olej, który mi pozostał z suszonych pomidorów ( ok. 1/3 szklanki). Wlałam tyle oleju z suszonych pomidorów by te, których nie wykorzystałam do śledzi pozostały w zalewie. Dodałam ocet. Wszystko wymieszałam i dodałam śledzie. Przełożyłam do słoika 0,5 l, zakręciłam i wstawiłam do lodówki. Najlepsze do spożycia były po ok. 3 dniach. Notatki: * jeśli ktoś nie lubi kwaśnych(...)można dodać odrobinę mniej octu a w to miejsce wlać olej rzepakowy bądź z zalewy z pomidorów * podałam porcję na słoik 0,5 l * dobrze będzie jeśli zalewa będzie zakrywać matiasy w słoiku. Jeśli będzie sporo poniżej poziomu śledzi proporcjonalnie zwiększyć Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąkażdy lubi śledzie więc przepis jest na 2 osoby . wystarczy male opakowanie śledzi wiejskich z cebulką w oleju, olej zlać cebulkę zostawić a śledzie drobno pokroić i dać do salaterki. 3 ugotowane jajka pokroić w kostkę ,dołożyć do śledzi . 1/2 słoika pieczarek marynowanych pokroić i dodać do miseczki. 1 pęczek rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce ,to już wedle uznania
Moje WyrobyTradycyjne śledzie w oleju, ale tym razem zamiast oleju rzepakowego użyliśmy oleju z pestek winogron. Mniej wpływa na smak śledzi. Składniki 1 kg śledzi solonych 1 kg cebuli pół litra oleju z pestek winogron 2 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki gorczycy Przygotowanie Śledzie moczyłem kilka godzin , zmieniając(...)mniejsze kawałki. Cebulę pokroiłem w dość grube piórka. Sparzyłem je wrzątkiem. Osączyłem. Listki laurowe, pieprz, jałowiec, ziele angielskie i gorczycę włożyłem do moździerza i utarłem na miazgę. W słoikach ułożyłem warstwami śledzie, cebulę, utarte przyprawy. Całość zalałem olejem. Słoiki wstawiłem do lodówki na co najmniej 24 godziny
R'n'G Kitchenrodzynek • 2 cebule • 8 łyżek oleju roślinnego • 1 listek laurowy • 2 ziela angielskie • świeżo zmielony czarny pieprz • 300 ml przecieru pomidorowego z kartonika • 3 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie : Śledzie włożyć do większej miski i zalać zimną wodą. Odstawić do wypłukania z soli na ok. 30 minut, w międyzczasie 2 - 3 razy zmieniać wodę. Osuszyć i pokroić(...)zmielonym pieprzem oraz odrobiną soli. Dodać przecier pomidorowy oraz ketchup i gotować przez ok. 2 minuty, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1 minutę. Ostudzić, następnie układać śledzie w słoiku lub salaterce przekładając je sosem. Wstawić do lodówki i przechowywać do tygodnia czasu
KUCHNIA POLSKAprzez kilka godzin. • Pokroić filety na mniejsze kawałki i posmarować je z obu stron musztardą. • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. • Ułożyć śledzie w słoiku i poprzekładać je pokrojoną cebulą. • Zalać olejem i odstawić zamknięty słoik do lodówki
To co kochammałe kawałki, posypać ziołami, dodać pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko wymieszać Śledzie ułożyć w słoiku. Ocet połączyć z olejem. zalać śledzie. Najlepiej smakują po dwóch trzech dniach.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie Ewyinnych wersji śledzia. Jako pierwszy przetestowałam przepis na śledzie w przyprawach korzennych z cebulką, na które natknęłam się na Kwestii Smaku. Śledzie musimy przygotować kilka dni wcześniej tak, by smaki zdążyły się przegryźć. W lodówce, w zamkniętym słoiku można je przechowywać nawet kilka tygodni. Troszkę zmieniłam składniki, zamiast poszczególnych przypraw dałam dwie łyżeczki gotowej przyprawy korzennej Kotanyi, zwiększyłam też ilość(...)cynamon i przyprawę korzenną) i podgrzewać jeszcze kilkanaście sekund mieszając, aż uwolnią aromaty, uważać by nie przypalić. Przyprawy przełożyć do zalewy i zamieszać.Odsączone, pokrojone na mniejsze kawałki śledzie układać w słoiku lub na półmisku (w misce) przekładając je aromatyczną zalewą (nie mieszamy śledzi z zalewą), cienko pokrojoną cebulą i zalewając całość pozostałym olejem. Odstawiamy na co najmniej
Smaczne Zdrowedługo , bo do tygodnia i im więcej siedzą w lodówce , tym smaczniejsze są . Polecam , szczególnie na sylwestra " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 słoik marynowanych ,płatów śledzi – duży 2 ogórki kiszone 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka -płaska pieprzu 1 szklanka oleju 1 płaska łyżeczka gorczycy Śledzie odcedzamy z zalewy , zdejmujemy(...)możliwie jak najdrobniej , dodajemy do ogórków . Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki , także dokładamy do pozostałych składników . Dodajemy pieprz , gorczycę i wlewamy olej oraz pokrojone śledzie , mieszamy delikatnie łyżką . Przekładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki . Gotowe , teraz już tylko jeść Post Bosmańskie śledziki pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyfiletów śledzi solonych, ostra papryka (u mnie 10 papryczek czerwonych rawit), 2 – 3 garście suszonych pomidorów ( u mnie suszone pomidorki koktajlowe), 3 – 4 łyżki kaparów, olej rzepakowy (najlepiej z nierafinowany), Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Pokroić na kawałki. W słoiku układać warstwami śledzie przesypując suszonymi pomidorami, kaparami i ostrymi papryczkami (papryczki rozcinam wzdłuż). Wierzchnia warstwa powinna być z pomidorków
królestwo garówCytrusowy tatar ze śledzi to innowacyjny pomysł na danie ze śledziami. Owocowy smak połączony z kwaśnym octem świetnie przenika i pasuje do tych ryb. Tatar nie tylko ładnie i kolorowo się prezentuje, ale też dobrze smakuje. CYTRUSOWY TATAR ZE ŚLEDZI Składniki: 1 słoik filetów śledziowych w oleju wiejskim Beczka Śledzi Seko 2 pomarańcze 1 limonka skórka otarta
Bon appetit mon amieBardzo lubię śledzie. Dlatego robię je dość często. Przeważnie marynuję w occie po wiejsku. Tym razem zrobiłam w oleju, z dodatkiem cytryny. Wystarczy, że postoją w zalewie 24 godziny i są dobre do jedzenia. Jeśli od razu nie zjecie, to nic nie szkodzi, śledzie mogą stać w lodówce spokojnie 2-3 tygodnie. Im dłużej stoją tym są smaczniejsze. Bardzo fajnie(...)cytryna 2 nie duże cebule olej Dodatkowo: woda i mleko do namoczenia śledzi Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem. Tyle wody ile mleka. Moczyć przez godzinę. Następnie pokroić śledzie na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w pióra. Cytrynę dobrze umyć, wyszorować i pokroić w półplasterki. W litrowym słoiku układać warstwami cebulę, cytrynę i śledzie. Całość zalać olejem. Słoik zakręcić
Agusiowe smakołykizalania śledzi Przygotowanie: Śledzie pokroić na 3-4 cm kawałki. Śliwki pokroić w kostkę Jeśli śliwki są mocno wysuszone, przed pokrojeniem można zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 30 min, następnie odcedzić na sicie Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać miód, koncentrat, śliwki oraz pieprz; wymieszać i ostudzić W słoiku układać warstwami: cebula, śledzie
Proste Potrawyokoło 10 min i dodajemy 4 czubate łyżki ketchupu. I mieszamy na wolnym ogniu około 5 min. Potrawkę zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy na paski, kawałki wielkość wedle uznania i gdy potrawka wystygnie układamy warstwowo np. w słoiku. Zostawiamy całość na w lodówce na 2 dni aby się przegryzło i jemy. Cebulka w piórka, papryka w kostkę i na patelnie(...)dokładnie mieszamy całość cały czas trzymając na ogniu. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru. Nasza potrawka już gotowa zostawiamy do ostudzenia. Śledzie pokrojone, potrawka zimna można układać w słoiku warstwowo, potrawka-śledzie-itp I gotowe smacznego
Sprawdzone przepisy kulinarneśledzie po kaszubsku. Przepis jest rodzinną tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. ŚLEDZIE KASZUBSKIE Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - pieprz - słoik koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Śledzie moczymy przez ½ godziny, kroimy na kawałki około 2 centymetrowe, układamy warstwowo w misce. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i słoik koncentratu pomidorowego i około
Życie zamknięte w smakucytryny sok z połowy cytryny sok z połowy limonki 1 łyżka cukru pudru 100ml oleju rzepakowego (u mnie Semco ) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula kolorowy pieprz Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok 3h, następnie dobrze opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w skośne kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na sitko, przelać najpierw wrzątkiem, a następnie(...)cienkie plastry, lub wyfiletować. Sok z cytryny, limonki, cukier puder oraz olej wymieszać, dodać starte skórki z cytryny i limonki, plasterki limonki, cebulę i natkę pietruszki. W słoiku układać warstwami śledzie i cząsteczki limonki, każdą warstwę polewać cytrynową miksturą. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na min. 3 dni. Smacznego
Obiad gotowyrozgnieść pieprz i jałowiec, listki laurowe pokruszyć, wymieszać z resztą przypraw. Cebulę pokroić w krążki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić. Śledzie odsączyć, pokroić w kawałki. W naczyniu lub słoiku układać warstwami: śledzie, cebulę, posypać ziołami, czynność powtarzać do wyczerpania składników. Zalać przygotowanym sosem. Odstawić w lodówce na 2-3 dni. Podawać wyłożone na półmisek z dowolnymi dodatkami. Bardzo dobrze
Kulinarne przemysleniacebuli dodajemy zalewę octową wraz z przyprawami, macerujemy ją aż stanie się szklista i straci surowość. Dodajemy olej i całe opakowanie sosu salsa Winiary, mieszamy dokładnie. W słoiku układałam warstwami pokrojone śledzie i sos salsa, na wierzchu powinien być sos. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 dni. Po tym czasie śledzie w pikantnej salsie są gotowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężeby nie były za słone) kroimy w nieduże kawałki - tak na raz do dużej miski wsypujemy przyprawy dodajemy do nich śledzie i dokładnie obtaczamy w słoiku układamy warstwowo - warzywa, śledzie, warzywa, śledzie i tak do końca zalewamy wszystko olejem odstawiamy do lodówki na min. 24 h Smakują najlepiej po 2-3 dniach :) Smacznego
Gotowanie z pasjącytryna oliwa Śledzie moczyć około 3 godzin w wodzie. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Śledzie pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian śledzie, cytrynę i cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Zalać całość oliwą. Odstawić do lodówki na dobę, aby wszystko się przegryzło i nabrało smaku. Smacznego
talerz przyjemności