Pyszne śledzie na podstawie przepisu z książki "Śledzie" Małgorzaty Caprari. Połączenie śledzi z ogórkiem kiszonym i cebulą okazało się wyjątkowo smakowite. Użyłam śledzi korzennych, moich ulubionych, ale równie smaczne będą matiasy. Śledzie podawać posypane świeżym koperkiem. Bardzo polecam! Białostockie śledzie z ogórkiem - przepis składniki 4 filety śledziowych ok 350 g- używam śledzi korzennych 2 ogórki kiszone(...)posiekany koperek olej lub oliwa przygotowanie Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Użyłam robota. Cebulę z ogórkami i śledzie układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli i ogórków. Warstwy posypywać koperkiem. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej
Stare GaryŚledzie smażone w cieście, a następnie zamarynowane w pomidorowej zalewie z dodatkiem kiszonych ogórków. Smaczny i ciekawy pomysł na śledzie, których oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole. 8 filetów śledziowych w oleju 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli olej rzepakowy do smażenia ZALEWA: 3 cebule 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu(...)Cebulę pokroić na piórka i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do pomidorowej zalewy. Usmażone śledzie przekładać w słoiku pomidorową zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Smacznego
https:KKuchniaMniamsię dziś nastałam w kuchni, pfff. Jutro wielka impreza. Wymyśliłam sobie między innymi śledzie w trzech odsłonach: tytułową, z curry (które są na blogu) i jeszcze jedne, na które przepis wrzucę za parę dni. Skąd pomysł na harissę? Kupiłam (chyba) za dużo śledzi, chciałam je wykorzystać do czegoś innego. Akurat parę dni temu zrobiłam harissę, Tolka ostatnio z szafki(...)słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do oleju dodajemy harissę, mieszamy. Do miski wrzucamy śledzie, cebulę, pokrojone w mniejsze kawałki daktyle, migdały, olej z harissą, wszystko dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do słoika i odstawiamy do lodówki
Kardamonovyśledzie w sierpniu. Bo kto niby mi zabroni? Lepszego czasu na świeży koperek już chyba nie będzie, teraz jest moment idealny, żeby pakować go tam gdzie popadnie. Ja wpakowałam w śledzie. Nawet nie piszę jak smakowały, wiecie przecież jak było. Składniki: 3 solone filety śledziowe 8 korniszonów 1 cebula 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 2 gałązki koperku pieprz(...)moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Jogurt mieszamy z majonezem. Do miski wrzucamy śledzie, korniszony pokrojone w grubsze plasterki, cebulę, jogurt z majonezem i poszatkowany koperek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do słoika i odstawiamy do lodówki
Kardamonovymarynacie to niezwykle smaczna przystawka, którą podajemy na zimno. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 70. W ten sposób możemy przyrządzić każdą rybę. Bardzo dobrze również smakują śledzie. Zamknięta w słoiku może być przechowywana w lodówce kilka dni. Po zalaniu marynatą dobrze jak postoi kilka godzin w lodówce. Składniki 500 g … Czytaj dalej Ryba w marynacie Artykuł Ryba
gotuj ze mnąŚledzie w oleju, nasza tradycja, nigdy nie zabrakło ich na świątecznym stole. Ba! Często pojawiają się na wszelakich innych uroczystościach, najczęściej imieninach czy rocznicach. Śledzie w oleju z cebulką zawsze się sprawdzą, to prosty przepis na danie do pieczywa i wspólnego biesiadowania. Smacznego! SKŁADNIKI: 8 płatów śledziowych ala matias 5 cebul ok. 300 ml oleju płaska łyżka cukru pudru(...)Przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oleju, dodaję łyżkę cukru pudru i ocet, mieszam, odstawiam na bok. Śledzie płuczę pod bieżącą zimną wodą, osuszam na ręczniku papierowym. Kroję je w niezbyt duże kawałki, dodaję cebulę i mieszam. Tak przygotowane śledzie wkładam do słoika, zalewam resztą oleju, dodaję liście i ziele, lekko przyprawiam pieprzem i zamykam. Odstawiam na 24 godziny
Zasmakuj KuchniŚwieże, nie solone, śledzie w aromatycznym sosie z musztardą, „zieleniną”, majonezem... 500 g płatów świeżych śledzi, marynata : 460 ml wody, 140 ml octu 10%, 1 łyżka soli, 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, łodyżki koperku z jednego pęczka, sos : 150 ml posiekanego koperku, 50 ml posiekanego szczypiorku, 100 ml posiekanej natki pietruszki, 1 – 2 zmiażdżone ząbki czosnku(...)Śledzie obrać ze skóry. Wodę i ocet zagotować. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone łodyżki koperku i olej. Śledzie włożyć do naczynia, zalać przestudzoną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 10 godzin. Śledzie wyjąć z marynaty, osuszyć i pokroić na kawałki. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Włożyć do sosu śledzie, wymieszać. Przełożyć do słoika
królestwo garówśledzie i rozpoznać, że są świeże? Świeże śledzie powinny mieć błyszczące łuski i różowo-czerwone skrzela. Nie uszkodzoną skórę i białe mięso przylegające do ości. Oczy powinny być przezroczyste i wypukłe. Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Moczę śledzie w zimnej wodzie lub mleku. Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie(...)francuskiej 1 średnia cebula sól pieprz Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie około 1 godziny, ale w trakcie zmienić raz lub dwa razy wodę. Po wymoczeniu pokroić śledzie na kawałki o szerokości 1 cm. Cebulę pokroić w piórka. Śmietanę wymieszać z kurkumą, musztardą, doprawić solą , pieprzem oraz pokrojoną cebulą i śledziem. Przełożyć do słoika całość i przechowywać w lodówce. śledż
O kuchni z uczuciemskorygowałam ilość cukru według upodobań własnych kubków smakowych. To przepis dla wielbicieli i prawdziwych smakoszy śledzi. Słodko-słono-kwaśne smaki są doskonale wyważone, a chrupiąca marchewka to nie tylko element kolorystyczny - spróbuj wybornych śledzi w szwedzkim wydaniu. Proste do przygotowania. Ważne jest by zalać śledzie przestudzoną marynatą. Najsmaczniejsze po kilku dniach jak się "przegryzą". Kwaśna zalewa zapewnia im długą trwałość(...)cukrem, przyprawami i octem. Do gorącej zalewy dodać czerwoną cebulę pokrojoną w krążki i marchewkę w kilkumilimetrowe plasterki. Odstawić do przestudzenia śledzie osuszyć na papierowym ręczniku, następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki śledzie układać w słoiku naprzemiennie z cebulą, zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jabłkowy, miód, goździki, skórkę pomarańczową i cynamon. Ziarna ziela angielskiego, gorczycy i kolendry, lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do cebuli. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy pokrojone śledzie i mieszamy. Śledzie przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują po 2-3 dniach
Bajeczna Kuchniadzień przystało serwuję śledzika. Tym razem w wersji na jeden kęs. Idealny śledzik na śniadanie lub kolację. Razem z SEKO. S.A. możecie go przygotować bardzo szybko, bo gotowy słoik z przyrządzonym śledziem ułatwi Wam zadanie. Składniki : * kilka płatów śledziowych z suszonymi ziołami razem z cebulką * pół słodkiego jabłka * kilka łyżeczek kwaśniej śmietany * koperek * jajko ugotowane na twardo Przygotowanie : Filety
Magiczne Życie Martypoprzek na 3 części. Cebulę kroimy w krążki i wkładamy do rondelka. Dodajemy wszystkie składniki zalewy. Gotujemy około 2 minut od zagotowania a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie układamy w słoiku warstwami na przemian z cebulą. Zalewamy całość zimną zalewą. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny
Qchnia po prostuwody Śledzie pokroić w 5cm kawałki. Czerwoną cebulkę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Wszystkie składniki (oprócz śledzi) umieścić w garnuszku i zagotować. Wystudzić całkowicie. Śledzie umieścić w słoiku i zalać marynatą (razem z cebulą i marchewką - można warstwami poukładać). Wstawić do lodówki na min 24h i można konsumować. Przechowywać do miesiąca w lodówce. Smacznego! * przepis pochodzi
