimy je na mniejsze kawałki i następnie zalewamy na chwilę wrzątkiem aż zmiękną. W słoiku układamy na przemian cebula, pomidory, śledzie i zalewamy je olejem (ja używam słonecznikowego). W przypadku pomidorów bez zalewy możemy do oleju dodać odrobinę octu. Odstawiamy na noc do lodówki. Śledziki są gotowe już

sierotka maRysia w kuchni
Śledzie w suszonych pomidorach z cebulą 125

paprykę. Mieszając podsmażyć na średnim ogniu przez około 1 minutę. Przyprawić solą, a następnie wlać ocet. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z pomidorami i przełożyć do słoika., ubijając lekko, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Zakręcony słoik wstawić do lodówki na przynajmniej 1-2 dni. Jeśli lubicie śledzie, to zachęcam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie świąteczne - w oleju 267

wodzie. Czas zależy od tego - jakie śledzie lubimy- mocniej solone czy tez mniej.   Po wymoczeniu, kroimy je w duże kwadraty- prostokąty. Układam je w słoiku . Pierwsza warstwa drobno pokrojona cebulka, na to śledzie ok 4-6 szt, skrapiamy octem vinegar lub cytryną, na to oliwa. I od początku- cebulka, śledzie,  ocet, olej itd...Wkładamy do lodówki . Śledzie

Smaki Edyty
Pikantna sałatka śledziowa – przekąska przed północą 115

podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp. Składniki: Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie 1 papryczka chili ½ cebuli Marynowane pieczarki ze słoika – ½ 3 ogórki korniszony 2 łyżki oliwy Pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba, że ktoś lubi bardziej słone to nie ). Papryczkę przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki ( do pracy z papryczką warto ubrać rękawiczki

Smaki Ewy
Wastwowa sałatka śledziowa z quinoą i domowym majonezem 161

jeśli są zbyt słone, moczymy kilka godzin zmieniając wodę co jakiś czas), kroimy je w kostkę, mieszamy z plastrami cebuli, dwoma łyżkami octu jabłkowego, wkładamy do słoika i zalewamy olejem lnianym. Tak zamarynowane śledzie zostawiamy na noc w lodówce.     Następnie przygotowujemy majonez. 2 jajka (koniecznie świeże i dobrej jakości - ja użyłam ekologicznych jaj zielononóżek) myjemy i przelewamy

Quinoa Raz!
Śledzie w sosie tatarskim. 76

Przepis na śledzie solone w sosie tatarskim. Z dodatkiem marynowanych grzybków i ogórków konserwowych. Do przepisu możecie użyć marynowane grzyby, które w tym roku część z Was z pewnością zrobiła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki 8 płatów śledzi solonych 6 średnich ogórków konserwowych 1 słoik grzybków marynowanych (ilość grzybków powinna odpowiadać ilości ogórków) mogą być również pieczarki marynowane 4 jajka

To co lubię - gotuję i polecam
Czerwone śledzie 250

kawałki.Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam.Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki.Odstawiłam do lodówki na dobę

Kulinarny Pamiętnik
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 209

papryczki chili3 ząbki czosnku1 duża cebula4 ziarenka ziela angielskiego2 listki laurowekilkanaście ziarenek pieprzu1 mała cytrynkapół litra oleju(kliknij w obrazek, żeby powiększyć)Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić na kawałeczki.Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.Chili (z pestkami albo bez zależy jakie ostre chcecie) pokroić w cienkie plasterki.Cytrynkę wyszorować(...)plasterki a później plasterek jeszcze na pół lub na 4 (w zależności od wielkości).Tak przygotowane składniki układamy w słoiku: cebulka na dno, czosnek, papryczka, cytrynka i na koniec kawałki śledzi i przyprawy na górę.  (Liść laurowy tylko na pierwszej warstwie.)Powtarzać warstwy aż do wypełnienia słoika.Lekko łyżką ugnieść, a następnie zalać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w oleju z pomidorową cebulką 164

porem i marynowanymi pieczarkami. W smaku wyszły bardzie delikatne, bardziej "śledziowe" ale nadal bardzo smaczne. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojegotowanie.pl Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, durszlak, łyżkę, słoik, półmisek lub dekoracyjną miskę, kubek. Przygotuj składniki: 5 solonych filetów śledziowych, 2 cebule, białą część dużego pora, marynowane pieczarki (po pokrojeniu(...)zalewy i drobno posiekaj. Cebulę i pora przełóż na durszlak i sparz wrzątkiem. Kiedy przestygną, wymieszaj je z odrobiną soli i pieprzu. W słoiku, mice lub na półmisku układaj warstwami pora wymieszanego z cebulą, grzyby i śledzie. Każdą warstwę śledzi oprósz pieprzem. Całość zalej olejem wymieszanym z zalewą z pieczarek

blog.moje-pasje.info
Adwent 2016 - potrawy wigilijne: Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami 115

porem i marynowanymi pieczarkami. W smaku wyszły bardzie delikatne, bardziej "śledziowe" ale nadal bardzo smaczne. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojegotowanie.pl Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, durszlak, łyżkę, słoik, półmisek lub dekoracyjną miskę, kubek. Przygotuj składniki: 5 solonych filetów śledziowych, 2 cebule, białą część dużego pora, marynowane pieczarki (po pokrojeniu(...)zalewy i drobno posiekaj. Cebulę i pora przełóż na durszlak i sparz wrzątkiem. Kiedy przestygną, wymieszaj je z odrobiną soli i pieprzu. W słoiku, mice lub na półmisku układaj warstwami pora wymieszanego z cebulą, grzyby i śledzie. Każdą warstwę śledzi oprósz pieprzem. Całość zalej olejem wymieszanym z zalewą z pieczarek

blog.moje-pasje.info