śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:46/58)

Orientalna zupa dyniowa 174

Dostaliśmy dynię. No i trzeba było coś z nią zrobić. Część poszła do słoika na kiszenie (choć teraz okazało się, że trochę jednak lepsza by była

slodkokwasnapl
Sałatka śledziowo-buraczana 301

zdjęcie tej sałatki, zastanawiałam się nad jej smakiem. Obiecałam sobie, że kiedyś zrobię ją i ja. W końcu nadszedł długo oczekiwany czas na realizację. Jako, że miałam w domu słoik buraczków, które otrzymałam w ramach współpracy z firmą JAMAR, postanowiłam wykorzystać właśnie je. Wiem, wiem, zawsze do tej sałatki wszyscy zwykle używają buraczków gotowanych i tartych na dużych oczkach tarki(...)groszku konserwowego 4 ogórki konserwowe 1 cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 jabłko 3 łyżki majonezu sól, pieprz natka pietruszki – do przybrania buraczki tarte z jabłuszkiem JAMAR Śledzie moczymy 2-3 godziny w mleku. Odcedzamy, osuszamy je ręcznikiem papierowym, po czym kroimy na mniejsze części. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Jabłko, obrane ze skórki i pozbawione gniazda nasiennego

Smaki Na Talerzu
Śledzie w majeranku 155

oznacza, że czas pomyśleć o śledziku! Dlatego już dziś zapraszam Was na pyszne śledzie w majeranku, które są bardzo proste i szybkie do przygotowania, wymagają tylko 48 godzin na przegryzienie się wszystkich smaków.  A wkrótce na blogu pojawi się całe zestawianie śledziowych smakołyków. Bądźcie czujni 😍. Śledzie w majeranku Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania Składniki: 4 filety śledziowe(...)tego jak bardzo słone śledzie kupicie. Ja moje moczyłam przez 5 godzin, ale czasami wystarczą dwie godziny. Najlepiej jest je próbować podczas moczenia. Filety płuczemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je w dzwonka o szerokości około 3-4 cm. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rybę układamy w słoiku naprzemiennie z czosnkiem i majerankiem. Wszystko zalewamy

Kulinarne przygody Gatity
Labneh w papryce i ziołach, proste, domowe sery 105

tajemnicy, że robię ten ser także w innych odsłonach. Dzisiaj wersja paprykowa, równie smaczna jak nie lepsza od poprzedniej. Dla mojego najstarszego syna i dla siebie, zawsze robię jeden słoik z Caroliną Rapper, ale tylko my w domu lubimy ziać ogniem jak smoki , reszta woli słodką paprykę Ty pokombinuj, tak jak lubisz, słodko lub ostro, a może nawet ekstremalnie składniki(...)oliwek lub olej rzepakowy ( w zależności od gustu, robiłam w obu i były równie pyszne) dodatkowo: gaza gumkę recepturkę durszlak lub małą formę serowarską (można zrobić z wiaderka po śledziach, nakłuwając je dookoła rozgrzanym, żeby wykonać otwory odprowadzające serwatkę drutem ) Jogurt zmieszaj z solą. Na formie lub durszlaku ułóż podwójnie złożoną gazę i wylej na nią jogurt. Uciśnij, zwiń

Ogrodnik w podróży
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM 255

ziarna pieprzu (lub pieprz mielony) Śledzie płuczę i zamaczam, zostawiam na 3-4 godziny, zmieniającprzynajmniej raz wodę. Odcedzam i osuszam. Kroję w małe kawałki.Cebulę obieram i sparzam, aby pozbyć się goryczy i ostrości.Następnie kroję w półtalarki. Z musztardy i miodu przygotowuję sos:miód podgrzewam, łączę z musztardą, dodając przyprawy. Zostawiam do ostudzenia.W słoiku układam warstwami cebulę i ryby

W kuchni Karmel-itki
Wiosenne przeboje kulinarne 100

domu – metoda w słoiku Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki i prażonym słonecznikiem Omlet z kiełkami słonecznika Koktajl ze szpinakiem Herbata z pokrzywy – właściwości i przepis Surówki wiosenne – 10 najlepszych przepisów Naleśniki szpinakowe Kotlety jajeczne z ciecierzycą Gołąbki warzywne – dieta dr Dąbrowskiej Biała kiełbasa pieczona Dietetyczna pierś kurczaka marynowana w maślance Śledzie z pesto Ryba w sosie koperkowym

Dorota Smakuje
matiasy w curry z papryczką chilli... 185

łyżka, curry 2 łyżeczki śledzie matiasy wymoczyć dwa razy w zimnej wodzie po 1 godzinie zmieniając wodę matiasy wylać na sito i dobrze je odsączyć z wody, pokroić na 1-1,5 cm kawałki do miski dodać majonez, drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek wsypać curry, wlać sok z cytryny, wymieszać przełożyć np do słoika i do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami 163

wymoczyć ( jeżeli używasz śledzi w oleju, nie ma konieczności moczenia). Pokroić na kawałki.  2. Cebule pokroić w paseczki.  3. Ogórki konserwowe pokroić w plastry. 4. Pomidorki suszone pokroić w większe kawałki. 5. Pieczarki marynowane przekroić na pół, większe na cztery części. 6. Wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać z listkami natki pietruszki. Rozłożyć do dwóch słoików. 7. Zalać olejem

W kuchni u Moniki
Domowa zupa ogórkowa 62

czystego słoika, zakręcam i stawiam do góry dnem. Gdy się ostudzi wstawiam do lodówki. Zużywam w ciągu tygodnia. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie

Lamarida.pl
Zakwas żytni 144

regularnie śledzi bloga, ten wie, że od jakiegoś czasu eksperymentuję z domowymi chlebami. Po opanowaniu wypieków na bazie drożdży, nadeszła pora podnieść poprzeczkę. Wyhodowanie własnego zakwasu wydaje się skomplikowane, jednak wcale takie nie jest. Co prawda potrzebuje on trochę czasu aby dojrzeć, jednak nie wymaga dużo naszego zaangażowania. Przez większość czasu po prostu leży sobie w słoiku i dojrzewa :) Pieczywo

Milion Smaków
Śledzik z pieczarką 141

śledzie dobrze się namoczył i nie są mocno słone , kroimy na kawałki 3, 4 cm i przekładamy  do naszej wcześniej pokrojonej cebulki , białej jak zarówno czerwonej, następnie dodaję nasze pieczarki marynowane oraz przesmażone łącznie z masełkiem , zalewam wszystko oliwa dodaję pieprz ziołowy , paprykę czerwoną , wszystko bardzo dokładnie mieszam aby składniki się połączyły , następnie przekładam do słoika czy pojemnika

Mój Smak
Śledź z żurawiną 119

świątecznym stole, czyli śledź. U nas na Boże Narodzenie śledź występuje w różnych postaciach i smakach, bo bardzo go lubimy. Tym razem jest to śledź z żurawiną.  Lekko słonawa ryba przykryta kołderką z cebuli i żurawiny uduszonych w soku pomarańczy będzie idealnym daniem na wigilijny stół. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą(...)buraczkami Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledź w buraczkowej

Kulinarne przygody Gatity
Śledź po kaszubsku II 132

śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je sokiem, przykrywamy.  Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy rodzynki wraz z sokiem, koncentrat i przyprawy. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu. Cebulę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Filety kroimy w dzwonka, wkładamy do miski lub do słoika, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Witaj jesień! Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem 187

ognia i lekko przestudź gruszki, ale nadal powinny pozostać ciepłe (gorące gruszki spowodowałyby zwiędnięcie szpinaku). W tym czasie umyj i osusz szpinak i przełóż go do miski.  W słoiku lub miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej szpinak 1/2 jego ilości. Wymieszaj szpinak z sosem.  Gorgonzolę pokrój w kostkę lub podziel na kawałki palcami i rozłóż na szpinaku(...)wierzchu ułóż karmelizowane gruszki.  Orzechy włoskie posiekaj na duże kawałki i posyp nimi sałatkę. Polej pozostałym sosem i podawaj od razu.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 206

wysterylizowanych słoików, dobrze zakręć i odstaw go góry dnem. Przykryj ściereczką, następnie kocem i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Alternatywnie, pasteryzuj pastę przez 10 min. w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku nagrzanym do 120 stopni C. * Zamiast świeżych pomidorów możesz wykorzystać domową passatę pomidorową, lub taką ze sklepu, ok. 600-800 ml. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją

Chilli Czosnek i Oliwa