CookYourselfrówne dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Śliwki pokrój w paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę i suszone śliwki. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą
Moja pasja smakudodaję jeszcze łyżkę octu, liście laurowe, kolorowy pieprz i oczywiście cebulę. Nie będę ukrywać, że to mój ulubiony przepis. Kiedy jeszcze mogłam jeść chleb kładłam sobie takie kawałki śledzia prosto ze słoika na ciemny razowy chleb lub pumpernikiel i zajadałam ze smakiem. Teraz najczęściej ląduje u nas w sałatkach.” Czytaj więcej
Wiem co jemkrążki, marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Do rondla wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i marchewkę, zagotowujemy. Śledzie układamy w słoiku, przekładamy cebulę i marchewką, zalewamy zimną zalewą octową, odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce lub do lodówki
Bajeczna Kuchniaśredniej cebule 1 gałązka tymianku olej kujawski 3 ziarna przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki w paski. Cebulę, śliwki, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem tak aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego
Stare Garydużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę, suszone pomidory, łyżkę z zalewy z suszonych pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc. przepis stąd
Proste Potrawypokrój w paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę, suszone pomidory, łyżkę z zalewy z suszonych pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą
Moja pasja smakuusmażyć (na rozgrzanym oleju) na złoty kolor (z obu stron). Przygotować zalewę Cebule, czosnek i marchew pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zlewy połączyć i doprowadzić do wrzenia. Śledzie umieścić w słoikach lub innym naczyniu, zalać gorącą zalewą i zakręcić/przykryć. Po ostygnięciu wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. (Lepiej, aby postały dłużej i "się przegryzły
Di gotujenajlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą , ostudzić. Filety śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Tak przygotowane śledzie skutecznie pobudzają zmysły. Wspaniałe danie
Przepisy i porady kulinarnesmaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs. Pokrojone śledzie wymieszać z wystudzonym sosem. Gdyby sos zrobił się za gęsty dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na 1-2 doby aby się przegryzły
Monia miesza i gotujeśledziowe wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Następnie pokroić na małe kawałki, ja kroję takie na jeden kęs. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku ułożyć kawałki śledzia na przemian z pokrojoną cebulką. Dodać listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela. Wszystko zalać olejem. Odstawić na 1-2 dni do lodówki aby wszystko się przegryzło
Monia miesza i gotujefiletów śledzi korzennych2 średnie cebule10 ziarenek pieprzu6 ziarenek ziela angielskiegolistek laurowyolej o neutralnym smakuprzygotowanieŚledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę, i śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli, dodać przyprawy. Zalać olejem Zamknąć słoik, odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego
Stare Garyśledzie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć lekko w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.Usmażone, gorące śledzie, ułożyć w słoiku lub naczyniu, które możemy zamknąć. Zalać gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia.Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosy zmiękną
Codzienna kuchnia niecodziennamoim domu tradycyjny przepis na śledzie po kaszubsku to niekwestionowany lider wśród wszystkich przepisów na śledzie . Połączenie słonego smaku śledzi ze słodyczą rodzynek i lekko kwaśnym smakiem pomidorów bardzo nam odpowiada. Polecam Wam ten przepis nie tylko na święta :-) składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 1/4 szklanki oleju 3 duże cebule 100 g rodzynek 1 liść laurowy(...)bardzo suche - zaparzam je wcześniej wrzątkiem, odcedzam po około 15 minutach). Dokładam przyprawy, cukier, ocet i koncentrat, mieszam i duszę jeszcze kilka minut. Odstawiam do ostygnięcia. W słoiku układam warstwami kawałki śledzi oraz przesmażoną cebulę z pomidorami i rodzynkami. Czynność tę powtarzam aż do wyczerpania składników. Zakręcam słoik i odstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny
