śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:32/58)

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulką 512

miseczce wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 min.,odsączamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Goździki,ziele i liść rozgniatamy w moździerzu lub nożem. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki i układamy w słoiku,na to trochę cebuli i żurawiny i rozgniecionych przypraw i posypujemy świeżo mielonym pieprzem i tak dalej układamy warstwami na przemian,na końcu zalewamy olejem,zamykamy słoik

Swojskie jedzonko
Śliwki Węgierki w Zalewie Octowej i Ocet Śliwkowy 169

proporcje zalewy, gdyż nie chciałam uzyskać mocno octowej. Bo przecież, nie trzeba ich niańczyć przez 96 godzin :) Do czego takie śliwki są dobre? Do mięs, do śledzi, do widelca, czyli wyżerać prosto ze słoika też można :)  Składniki: 1 kg śliwek węgierek 275 ml octu 10% (1/2 i 1/4 szklanki) 250 ml wody 3 laski cynamonu 20 goździków

Blondynka Gotuje
Śledzie ze śliwką suszona. 145

ogórki, śliwki w słupki,  dodajemy koncentrat, oliwę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, trochę drobno siekanego lubczyku, smażymy do miękkości cebuli, śledzie kroimy na paski, śledzie łączymy z usmażoną mieszanką, wkładamy do słoika i odkładamy do lodówki. Najlepsze są na 4 dzień

Kuchnia Beaty
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring 264

ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i ew. gorczycę.Duś 3-4 minuty, lub do miękkości cebuli, mieszając od czasu do czasu i odstaw do ostygnięcia.Śledzie pokrój w paski i układaj w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Włóż słoik do lodówki i pozostaw na kilka dni. Najsmaczniejsze są po 3 dniu.Smacznego!English versionChristmassy pickled herring(4 servings)Ingredients

karmelowy
ŚLEDZIE Z CEBULĄ W OLEJU LNIANYM 86

przygotować na mnóstwo sposobów. Dziś proponuję Wam przepis na śledzie z cebulą w oleju lnianym. Powinny leżakować w lodówce około 4 dni ale zaręczam, że warto na nie zaczekać. Smakują rewelacyjnie, szybkie w przygotowaniu. Polecam :) A Wy w jaki sposób przygotowujecie śledzie na Wigilię? Składniki: * około 5 płatów śledzi solonych * 1 cebula * 1 łyżka octu * 2 łyżki soku z cytryny(...)Skworcu ) Wykonanie: Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przynajmniej godzinę, wszystko zależy jak bardzo są słone. Sok z cytryny wymieszać z miodem. Śledzie dobrze osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, posmarować je mieszanką z soku z cytryny i miodu, odstawić na około 20 minut. Cebulę pokroić w piórka, wymieszać ją z łyżką octu.  Na dnie słoika ułożyć kilka kawałków cebuli

Zrób to smacznie
Śledzie z koperkiem 232

tłuszczu) i zdecydowanie delikatniejsze. Tak więc popularne śledzie a’la matjas są to zwyczajne śledzie, które niewiele mają wspólnego z prawdziwymi matjasami. Są to zwykłe śledzie, a słowo „matjas” ma po prostu zwiększyć ich wartość w oczach i świadomości konsumentów. Śledzie z koperkiem. Składniki: - ok. 700 g filetów śledzi a’la matjas (trudno, takie miałam) - 3 małe białe cebule(...)kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, posiekany koperek, pieprz cytrynowy oraz olej. Całość delikatnie mieszamy do połaczenia składników, następnie przekładamy do wyparzonego słoika. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2 – 3 dni. Śledzie z koperkiem to fenomenalne połączenie. Koperek nadaje potrawie smaku, aromatu, lekkości i świeżości. Dodając koperk do potraw dostarczamy organizmowi wielu witamin

mojewypiekiinietylko
BURGER Z PIECZONYMI BURAKAMI, JARMUŻEM I FILETEM ŚLEDZIOWYM 103

się sami! Ps. moja mama, która kocha śledzie, ale nie przepada za wynalazkami (jak to Ona mówi!) zjadła z dokładką p odsumowując: „Ale dobre to!”. Skoro mama tak mówi …. Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * bułka pełnoziarnista – 2 szt * Beczka śledzi. Filety śledziowe w oleju wiejskim SEKO – 1 słoik * świeży jarmuż * duży burak(...)cebulę w piórka. Bułki podpiekamy w piekarniku lub na patelni, każdą część smarujemy obficie sosem jogurtowym. Układamy świeży (oczyszczony i zblanszowany – przelany wrzątkiem) jarmuż, cebulkę, plastry buraka i śledzie (odsączone wcześniej z nadmiaru oleju). Przykrywamy i zajadamy! Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką SEKO

Ostra na Słodko
Śledzie po sułtańsku 172

Przepis na śledzie po sułtańsku jest obecny w mojej rodzinie od lat. Tak przyrządzone Matyjasy pojawiają się obowiązkowo na każdej Wigilii i ważniejszej uroczystości rodzinnej. Nic dodać nic ująć...trzeba je po prostu zrobić i spróbować - na pewno je polubicie tak samo jak my Śledzie po sułtańku 0,5 kg dobrze wymoczonych Matyjasów 2 cebule 2 łyżki rodzynek(...)miód. Razem chwilę smażymy. Dodajemy rodzynki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną cebulą z dodatkami przekładamy pokrojone filety śledziowe i w szczelnie zamkniętym słoiku odstawiamy na minimum 2 dni.   Smacznego!     Artykuł Śledzie po sułtańsku pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Śledzie po grecku 119

dobrym śledziowym kompromisem. 400 g śledzi  400 g marchewki 400 g cebuli 3/4 szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego 1 mały słoik przecieru pomidorowego Marchewkę ugotować a'la dente i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Śledzie namoczyć w wodzie aż się "odsolą". Cebulę pokroić w piórka i smażyć na oliwię na małym ogniu ok 10 minut aż zmięknie, następnie

Jadło i czytadło
Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów 150

przygotowałam smażone filety śledziowe w kwaskowatym sosie ze świeżych pomidorów. Można ich zrobić więcej i zamknąć w słoikach. Będzie na zimę jak znalazł. A może i do Świąt wytrzymają? W każdym razie przepis mogę Wam polecić, bo jestem pewna, że wielbicielom śledzi zasmakuje 😊 Zerknijcie też na inne, pyszne i sprawdzone przepisy na dania ze śledzi . Składniki: 1 kg surowych filetów(...)takiej ilości, aby powstał średnio gęsty sos. Usmażone ryby poukładać niezbyt ciasno w umytych i wyparzonych słoikach. Zalewać wrzącym sosem. Słoiki zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Po 3-4 dniach ryby nabierają smaku sosu. Jeśli lubicie śledzie, to może spróbujecie także i takich: Śledzie w suszonych pomidorach Opiekane śledzie marynowane w zalewie octowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
matiasy w cytrynie, cebuli i ... 165

plasterki, matiasy, plastry cytryny bez skóry, ziele i liście, pieprz mielony układać do wyczerpania składników - na koniec je zalać olejem i lekko przygnieść łyżką śledzie w misce do zjedzenia na drugi dzień a w słoiku zakręconym mogą stać do 2 tygodni w lodówce najlepiej smakują z pieczywem razowym lub do zakąski........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka śledziowa "Salsa" 134

kupować w sklepie rybnym, więc postanowiłam ją w końcu odtworzyć w domu. Smak jest identyczny jak tej sklepowej, więc mi się udało :-) SKŁADNIKI 1 kg śledzi solonych 3 duże cebule olej rzepakowy 1 mały słoik ogórków konserwowych Na zalewę octową: 250 ml octu spirytusowego 10% 250 ml zimnej, przegotowanej wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Na sos pomidorowy

Passions hobbies life
Śledzie po wiejsku 171

łyżkami oleju. Następnie powtórzyłam układanie składników do słoja aż do wyczerpania składników.     Na wierzchu rozłożyłam cebulę i wszystko zalałam wystudzoną zalewą. Słoik wstawiłam do lodówki na 24 godziny.     Zrobiłam kolejne smaczne śledzie

Kuchnia u Krysi
Śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską 173

Wami kolejnym przepisem zaraz po śledziach w korzennej zalewie i tych z kiszonymi buraczkam i na niesamowicie pyszne i proste śledzie, które spokojnie możecie zaserwować podczas najbliższych Świąt. Cebulka, suszone pomidory i musztarda francuska. Tylko tyle dodatków wystarczy by je przygotować. No i oczywiście kilka godzin w lodówce by smaki się przegryzły i pyszne śledzie gotowe. Składniki: 10 filetów śledziowych(...)pokrojonych w mniejsze kawałki 4 łyżki musztardy francuskiej świeżo zmielony pieprz 1 cebula pokrojona w piórka słoik ok. 200 g suszonych pomidorów w oleju olej – 2 łyżki Przygotowanie: Śledzie, pomidory, musztardę oraz cebulkę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy pieprz, olej oraz około pół szklanki oliwy spod pomidorów. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin

Życie ze smakiem
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 439

śledzie z beczki, z mleczem czy ikrą, dostaniemy w dobrych sklepach rybnych   Łopatka wieprzowa w weku Składniki: 800 g łopatki wieprzowej 1 łyżka ziaren kolendry 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 50 ml octu winnego lub piwnego 2 łyżki cukru 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka smalcu sól, grubo mielony pieprz, olej słoik

WojnaNaSmaki.pl