śledzie solone - 837 przepisów (strona:42/56)

Śledzie w delikatnej marynacie octowej z cebulą 201

Tak przygotowane sledzie,w delikatnej zalewie octowej to doskonala baza ,by podac je na wiele innych  sposobow.Po odsaczeniu z zalewy swietnie smakuja podane z jogurtem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi. 162

wodą, ale ich nie obieraj. Przy pomocy mandoliny, obieraczki do warzyw czy robota kuchennego, pokrój je na bardzo cienkie plasterki. Umieść plasterki w misce, skrop olejem i dodaj szczyptę soli morskiej. Wymieszaj wszystko rękami. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim plasterki warzyw. Plasterki nie powinny się ze sobą stykać. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni(...)bataty. Gotowe plasterki wyjmuj z piekarnika przy pomocy łopatki. Chipsy zajadaj najlepiej od razu. Niestety z czasem tracą swoją chrupkość i stają się gumowate. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie w sosie pomidorowo - morelowym z cebulą 186

śledzik przed  świętami, tak mała próba Andrzejkowa. Jak wiadomo rybka dobrze wpływa na atmosferę większych i mniejszych imprez, tak więc pierwsza propozycja z suszoną morelą. Składniki: - 3 filety solonych matjasów, ok. 30 dag - 3 łyżki koncentratu - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki kurkumy - 2 średnie cebule - 1 i 1/2 łyżki ksilitolu - 4 suszone morele - 1 i 1/2 łyżki octu(...)cukrem, dodajemy przyprawy i koncentrat, chwile razem dusimy, pod koniec dodajemy ocet i pokrojone w plastry morele. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Do przygotowanego słoja lub pojemnika przekładamy warstwowo śledzie i masę pomidorową, zamykamy i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami 231

oliwy, jeżeli patelnia zrobi się sucha, bo bakłażan chłonie jej dużo.  Gdy warzywa się ładnie podduszą, na patelnie wsyp ryż i dobrze wymieszaj z warzywami. Dodaj cynamon, trochę soli i wlej wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez ok. 10 minut, w tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę i zrobić(...)koperek i wymieszaj. Spróbuj pilaw i ewentualnie dopraw. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem jogurtu naturalnego. na podstawie tego przepisu *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam Wam również: Pilaw z bobem i szparagami Pilaw z kurczakiem i granatem Korzenny pilaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z tuńczykiem i warzywami 324

jadam ją od święta. Przyczyną tego jest fakt, że nie każda mi smakuje, aczkolwiek mam parę odmian, które bardzo lubię, m.in. tuńczyka. A ostatnio nawet nawróciłam się na śledzia, ale marynowanego w occie, także robię małe postępy w porównaniu z tym, co było kiedyś.Dzisiejszy obiad natomiast zadowoli amatorów szybkich dań, początkujących w kuchni, a także fanów makaronów i warzywnych(...)szparagowa 1/3 łyżeczki chili ¾ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, czosnek i warzywa. Podlać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, chili i oregano.  Wsypać makaron – gotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Ewentualnie podlać jeszcze bulionem

Fabryka pomysłów
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 150

tymiankiem i oczywiście sosem sojowy Kikkoman ugotowaliśmy pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego, podczas warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman i Tabasco . Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Wszystkie dania(...)pełni naturalne, powstające z niemodyfikowanej genetycznie soi. Ich produkcja przebiega zgodnie z tradycją: bez dodatków wspomagających zapach oraz smak. Powstają w wyniku naturalnej fermentacji soi, ziaren pszenicy, wody i soli z drożdżami. W odróżnieniu do chińskich sosów sojowych dostępnych na polskim rynku nie zawierają żadnych dodatków chemicznych. Produkty Kikkoman od ponad 300 lat dostępne są dla klientów z całego świata

królestwo garów
Drugie śniadanie do szkoły #1 229

mleka codziennie, z czego część należy zastąpić produktami mlecznymi, takimi jak: kefir, jogurt, maślanka, sery. Zalecane jest spożywanie odtłuszczonego mleka i produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości soli (kefir, kwaśne mleko, jogurty i sery).” 4 „Tę samą ilość wapnia co szklanka mleka zawierają: ·          3 -2 cienkie plasterki sera żółtego(...)past do kanapek). Mięso, drób, wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy: „Z produktów mięsnych należy wybierać gatunki o małej zawartości tłuszczu (wołowina, cielęcina). Ryby morskie, takie jak makrela, śledź i sardynka warto spożywać ze względu na zawartość w nich korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i witaminy D.” 6   Tłuszcze: "Większość tłuszczu w diecie

Atlas Smaków
Wątróbka duszona z cebulą, czosnkiem, chilli i z sokiem cytrynowym 184

wątróbkę tak samo jak na śledzie, frytki czy Michałki muszę mieć po prostu mocne parcie , taki dzień nadszedł dziś, nie wylazłabym bez niej ze sklepu! Chciałam więc się z Wami podzielić moją przebojową duszoną wątróbką, która rozpływa się w ustach. Co trzeba: - 0,9kg wątróbki drobiowej - dwie czerwone cebule - dwa ząbki polskiego czosnku - łyżka soku wyciągniętego z cytryny - chili pieprz(...)podsmażamy na patelni lub w garnku, do zeszklonej cebulki dorzucamy umytą wątróbkę. Wyciskamy dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy szklankę wody. Dusimy około 15minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, magą oraz łyżką soku z cytryny. Można podawać z ziemniakami, z purée lub świeżym pieczywem - polewając sosem. No mniam

upichcona
Szybki makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 224

dużym garnku zagotuj wodę i dobrze posól. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i pomidorki koktajlowe i smaż delikatnie mieszając przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw. Wrzuć makaron do wrzątku i ugotuj al dente. Świeży makaron wystarczy gotować od 3 do 6 minut (sprawdź informację na opakowaniu), jeżeli używasz(...)potrawy szklankę zimnego piwa. Według mnie lepiej pasuje wino, ale z uwagi na ciążę i tak zadowoliłam się szklanką wody ;) Życzę Wam smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne śledzie w śmietanie 306

śledzie w śmietanie. Dziś bardziej doceniam ich smak i dzielę się nim z Wami :)SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.200 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi)1 duże, kwaskowate jabłko1 mała cebula1 łyżeczka cukru150 g kwaśnej śmietany (12 - 18%)sok z cytrynysól, pieprz do smakuposiekana natka pietruszki (do podania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Filety śledziowe wkładamy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.5. Mieszamy razem pokrojone filety śledziowe, pokrojoną cebulę, starte jabłko i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby się “przegryzły”. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.Smacznego

W kuchni Katie
Kartacze z mięsem mielonym 340

danie pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące. Kartacze mogą też też nadziewane farszem z innych mięs surowych lub gotowanych, kiszoną kapustą, grzybów świeżych i suszonych albo śledzi.     Składniki: 500 gr. mielonej wieprzowiny 1 kg. ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 jajko sól świeżo mielony czarny pieprz kiełbasy lub skwarki do okraszenia Przygotowanie: Ziemniaki(...)surowych ziemniaków. Wbić jajko i wszystko razem wymieszać. Przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso wieprzowe i wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić najlepiej rękoma, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką

Smaczne Potrawy
Hummus Party. Menu na imprezę. 188

zmiksuj na gładką pastę. Szpinak najlepiej dodawać partiami, wtedy łatwiej się zmiksuje. Duże liście można nawet przesiekać. Spróbuj hummus i w razie potrzeby dopraw sokiem z cytryny, ale z solą uważaj, bo feta jest słona. Do hummusu dodaj pokruszoną fetę i już nie miksuj, a jedynie wymieszaj wszystko łyżką. Przełóż hummus do miseczki i polej oliwą. Udekoruj cząstkami cytryny, albo(...)średniego i gotuj aż ciecierzyca będzie miękka, tzn. będzie się ją dało rozgnieść w palcach. Zachowaj pół szklanki wody z gotowania do miksowania hummusu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z ziemniaków i śledzi 226

problemu można kupić pozbawione ości i gotowe do konsumpcji płaty śledziowe. Przedstawiam jeden z wielu pomysłów na sałatkę typu "nawinie" (co się nawinie, to będzie w sałatce) ze śledziami w roli głównej. Do wykorzystania w okresie Wielkiego Postu i nie tylko. Składniki: 3 ziemniaki 3 płaty śledziowe 3 ogórki konserwowe 3 łodygi selera naciowego 1/4 czerwonej papryki (dla koloru(...)papryka. Do sałatki dodać grzybki marynowane (jeśli są większe, pokroić drobniej) i kiełki słonecznika. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem. Sałatek z rybami nigdy nie solę, bo ryby morskie ze swej natury są słone. Poza tym w tej sałatce niemal wszystkie składniki są posolone wcześniej. Smak majonezu też swoje robi. Warto pamiętać, że ten typ sałatki jest

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta rybna 185

składniki* 1 puszka dowolnej ryby w oleju* 100 g żółtego sera* 2 ogórki konserwowe* 1 średnia cebula* 3 łyżki masła roślinnego lub margaryny do smarowania pieczywa

Mix smaku
Śledzie po kaszubsku 581

jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można(...)następnie płuczemy w wodzie, odsączamy na sitku. Kroimy w kawałki.Cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut i studzimy. W słoiku układamy warstwami kawałki filetów śledziowych i sosu

Smakowity Blog Kulinarny