koncentratu pomidorowego olej łyżeczka cukru papryka słodka pieprz chili cayenne szczypta soli Przygotowanie: Matjasy moczymy w wodzie - czas ich moczenia tak naprawdę zależy od tego jak bardzo słone są śledzie. Najlepiej pozostawić je w wodzie na parę godzin. Następnie kroimy je na mniejsze cząstki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoknięcia. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na patelni(...)oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką cukru, słodką papryką, pieprzem chilii cayenne oraz szczyptą soli. Jeśli sos jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody. Zostawiamy do ostygnięcia. W słoiku układamy na przemian warstwę śledzi z warstwą sosu. Na koniec dopełniamy słoik olejem, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Jak to bywa ze śledziami - im bardziej się "przegryzą" tym są smaczniejsze! Smacznego
Taste Therapyktórzy ze słodyczy wolą śledzie. Ale żeby nie było tak całkiem wytrawnie, śledzie przygotowałam ze śliwkami. Przepis prosty, składniki są ogólnodostępne, jedynie potrzebny jest czas na "przegryzienie się" smaków, za to efekt bardzo smakowity:) Można filet śledzia zawinąć w roladkę ze śliwką, ale ja poszłam na łatwiznę i pokroiłam filety w kawałki. Pyszne wyszły! Śledzie ze śliwkami Składniki(...)łyżki oleju do smażenia cebuli 3-4 goździki 1 łyżeczka kolendry pół łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka majeranku czarny pieprz 50ml octu do namoczenia olej do zalania śledzi Śledzie moczyć w wodzie z dodatkiem octu ok 2-3 godzin. Wyjąc, opłukać, osaczyć na papierowym ręczniku. Przyprawy utłuc w moździerzu. Śliwki pokroić w kostkę (jeśli są małe wystarczy przekroić na pół
Obiad gotowykażdą postacią, a na Wigilię Bożonarodzeniową muszą być obowiązkowo. Jednym ze sposobów przygotowania śledzi na stół wigilijny są śledzie po żydowsku. Przygotowuje się je bardzo szybko i na drugi dzień po zrobieniu są gotowe do jedzenia, a w lodówce możemy je przechowywać przez kilka dni. Śledzie po żydowsku to solone filety śledziowe pokrojone w kawałki i zamarynowane w oleju rzepakowym(...)zielonego kopru i majeranku. Jeżeli ktoś lubi to te śledzie może przygotować z olejem lnianym. Śledzie po żydowsku to świetny pomysł na Wigilię Bożego Narodzenia, Sylwestra czy każdą inną okazję. Tak przygotowane śledzie są łagodne w smaku i na pewno przypadną do gustu wielbicielom tych ryb i nie tylko. Śledzie po żydowsku na pewno pojawią się u mnie na stole
Danka PichcisólŚledzie moczymy w wodzie z niewielką ilością octu min 4 godzNastępnie kroimy w paseczki.Cebulę w piórka lekko solimy i ugniatamy dłonią by lekko ją zmiękczyć. Dodajemy pieprz.W słoiku układamy warstwę śledzi, następnie cebulę powtarzamy tą czynność do wyczerpania składników następnie zalewamy olejem. Zakręcamy słoik. Śmiało postoi około 1 tyg. w lodówce
NaKońcuJęzykamusztardowym Śledzie w majeranku Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź(...)burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Śledzie w pomarańczach i szafranie Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania 2 dni Składniki: 4 filety śledziowe starta skórka z pomarańczy sok z 2 pomarańczy kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu 3 goździki kilka płatków suszonej papryczki chili olej rzepakowy Wykonanie: Śledzie moczymy
Kulinarne przygody Gatitypół księżyce , dodaj ziarenko ziela angielskiego i zalej wrzątkiem. Parz przez 10min. Odcedź cebulę i ostudź. 3. Pokrój śledzia na mniejsze kawałki . 4. W szklanym naczyniu (może być słoik) ułóż połowę śledzi i dodaj kilka gożdzików , przykryj połową cebuli następnie powtórz czynność . Na koniec zalewamy wymieszaną śmietaną, przykrywamy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na 48 godzin). Podajemy delikatnie posypane cynamonem
Keto PrzepisyOgórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w plasterki. Wszystkie składniki układamy warstwami w słoiku. Zaczynamy od śledzi, następnie kładziemy ogórki, jabłka, cebulę. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania wszystkich składników. W połowie słoika na warstwę cebuli wlewamy 2 łyżki oleju Kujawskiego. Kolejne 2 łyżki oleju Kujawskiego oraz odrobinę
Przysmaki Karolkireceptury nie raz. Pomyślałam, że przyda się Wam sprawdzony przepis na śledzie w zalewie octowej szczególnie teraz przed Świętami. Można przygotować je wcześniej i przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce. Jeżeli lubicie śledzie to polecam Wam również inne wypróbowane przepisy na śledzie . Zachęcam do wypróbowania przepisów, a za ten dziękuję mojej teściowej. Śledzie marynowane domowe 1 kg świeżych, wypatroszonych małych(...)kręgosłup. Nie jest to trudna czynność gdyż od zamarynowanych śledzi kręgosłup odchodzi bez problemu. Przekroić filety wzdłuż na pół i zwinąć w roladkę. W słoiku wykładać warstwami pokrojoną w kosteczką cebulę i roladki ze śledzi. Warstwę cebuli nieco posolić, popieprzyć i ukruszyć na wierzch nieco liścia laurowego i dodać kulkę ziela angielskiego. Nie przesadzajcie z ilością ziela angielsiego, gdyż zbyt
Pieguskowa Kuchniacebuli szczypta soli 3-4 łyżki dobrego oleju lub oliwy Płaty śledziowe wypłukać i pokroić na kawałki szerokości ok. 1 cm. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W słoiku układać na przemian warstwy śledzi i cebuli. Całość posypać solą i zalać oliwą. Słoik zamknąć i przechowywać w lodówce do tygodnia. Tak przygotowane śledzie smakują najlepiej po przegryzieniu się smaków, czyli
Weekendy w domu i ogrodzieŚledzie po włosku Pyszna i lekka przekąska śledziowa z iście śródziemnomorską kompozycją dodatków. Coś pysznego. Polecam! Składniki: 4 filety śledziowe matiasy 4 suszone pomidory w oleju 8 czarnych oliwek 8 zielonych oliwek 1 ogórek kiszony pół czerwonej papryki pół czerwonej cebulki pół białej cebulki 1 łyżka kaparów garść rukoli kilka listków bazylii opcjonalnie: ogórek kiszony, kilka marynowanych pieczarek(...)wodzie przez kilka godzin) i kroimy na 2 centymetrowe kawałki *** *** Cebulki kroimy w półplasterki, ogórka w kostkę, a paprykę i suszone pomidory w wąskie paseczki *** *** W słoiku układamy na zmianę śledzie z dodatkami, dosyć ciasno *** *** Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy i odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 dni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE
Blog z Apetytemśledzie w nowej odsłonie. Śledzie po duńsku mogą hitem w waszych domach. Ochota na śledzie wśród mieszkańców naszego pięknego kraju nad Wisłą narasta od listopada i osiąga apogeum w czasie Bożego Narodzenia. Stąd w tym roku przepis na śledzie prezentujemy już tak wcześnie – w listopadzie. Śledzie po duńsku to przepis, który jest nieco podobny do śledzi w śmietanie podawanych(...)które podadzą właśnie śledzie po duńsku. Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy z tej wspaniałej bałtyckiej rybki: śledzie po kaszubsku , śledzie w curry , śledzie pod pierzyną , czy też śledzie korzenne . Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach rybę po grecku . Wszystkie potrawy wam zasmakują. Zobacz mój film z przygotowania śledzi po duńsku. Składniki – śledzie po duńsku
Kuchennyviral.pllubię. Wiem, że nie wszyscy są zwolennikami tych ryb, ale polecam tak przygotowane śledziki. Można je przechowywać w słoiku w chłodnym miejscu do tygodnia, a najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień. Więcej przepisów na te rybki znajdziecie w zakładce Śledzie. Jeżeli przygotowaliście Państwo coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Za co bardzo dziękuję(...)Smażyć 2 minuty i wlać przecier pomidorowy , ketchup i dodać namoczone w wodzie rodzynki. Wszystko razem zagotować około 2 minuta następnie wystudzić. Płaty śledziowe pokroić na paseczki. W słoiku układać warstwami śledzie i przykrywać sosem. Odstawić do lodówki na całą noc. śledzie po sułtańsku
O kuchni z uczuciemWyłączamy gaz pod patelnią i dokładamy pokrojone w ćwierć plasterki kiszone ogórki. Dokładnie mieszamy, sprawdzamy czy cebula nie potrzebuje jeszcze soli, pieprzu albo cukru. W słoiku układamy warstwę cebuli z dodatkami, na nią warstwę śledzi, znowu warstwę cebuli, znowu warstwę śledzi, i tak do wykończenia(...)składników. Całość lekko ugniatamy i zalewamy całym płynem z patelni. Jeśli go mało, można dodatkowo uzupełnić słoik olejem. Chowamy do lodówki i zapominamy o tym słoiku na przynajmniej 3 dni. Ale i tak śledzie po kaszubsku najlepsze są gdy postoją przynajmniej 5 dni – wtedy kawałki ryby idealnie przechodzą aromatem cebuli, pomidorów i przypraw. ZALEWA do zakwaszenia 50ml octu spirytusowego
Karo in the KitchenDoskonała przekąska na przyjęcie ze znajomymi albo rodziną. Śledzie w curry przygotujemy dość szybko, a co ważniejsze ich smak jest zupełnie inny aniżeli takich zwykłych śledzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!