babka w formieduże ząbki czosnku olej rzepakowy Filety śledziowe wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku układać na przemian śledzie i cebulę posypując majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec można delikatnie wstrząsnąć aby składniki się lepiej wymieszały. Całość zalać olejem i odstawić na minimum dobę
Monia miesza i gotujełączyłam śledzia z surimi a mówię sobie spróbuje i okazało się że to był strzał w dziesiątkę ,widać było po pustym słoiku . Składniki 6 płatów śledzi matiasów 3 cebule 1 paczka surimi(...)paski 2 centymetrowe i wkładam do miski ,następnie do śledzia dodaje cebulę pokrojoną w kostkę i surimi pokrojone w paski i wszystko razem mieszam . Następnie dodaje pieprz ziołowy i pieprz czarny i olej ,wszystkie te składniki można dodać według upodobań i wszystko razem mieszam i przekładam do słoika i odstawiam do lodówki na całą noc ,na następny dzień śledzik jest
Mój Smakśledzie z solanki należy dokładnie odmoczyć w wodzie czy mleku, najlepiej przez całą noc. Moim zdaniem jednak nie do końca jest to dobry sposób na zrobienie naprawdę pysznych śledzi. Tak długo moczone stają się miękkie i tracą swoją naturalną sprężystość i twardość, dodatkowo tracą również swoje walory smakowe i są mdłe. Jeśli zgadzasz się z moją opinią i masz podobny(...)przepisie podaną jedną łyżeczkę soli. Przygotuj w miseczce wszystkie przyprawy. W garnuszku zagotuj wodę z octem i cukrem – tylko do rozpuszczenia się cukru. W słoiku układaj warstwami: cebulę i koper, śledzie, przyprawy itd. Zalej marynatą, zamknij szczelnie słoik i wstaw do lodówki na minimum 4 dni (jeśli wytrwasz tyle). Smacznego
Garniec Magalieprzecisnęłam przez praskę. Do miski przełożyłam śledzie, ogórki, cebulę i pieczarki. Do drugiej miseczki przełożyłam składniki sosu. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Połączyłam ze śledziami, ogórkami... Przełożyłam do słoika i wstawiłam na kilka godzin do lodówki, żeby składniki się dobrze połączyły a śledzie nabrały niepowtarzalnego smaku. Są pyszne, aromatyczne, lekko pikantne a zarazem słodkie. Po prostu takie
Kuchnia u KrysiMATERIAŁY POMOCNICZE -dobrej jakości śledź małosolny 5 płatów -po połowie cebuli białej i czerwonej -czosnek 4 ząbki -olej ja użyłem rzepakowego może być inny -ocet 20 ml -słoik 900 ml WYKONANIE Kupione śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godz. zmieniając wodę(...)lubię śledzie dość słone więc moczę 2-3 godz. Kto lubi mniej słone musi zmienić czas moczenia na dłuższy. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra jak kto lubi natomiast czosnek w cienkie plasterki . Gdy uznamy że śledź jest już dość wymoczony kroimy go w mniejsze kawałki i wkładamy do słoika przekładając cebulką, i czosnkiem. Każdą warstwę delikatnie skrapiamy octem
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.skosztować śledzi z zielonym ogórkiem. Przyznam, że byłam ciekawa smaku i od razu mi posmakowały. Dlatego też stały się naszą obowiązkową potrawą na stole wigilijnym. Składniki 1/2 kg. śledzi ala matjas 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju 4-5 łyżek octu Pieprz Odrobina soli 1 łyżeczka cukru 1 szklarniowy ogórek 2 średniej wielkości cebule Krok po Kroku 1 Śledzie moczymy(...)osuszamy ręcznikiem i kroimy w 2 cm kawałki. 2 Cebulę i nieobrane ogórki kroimy w cienkie plasterki. 3 Olej łączymy z octem, cukrem i pieprzem. 4 W słoiku dość ciasno układamy naprzemiennie śledzie, cebulę oraz ogórka aż do wyczerpania ryby pamiętając, aby na wierzchu był ogórek i cebula. Zawartość słoika zalewamy przygotowanym wcześniej olejem i pozostawiamy w lodówce na kilka
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy