śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:38/58)

Przysmak gajowego 104

Śledzie z grzybami, zwane przysmakiem gajowego , to jedna z moich ulubionych wersji przygotowania tej ryby. Do ich wykonania potrzeba niewielu składników i można wyczarować śledzie pachnące lasem, choć uczciwie trzeba napisać, że należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż całe danie musi odstać w lodówce choć jedną noc. Gdy już to nam się uda, możemy cieszyć się przysmakiem gajowego i zawartym(...)szklanki wody pozostałej po namaczaniu grzybów, dodać koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Smażyć 5 minut. Doprawić pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić na paski, wymieszać je z grzybami i cebulą. Przełożyć do słoika, zakręcić, odstawić w zimne miejsce. Przysmak gajowego najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Przysmak gajowego pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Śledzie gajowego 121

ocet i 1/2 szklanki wody pozostałej po namaczaniu grzybów, dodać koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Smażyć 5 minut. Doprawić pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić na paski, wymieszać je z grzybami i cebulą. Przełożyć do słoika, zakręcić, odstawić w zimne miejsce. Przysmak gajowego najlepiej smakuje na drugi ,trzeci dzień

KUCHNIA POLSKA
Śledzie marynowane 108

oleju rzepakowego, pęczek szczypiorku Wodę wymieszać z solą. Śledzie obrać ze skóry. Włożyć do słonej marynaty na 4 - 5 godzin. Wodę, cukier, ocet i pieprz z drugiej marynaty zagotować, odstawić do ostudzenia. Wymieszać z olejem. Śledzie wyjąć z pierwszej marynaty, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Włożyć do słoika, zalać drugą marynatą. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, najlepiej

królestwo garów
Śledzie w pomidorach z pieczarkami 223

Dodać przecier pomidorowy i listki laurowe. Chwilę wszystko razem dusić, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem. Sos pomidorowy z pieczarkami wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z wystudzonym sosem. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby smaki się przegryzły

Monia miesza i gotuje
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 228

grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem - do koloru do wyboru! Idealna opcja do zabrania ze sobą do pracy czy na wyjazd! Jest też smaczny

Plate of Joy
Śledź po kaszubsku 216

Kolejny pomysł na takie śledzie ..znalazłam  tutaj . 6 filetów ze śledzia  2 cebule  słoiczek koncentratu pomidorowego 200g  ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku)  mały słoik papryki konserwowej (ok 300g)  1 łyżeczka miodu  słodka papryka Rafex szczypta pieprzu  olej do podsmażenia Filety śledziowe w razie potrzeby wymoczyć. Następnie pokroić w paski(...)złoty kolor, dodać pokrojoną w kostkę paprykę.Dołożyć koncentrat pomidorowy, ketchup, miód i podsmażyć całość około 5 minut. Doprawić do smaku i ostudzić. Zimną zalewę wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, w celu schłodzenia i "przegryzienia się " smaków

Moje domowe kucharzenie
Śledzie w śmietanie z marynowanym pieprzem 164

śledzia. W tym roku zaskocz rodzinę przepisem na śledzie w śmietanie z marynowanym zielonym pieprzem, Twoi bliscy będą zachwyceni . Przepis jest prosty bez udziwnień zrobienie zajmie dosłownie chwilę. Składniki: 30 dag solonych filetów śledziowych 2 łyżki majonezu 2 łyżki delikatesowej musztardy 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu Kuchnie Świata Szczypta płatków chili Sposób przygotowania: Śledzie jeśli(...)godziny w zimnej wodzie lub mleku, odsączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na paseczki, ułożyć w salaterce, lub słoiku.  Przygotować sos: Musztardę, majonez oraz śmietanę połączyć ze sobą, dodać osaczony z zalewy marynowany pieprz, doprawić szczyptą płatków chili, wymieszać, sosem zalać pokrojone śledzie, wymieszać odstawić na 24 godziny do lodówki.  Podawać. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Ruloniki śledziowe 148

skromna ryba doczekała się setek przepisów, dzieł malarzy i poetów – śledź. Pod śledzika „Pod różną postacią trafiają na stolik by mógł po nie sięgać polski pracoholik, gdyż dla świata pracy śledź przekąską bywa, bowiem w wyższych sferach… kawior się spożywa.” Dla smakoszy… i nie tylko – ruloniki śledziowe.       Składniki (na 10 ruloników): - filety śledziowe - 2 średnie cebule(...)wzdłuż na połowy). Na dno słoika wsypujemy rozkruszone przyprawy oraz 1/3 porcji cebuli – układamy śledziowe ruloniki. Przekładamy cebulą przyprawami, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma być cebula, przyprawy i cała laska cynamonu. Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy i wstawiamy do lodówki na dobę (co najmniej). Ze względu na swoje walory zdrowotne śledzie powinny gościć na naszych stołach nie tylko

mojewypiekiinietylko
Śledzie po kaszubsku 219

Bardzo smaczne śledzie z pieczarkami ,cebulą i pomidorami.Możemy je podać na świąteczny stół. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 200 gram pieczarek 1/2 małego słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka miodu lub cukru 2 łyżki octu sól,pieprz 0,5 szklanki oleju  olej do smażenia Do wymoczenia śledzi: 2 szklanki wody 0,5 szklanki

Bajeczna Kuchnia
Sałatka ze śledziem, ziemniakami i karczochami 195

Jeśli czytasz tego bloga, to wiesz, że jestem psychofanką śledzia i przeróżnych śledziowych sałatek i obiadów. Moje pomysły na rybkę znajdziesz tutaj . Taki domowy “śledzik na raz” to doskonałe późne śniadanie i obiad w pracy. Nigdy się nie nudzi. Wystarczy zmienić dodatki, żeby smakował zupełnie inaczej. Taki posiłek jest nie tylko szybki, ale też zdrowy. Wystarzczy mieć gotowe koreczki śledziowe(...)pokrojona w paski mały słoik karczochów w oleju opakowanie koreczków śledziowych – u mnie Seko po giżycku 220 g 2 szalotki obrane i drobno pokrojone (lub 1 małą cebula) 50 g kaparów ze słoika 2 jajka ugotowane na twardo dymka lub szczypiorek – drobno pokrojone świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę ze śledziem, ziemniakami i karczochami Ziemniaki obieramy, kroimy

Ugotowane pozamiatane
Śledzie Proboszcza 156

Śledzie Proboszcza to śledzie z dodatkiem grzybków marynowanych i natki pietruszki. Ja miałam grzybki swoje, ale jeżeli takowych nie posiadacie to możecie dodać marynowane pieczarki. Nazwa ich jest dość ciekawa, ale mój mąż który jest wielbicielem śledzi powiedział „nieważne jak się nazywają, ważne jak smakują”. Takie śledzie sprawdzą się na wigilijnym stole lub przy innych okazjach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)octu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na 4-5 godzin. W międzyczasie zmienić wodę na świeżą. Grzybki odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ocet wymieszać z olejem, natką pietruszki i pieprzem. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki lub słoika. Dodać pokrojone grzybki, cebulę. Zalać

Danka Pichci
Pulpeciki rybne w zalewie 163

Były już śledzie opiekane w zalewie, rolmopsy a dzisiaj przedstawiam pulpeciki rybne. Umieściłam je w słoikach i tak powędrowały do lodówki. Świetne rozwiązanie na tzw. na później. Pulpeciki zrobiłam z ryb słodkowodnych: płoci i cert. Wyszło smakowicie. Składniki: Pulpety: 2 kg filetów z ryb ½ kg świeżego boczku 5 łyżeczek soli 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do ryb ¾ szklanki bułki tartej Dodatkowo

Smaki Ewy
cytrynowe śledzie 149

kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie: śledzia moczymy w zimnej wodzie (można wodę zmieniać dwukrotnie) cebulę kroimy w piórka (można podzielić jeszcze na mniejsze części) śledzie odsączamy z wody i kroimy na małe kawałki - śledzik na raz w słoiku układamy warstwy - cebulka śledzik i tak do samego końca zalewamy olejem i dodajemy kilka ziarenek pieprzu zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki

Gotowanie z pasją
Śledzie pieczone w sosie pomidorowym 153

gorącego piekarnika i piec 25 min. bez przykrycia. Wyjąć z piekarnika, przykryć pokrywką i zostawić do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia. Takie śledzie można spokojnie przez tydzień trzymać w lodówce. Można również gorące zawekować w słoikach

Posadzone i zjedzone
śledź w śmietanie/ dekonstrukcja 127

czerwoną cebulką w oleju lnianym. Szczerą miłością pokochałabym śledzia w sosie piernikowym w słodkiej śmietanie bo uważam to byłby sztos ale jeszcze nigdzie go nie jadłam. I bardzo mi smakuje śledź w śmietanie. Lub w każdej innej postaci. Warunek jest jeden. Żeby zrobić dobrego śledzia musisz mieć dobrego śledzia. Nie będę Was czarować, który produkt jest najlepszy i mądrować się(...)mieszam z olejem lnianym i pozostałymi składnikami. Przekładam do słoika całość i odstawiam na minimum dobę a najlepiej trzy. Jabłka kroję w kostkę i przekładam do słoika. Gotuję wodę z cukrem i octem oraz przyprawami do rozpuszczenia cukru. Gorącą zalewę wlewam do słoika z jabłkami i odstawiam do wystudzenia w temperaturze pokojowej a następnie chłodzę w lodówce. Doba wystarczy

Mango Papaja
Estragonowe śledzie z cebulą i papryką. 264

niej też pokrojoną cebulę i paprykę. Po ostudzeniu zalałam śledzie zalewą wraz z warzywami. Śledzie trzeba odstawić na co najmniej 3 dni, aby dobrze się zamarynowały.    ESTRAGONOWE ŚLEDZIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ.            Składniki: około 450 g filetów śledziowych matjasów 125 ml octu winnego z białego wina 150 ml wody 1 płaska łyżka(...)ziele angielskie, liście laurowe, suszony estragon. Na końcu wrzucić cebulę i paprykę pogotować 2 minuty, po czym ostudzić. W dużym naczyniu lub słoiku układać filety śledziowe na przemian z papryką i cebulą (z zalewy), zalać pozostałą zalewą. Śledzie odstawić na kilka dni do lodówki. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
śledzie z czosnkiem i majerankiem 139

blogu znajdziecie kilka przepisów na śledzie , które sprawdziły się u mnie w domu i polecam je bardzo, nie tylko na Boże Narodzenie czy Sylwestra. Dzisiaj kolejna propozycja - aromatyczne śledzie pachnące czosnkiem i majerankiem, które doskonale komponują się ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Zdecydowanie polecam ten przepis miłośnikom wyrazistych i ostrych smaków. Przygotujcie je przynajmniej trzy dni przed podaniem(...)wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, co jakiś czas wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję w kawałki. Do pokrojonych śledzi dodaję drobno posiekany czosnek oraz majeranek i olej, wszystko mieszam i przekładam do słoika dodając

babka w formie
śledź obsmażany w octowej marynacie 176

odstawiamy do wystygnięcia. Rybę wyjmujemy z lodówki dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy śledzia  nie za długo, tak aby tylko "złapał kolor"). Teraz usmażone ryby przekładamy do słoików i zalewamy octową zalewą ( razem z cebulą i przyprawami). Słoje zakręcamy trzymamy w chłodnym miejscu przez trzy, cztery dni i gotowe

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania