śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:33/58)

ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 163

osuszamy,jeden płat kroimy na 3 części.dajemy wyciśnięty czosnek,czosnek niedźwiedzi oraz roztarty majeranek.Całość mieszamy,dolewamy ok 2-3 łyżki oleju.Przekładamy do słoika,ciasno ugniatamy i dolewamy oleju tyle by śledź był przykryty.    Oczywiście jest to przepis bardzo znany,jedyna różnica to czosnek niedźwiedzi dodany przeze mnie...uwielbiamy wszystko co dobrze czosnkowe.Jeśli nie macie

Niespełnione zdolności kulinarne
TATAR ZE ŚLEDZIA 177

się na wszelkiego rodzaju imprezy i bardziej uroczyste przyjęcia. Tatar można zrobić wcześniej, przełożyć np. do szklanego słoika i do 2-3 dni przechowywać w lodówce. Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć marynowanej papryczki jalapeño, zastąpcie ją marynowanym ogórkiem lub kaparami. Śledzie z solanki należy najpierw wypłukać i moczyć przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Najlepiej spróbować kawałek(...)kilkukrotnie zmieniając wodę. Filety śledziowe ze sklepowych półek, np.w słoikach, pudełkach czy tackach nie wymagają moczenia i od razu są gotowe do użycia. SKŁADNIKI / 2 porcje 2-3 filety śledziowe marynowane w oleju lub occie ( ok. 250 g) / użyłam   takich 2 łyżki marynowanej cebulki (np. z zalewy po śledziach) 1 świeża czerwona papryczka chili (można dać mniej, jeśli jest

cool and minty
Rolmopsy 180

razem postawiłam także na rolmopsy, które zagoszczą na naszym wigilijnym stole. Śledź zawijany z papryką i ogórkiem, to coś w sam raz dla mnie.:) Składniki: 6 filety śledziowe a'la matias 4 cebula 3 ogórki kiszone kilka pasków papryki czerwonej 3 marchewki olej lub oliwa Zalewa: 1/2 szklanki octu 3% 1/2 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki płaskie cukru(...)kroję w plastry, pozostałe na ćwiartki.. Na każdy filet układam ćwiartkę ogórka i pasek czerwonej papryki. Zwijam i spinam wykałaczką.  Na spód każdego słoika kładę plastry marchwi i ogórka, na to zwinięte śledzie, całość zalewam zalewą z cebulą i odstawiam do lodówki na 2-3 dni. Smacznego

Bea(u)ty kitchen
Śledzie w powidłach śliwkowych 186

lodówce przechodząc smakiem"marynaty" otrzymałam dokładnie ten smak, o którym marzyłam. Jeśli lubicie takie kulinarne eksperymenty, spróbujcie koniecznie :) Składniki na duży półmisek: 400 g śledzi marynowanych (ja użyłam "Wiejskich" pewnej znanej firmy ;) ) 1 słoik powideł śliwkowych, najlepiej własnej produkcji 1 duża cebula Duża garść suszonych śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego płaska łyżeczka cynamonu sól, pieprz, chili Cebulę obieramy i kroimy(...)raczej słodkie. Moje powidła były dość kwaskowe, ale nie dodawałam cukru, bo suszone śliwki oddały sporo słodyczy. Do dużego naczynia wlewamy część marynaty. Układamy na niej jedną warstwę pokrojonych śledzi. Zalewamy kolejną częścią marynaty, a następnie układamy kolejną warstwę śledzi. Czynności powtarzamy tworząc kilka warstw śledzi i marynaty (marynata powinna być też ostatnią, wierzchnią warstwą). Tak przygotowane śledzie wkładamy

Zawsze głodna!
SEZON NA .. ŚLEDZIA 186

salaterce, lub małych naczynkach przezroczystych układami warstwami : śledź, ogórek kiszony, cebula, białko, majonez, buraki, śledź, żółtka.  Każdą warstwę doprawiamy wg uznania. *ŚLEDŹ Z SUSZONYMI POMIDORAMI: 1 tacka filetów z papryczką pepperoni SEKO 1 słoik suszonych pomidorów z ziołami 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Filety kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w dużym słoju. Olejem

Z Majeczką w kuchni
Pyszne rolmopsy bez skóry od A do Z 152

tuszki śledziowe w zalewie, dzisiaj prezentuję rolmopsy bez skóry wykonane od początku.  Z rolmopsami bywa podobnie jak z tuszkami śledziowymi w słoiku. Kupujemy słoik i wpatrujemy się jak mało mieści się w nim śledzi. Kupowane na wagę nie są takie tanie. Zaczniemy więc od zamarynowania świeżych śledzi. Składniki: Marynowane świeże śledzie 1 kg tuszek śledziowych ½ szklanki octu(...)Cebula wykałaczki Zalewa 1 l wody 200 ml octu 10% 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki gorczycy Kilka listków laurowych - plastry cebuli do słoika Wykonanie: Gotujemy zalewę i odstawiamy do wystygnięcia. Z marynowanych tuszek usuwamy skórę. W każdą połowę tuszki wkładamy kawałek ogórka i kawałek cebuli. Całość zwijamy i spinamy wykałaczkami. Rolmopsy układamy

Smaki Ewy
Opiekane śledzie marynowane w delikatnej zalewie octowej 402

oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Układać je w umytych i wyparzonych słoikach, zalewać wrzącą zalewą. Na wierzchu układać cebulę. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Przechowywać w lodówce. Po kilku dniach śledzie są gotowe do zjedzenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie z kurkami marynowanymi 231

słodkości. Ale była też potrawa, która zwiastowała post. Był to śledzik. Miał on zapowiadać biesiadnikom, że już następnego dnia zacznie się post, a wraz z nim 40 chudych dni. Śledzie z kurkami marynowanymi. Składniki: - 9 filetów w 0leju a’la matias - ok. 260 g kurek marynowanych (waga po odsączeniu z marynaty) - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - kawałek czerwonej papryki(...)marynaty), cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórki, liście laurowe, ziele angielskie. Oprószamy pieprzem cytrynowym, skrapiamy olejem, bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na noc do lodówki, aby potrawa „się przegryzła”. Śledzie z kurkami marynowanymi to jedna z wielu propozycji na „ostatki ostatków”. Świetne jako przystawka, przekąska (zakąska), czy danie kolacyjne. Bogate w smaku, bardzo aromatyczne

mojewypiekiinietylko
Śledzie z kurkami marynowanymi 249

słodkości. Ale była też potrawa, która zwiastowała post. Był to śledzik. Miał on zapowiadać biesiadnikom, że już następnego dnia zacznie się post, a wraz z nim 40 chudych dni. Śledzie z kurkami marynowanymi. Składniki: - 9 filetów w 0leju a’la matias - ok. 260 g kurek marynowanych (waga po odsączeniu z marynaty) - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - kawałek czerwonej papryki(...)marynaty), cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórki, liście laurowe, ziele angielskie. Oprószamy pieprzem cytrynowym, skrapiamy olejem, bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na noc do lodówki, aby potrawa „się przegryzła”. Śledzie z kurkami marynowanymi to jedna z wielu propozycji na „ostatki ostatków”. Świetne jako przystawka, przekąska (zakąska), czy danie kolacyjne. Bogate w smaku, bardzo aromatyczne

mojewypiekiinietylko
ŚLEDZIE PO GRECKU 163

Śledzie w towarzystwie duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują po 2-3 dniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Składniki: 5 filetów śledziowych w oleju 2 duże marchewki 1 pietruszka(...)ogniu jeszcze około 5 min., już bez przykrycia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili. Studzimy. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w grube plastry. Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonych warzyw. Mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na całą noc, aby składniki się przegryzły. Najlepsze są na drugi dzień

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE PO GRECKU 163

Śledzie w towarzystwie duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują po 2-3 dniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Składniki: 5 filetów śledziowych w oleju 2 duże marchewki 1 pietruszka(...)ogniu jeszcze około 5 min., już bez przykrycia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili. Studzimy. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w grube plastry. Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonych warzyw. Mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na całą noc, aby składniki się przegryzły. Najlepsze są na drugi dzień

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU + FILMIK 122

Śledzie po kaszubsku to przysmak nie jednej osoby, lekko słodkawe śledziki, coś pysznego. Polecam prosty przepis.  SKŁADNIKI : 1 kg. śledzi solonych  1,3 kg. cebuli 1/2 szklanka oleju  7 łyżek cukru 7 łyżek octu 10 %  1 słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrego ketchupu 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego kilka kulek pieprzu(...)małym ogniu aż zmięknie. Następnie dodajemy przecier i ketchup, dusimy wszystko kilka minut. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy aż sos ostygnie.  Śledzie mieszamy z cebula i sosem, nakładamy do dużych słoików i odkładamy do lodówki na 1-3 tygodnie. Smaczne są już po kilku dniach. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 144

Śledzie po kaszubsku to nic innego jak filety śledziowe w sosie pomidorowym z cebulką i nutką słodyczy uzyskaną po dodaniu rodzynek lub suszonych śliwek. Pyszna potrawa pochodząca z Kaszub, a że pochodzę z tych stron, więc śledzie w tej odsłonie co roku goszczą na moim stole wigilijnym. Bardzo często przygotowuję je też jako przekąska sylwestrowa. Receptur na ich przygotowanie jest(...)liście laurowe, ocet i rodzynki (uprzednio namoczone w szklance z wrzącą wodą). Wszystko wymieszać, dusić kolejne 3-4 minuty.  Sos wystudzić. Dodać do niego śledzie, wymieszać. Tak przygotowane danie przełożyć do miski lub słoika i przechowywać w lodówce około 24 godzin, aby wszystko się przegryzło

Zrób to smacznie
Wigilijne śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem 214

przepięknym zapachem...pomimo zawartości śledzia ;) Słodko- słony, z wyraźnym, pieprznym akcentem smak tych śledzi z pewnością zaskarbi sobie niejedno podniebienie przy wigilijnym stole. I chociaż punktów w przepisie może wydawać się sporo, to w rzeczywistości całość jest niezwykle prosta :) Ogromnie polecam, bo to będą jedne z najlepszych śledzi, jakie zrobicie na Święta. (Potwierdzone trzema podniebieniami! :) ) Śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną(...)Zdejmij pokrywkę, dodaj masło i miód - wymieszaj całość dokładnie i podsmażaj jeszcze przez 3min. 8. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. 9. Śledzie pokrój na kawałki ulubionej wielkości i układaj w słoiku warstwami na przemian z miodowymi grzybami - schłodź w lodówce (najlepiej całą noc), żeby smaki się przegryzły. Smacznego! Dried wild mushrooms, cranberries and honey herrings Ingredients: 1 onion

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania