śledzie solone - 837 przepisów (strona:45/56)

Kotleciki z łososia 181

Lubicie łososia? Bo ja bardzo, no ale że w domu nie wszyscy lubią postanowiłam zrobić kotleciki. I to był strzał w dziesiątkę teraz tak polubili rybkę

magiczna kuchnia Kasi
Marynowane ryby aromatyzowane 176

Bardzo lubię marynowane śledzie, często kupuję sobie 1 podwójny płat i robię z niego sałatki. Ostatnio przygotowałam śledziową sałatkę z burakami. Polecam sałatkę śledziową z morelami Sałatka śledziowa z jarzynami jest też bardzo smaczna. Jednak ostatnio naszła mnie ochota na domowe ryby marynowane. Przygotowałam więc  ryby ( filety z łososia i dorsza) w  aromatyzowanej przyprawami marynacie. Przyprawy jakie zastosowałam to pokruszone(...)przypraw. Cukier i przyprawy nadają jej smak, wraz z octem mają też właściwości konserwujące. Natomiast plasterki białej cebuli oprócz ostrości dodają marynacie zapachu i barwy. Solanka: 1/2 szklanka soli 3 szklanki wody 50 dag filetów rybnych pokrojonych na małe kawałki do zalania 1/2 szklanki octu 10% + 1 szklanka wody W szklanym naczyniu mieszamy solę i wodę, do której wkładamy kawałeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczna terrina z łososiem 243

naszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami, z cytrusamiDzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu, ta terrina  będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.Były już(...)miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy np. do kokilek lub silikonowej ozdobnej formy z kominkiem, wstawiamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Jeśli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 208

nóż równolegle do deski. Jeżeli brzmi to dla Ciebie zbyt skomplikowanie, przekrój po prostu każda z piersi na pół. Mięso lekko rozbij tłuczkiem i dobrze przypraw z obu stron solą, pieprzem i wędzona papryką.  Mocno rozgrzej patelnię grillową. Nalej trochę oliwy i ułóż kawałki kurczaka. Przy pomocy łopatki mocno przyciśnij mięso do patelni. Smaż przez(...)przemieszaj.  Uwagi: Jeżeli podajecie sałatkę z mięsem, koniecznie polejcie go cytrusowym dressingiem, który jest pyszny! Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaPodoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem 212

pomiń camembert Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Wybrane warzywa pokrojone w kostkę oraz pieczarki umieść w naczyniu do zapiekania. Polej oliwą i octem balsamicznym, dopraw tymiankiem i solą. Wszystko wymieszaj. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie ugotuj soczewicę. Soczewicę przepłucz na sicie i umieść w garnku. Zalej(...)ułóż krążki podgrzanego camemberta.  Sałatkę podawaj na ciepło lub na zimno (włożona do lunchboxa sprawdzi się świetnie następnego dnia jako posiłek do pracy). *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą 219

prawie wyparuje, dodaj pozostałe składniki, czyli miód, ocet balsamiczny, sól, zioła prowansalskie i cukier. Smaż jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą, cukrem lub octem balsamicznym. Gotową karmelizowaną cebulę możesz przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Smakuje świetnie na kanapce z serem kozim. Teraz zabieramy się za burgery. Pieczarki przetrzyj wilgotną(...)kanapkach z kozim serem), na wierzchu ułóż pieczarkę z roztopionym kozim serem. Przykryj wierzchem bułki. Powtórz z pozostałymi 3 burgerami. Podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi ruskie ze szpinakiem 160

gdyż kuchnia, jak to sztuka rządzi się własnymi prawami, a nazwy które wskazują na pochodzenie potrawy z konkretnego państwa często z prawdą nie mają wiele wspólnego. I tak o śledziach po japońsku w kraju kwitnącej wiśni nikt pewnie nie słyszał, jak o fasolce po bretońsku w Bretanii, a pierogi ruskie w Rosji nazywane są "pierogami polskimi". A tradycyjne ruskie wzbogacone(...)kostkę i smażymy na maśle i oleju, a następnie dodajemy do farszu. Szpinak dusimy w garnku aby się rozmroził, następnie dodajemy do farszu. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy kółka, nakładamy farsz, lepimy pierogi. Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Wyjmujemy łyżką cedzakową około 2-3 minuty po wypłynięciu. Cebule kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. 258

czyli wg mnie dla 2 osób): ciasto: 200 g mąki, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy, 100 ml ciepłej wody sos: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczypta soli, szczypta cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 kulka mozzarelli kilka listków świeżej bazylii kilka zielonych oliwek, pokrojonych na plasterki (lub inne ulubione składniki) oliwa do smażenia Przygotowanie: Do miski wsyp(...)dociskając je dodatkowo widelcem.  Calzone smaż z obu stron na oliwie przez ok. 5 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 229

cebulę, papryczki chilli oraz wszystkie przyprawy. Smaż delikatnie (aby nie przypalić przypraw) przez ok. 10 minut, aż cebula stanie się szklista. Dodaj bulion warzywny i zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę soli i zmniejsz ogień do małego. Dodaj pomidory wraz z sokami, które wydzieliły się z nich w czasie pieczenia. Gotuj przez 15-20 minut, aż sos zredukuje się(...)jogurt i paski pity dodaj tuż przed jedzeniem. Paski pity przechowuj w szczelnym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu (np. w szafce kuchennej). *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Faworki z Toskanii na Tłusty Czwartek 215

innego alkoholu: Grappy, Amaretto - co macie) szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia (u mnie rzepakowy rafinowany) Przygotowanie: Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sodę i szczyptę soli. Dodaj masło i przesiekaj je z mąką. Zrób dołek w mące, wbij do niej jajka, umieść też skórkę z pomarańczy i alkohol. Zagniataj, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj(...)uważając, bo rumienią się bardzo szybko.  Usmażone cenci odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, a gdy trochę przestygną, posyp cukrem pudrem. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 209

chłodzenie ciasta kruchego Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 120 g masła, zimnego 1 jajko i 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie: 8 łyżek ulubionego dżemu lub frużeliny, Włosi używają dżemu z winogron lub wiśni Przygotowanie: Przygotuj kruche ciasto - do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj zimne masło(...)Wyjmij z piekarnika, gdy będą lekko brązowe i odstaw do ostygnięcia. W czasie stygnięcia stwardnieją. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Marathopites czyli greckie paszteciki z botwinką i ziołami 227

Marathopites z botwinką i ziołami Kuchnia wysp śródziemnomorskich #3 inspiracja "The Islands of Greece" Rebecca Seal Składniki (na ok. 34 sztuki): ciasto: 400 g mąki typ 650 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy 150 ml wody nadzienie: 100 g liści botwinki, posiekanych (można zamienić na szpinak) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 50 g sera feta(...)ogniu rozgrzej 1 - cm warstwę oliwy, następnie partiami smaż na niej pakieciki z obu stron, aż ciasto ładnie się zezłoci. Podawaj na ciepło.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam także inne wytrawne ciasta: Tureckie bułeczki ze szpinakiem Hortopita ze szpinakiem i fetą

Chilli Czosnek i Oliwa
"Buraki po burgundzku" 150

ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż przez 5-7 minut, aż cebula się zeszkli. Teraz dodaj buraki, marchewki, topinambury, liście laurowe, tymianek, po szczypcie soli i pieprzu. Smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, aż warzywa lekko się podsmażą, a aromaty uwolnią. Suszone grzyby włóż do miseczki i zalej 1/2 szklanki wrzącej wody(...)marchewka i topinambur) przejmuje ich różowy kolor. Jeżeli chcielibyście zachować kolor poszczególnych składników, musielibyście ugotować buraki osobno i dopiero pod koniec dodać do gulaszu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami 209

wyłuskanych pistacji, najlepiej niesolonych (ja użyłam solonych, patrz informacje powyżej) 25 g mąki pszennej 1 łyżka miodu 100 g cukru pudru 4 białka jaj 80 g masła szczypta soli 1-2 gruszki Przygotowanie: Brytfankę lub foremkę na muffinki natłuść masłem i wstaw do lodówki. Możesz ją także wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Gruszki obierz(...)się wydawać w środku nieco za miękkie, jednak w czasie stygnięcia trochę stwardnieją. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub posiekanymi pistacjami. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa