serów twardych " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nie trzeba wcale mieć specjalistycznego sprzętu , wystarczy wiaderko po śledziach w którym trzeba zrobić dziurki i już mamy formę , parę kafli lub cegieł – posłuży Wam doskonale za prasę . Nic tylko próbować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)krowiego, pasteryzowanego 2,0 % – każde byle nie UHT szczypta bakterii termofilnych ( użyłam AT ) podpuszczka – ja użyłam w proszku ( dawkowanie jak zaleca producent – przy każdej jest inne ) 0,5 kg soli niejodowanej na solankę ( użyłam zwykłej jodowanej – wyszło ) 2 l wody 1 chusta serowarska lub pielucha tetrowa termometr forma do sera – ja zrobiłam z wiaderka po kiszonej kapuście 1 kg , nakłuwając
Ogrodnik w podróżypomidory nieco zgęstnieją.* Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podduś na oliwie. Przełóż do sosu pomidorowego, dodaj posiekane papryki i bakłażana. Dopraw octem, cukrem i solą do smaku i gotuj ok. 30-40 min., aż pasta przegryzie się i zgęstnieje. Gotową pastę przełóż do wysterylizowanych słoików, dobrze zakręć i odstaw go góry dnem. Przykryj ściereczką, następnie kocem i zostaw(...)wodą lub piekarniku nagrzanym do 120 stopni C. * Zamiast świeżych pomidorów możesz wykorzystać domową passatę pomidorową, lub taką ze sklepu, ok. 600-800 ml. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaOjca. Zapewne u każdego na świątecznym stole one się także pojawiają. Dlatego ruszyłam trochę mózgownicą i stworzyłam coś swojego, nadal pozostającego w świątecznym klimacie. Z racji wrodzonej antypatii do śledzia zamieniłam go na tuńczyka. Co Wy na taki zestaw?? Sałatka z majonezem Winiary2 jajka ugotowane na twardopuszka tuńczyka w wodzie1/2 zielonego ogórka1/2 puszki kukurydzy2 łyżki majonezu Winiary1 łyżka jogurtu(...)Jajka pokroiłam w sporą kostkę; ogórka w paseczki (lub dużą kostkę); tuńczyka i kukurydzę odsączyłam z wody. Wszystkie składniki połączyłam ze sobą, dodałam mix majonezu z jogurtem, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam. Wpis powstał w ramach konkursu Twój Smak Świąt. Oczywiście zdecydowałam się na udział w nim ze względu na jedyny i najlepszy pod słońcem majonez... Winiary
bastalenarobimy każdego roku w naszym domu. :) Znalazł sobie wiele zastosowań - można jeść go samego, pasuje świetnie do gotowanych jajek, pieczeni na zimno a także do śledzi, jeśli ktoś lubi śledzie w śmietanie. :) Składniki: 4-5 dużych ogórków czosnkowo – koperkowych (polecam te z Ogródka Dziadunia - klik ) 2 pęczki szczypiorku 200 gramów zielonego groszku 150 gramów pieczarek marynowanych 300 gramów(...)pieczarki pokrój w drobną kosteczkę. Groszek odsącz na sitku, posiekaj drobno szczypiorek oraz czosnek. Wszystkie elementy wymieszaj w misce, dodaj majonez, musztardę i jogurt. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smacznego
Garniec MagalieWspaniała sałatka z czerwonych buraczków na kolację. Robię taką sałatkę też ze śledziami, tylko bez pieczarek. Sałatka z buraków Składniki: buraki - 2 szt większe pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 4 szt szczypiorek - 0,5 pęczka groszek konserwowy - 1 puszka majonez sól i pieprz Sposób przygotowania: Buraki ugotować do miękkości , obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka ugotować(...)Szczypiorek umyć, osączyć , pokroić. Pieczarki pokroić w kostkę. Groszek odlać z zalewy, osączyć. Wszystkie składniki na sałatkę przełożyć do miski, dodać majonez, wymieszać. Doprawić do samaku solą i pieprzem. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusiłyżeczka cukru, sól do smaku, Składniki zaczynu : pół szklanki ciepłej wody (38 stopni - ma się wydawać trochę ciepła w dotyku ręki), 20 g drożdży, 1 łyżka cukru, 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Składniki zaczynu łączymy, mieszamy i odstawiamy na 15 min, co by ożył :) Resztę składników łączymy (mleko lekko podgrzewany przed dodaniem) i dodajemy buzujący zaczyn. Uzyskujemy ciasto, o konsystencji trochę(...)Potem smażymy (ja robię to na mieszance: olej rzepakowy z dodatkiem oliwy). Jeden blin to 2 łyżki ciasta. Smażymy do lekkiego podrumienienia i zmieniamy stronę. Podajemy z kawiorem lub śledziami :) Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisysobie też pomóc robotem kuchennym. Do miski wbij jajka, dodaj wodę i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem. dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Następnie nalej na nią ok. 2 łyżki przygotowanej mieszanki jajecznej, tak aby przykryła dno patelni cienką warstwą. Smaż, aż omlet(...)patelni i posyp pokruszonym serem feta. W podobny sposób usmaż pozostałe omlety, do wyczerpania mieszanki jajecznej. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwatygodniu. Wiem , wiem powinno się jeść ją częściej :). Ale dla usprawiedliwienia oprócz takich smażonych zawsze mam w lodówce słoiczek zrobionych śledzi. Moje ulubione to śledzie po kaszubsku . Jednak powracając do ryb, to dzisiaj przygotowałam rybkę w pomidorach. Ja miałam brzuszki dorsza, ale możecie wykorzystać filety z Waszej ulubionej ryby. Do tego frytki i surówka z kapusty kiszonej(...)liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cukru papryka słodka papryka ostra olej do smażenia mąka do panierowania 2 łyżki posiekanego szczypiorku Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące . Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na lekko rumiany kolor z dwóch stron. Usmażonego dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na czystej patelni rozgrzać
O kuchni z uczuciemminuty aż zmięknie. Dodaj ziemniaka, pokrzywę, rukolę oraz bulion warzywny. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez 30 minut. Zdejmij zupę z ognia, dodaj parmezan, ewentualnie dopraw solą. Zmiksuj zupę za gładki krem. Jeżeli zdążyła przestygnąć, podgrzej ją ponownie w garnku. Gotową zupę przelej do misek, udekoruj kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany i posyp mieszanką ziaren. Podawaj(...)Contaldo, czyli posypaną parmezanem oraz podsmażonymi kawałkami pancetty. Będą tu również pasowały grzanki z opieczonego chleba. Polecam Wam również przepis na francuską zupę szczawiową: *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwazmiksuj. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) do 3 dni i wykorzystywać do różnych potraw. Posmaruj warzywa oliwą z obu stron i oprósz solą i pieprzem. Kiełbaski ponacinaj. Ułóż warzywa i kiełbaski na ruszcie grilla tradycyjnego i grilluj przez 4 minuty, od czasu do czasu obracając. Możesz je również usmażyć na patelni grillowej. Przenieś warzywa(...)przenieś na półmisek z warzywami i posyp natką pietruszki. Resztę sosu podaj w osobnym naczyniu. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaPodoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaniekonwencjonalnie bo przyprawami korzennymi i piernikowymi . Pierwszy raz jadłam "śledzia" w takiej odsłonie i stwierdzam z pełnym przekonaniem, że zalewę będę powielać i wykorzystywać w przyszłości, nie tylko do "śledzia" :) Składniki na porcje dla 4 osób: 200g świeżych boczniaków 1 mała cebula olej roślinny - do smażenia ZALEWA OLEJOWA: 1/2 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka(...)liść laurowy 1 goździk 1 nasionko kardamonu - lub szczypta kardamonu mielonego 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru mielonego szczypta soli - do smaku Boczniaki obsmażyć na oleju z obydwu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni, kłaść na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu. Pozostawić do przestudzenia, a następnie pokroić
Grunt to przepis!Sałaty płuczę i rozdrabiam na mniejsze kawałki. 2. Do sałaty dodaję arbuza, pomidorki oraz kiełki. Dokładnie razem wszystko mieszam. 3. Olej Rydzowy mieszam ze sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressigiem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Olej Rydzowy , który otrzymałam do testowania od sklepu SEMCO . Olej jest tłoczony z nasion lnianka (rydza, rydzyka, lnicznika(...)właściwości przeciwzapalne. Zawarte w oleju kwasy omega-3 pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Olej Rydzowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest najczęściej używany do przygotowania sałatek, surówek, śledzi, kasz, ziemniaków, mięs, sosów czy majonezów. Ja użyłam oleju do przygotowania sałatki owocowo- warzywnej. Olej ma bardzo ciekawy smak i zapach. Nadał sałatce wspaniałego aromatu. Produkt wart polecenia i zakupu. Zdecydowanie
Tradycyjna kuchnia Kasipomidorków koktajlowych1 mała czerwona cebula100 g sera fetana sos: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, pieprzu cayenne lub ostrej papryki, soli i pieprzuposiekana natka pietruszki lub świeża miętaPrzygotowanie:Ciecierzycę oraz oliwki opłucz z zalewy. Oliwki należy pozbawić pestek. Pomidory pokrój w kostkę, a jeżeli używasz koktajlowych, przekrój je na połówki. Cebulę(...)natką pietruszki lub miętą oraz pokruszonym serem feta. Podawaj od razu lub wstaw do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwatatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Dzisiaj proponuję wersję francuską- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój :Zaczynamy Składniki:8 łyżek majonezu4 ogórki konserwowe1 jajko4-5 szczypiorkówsól , pieprz1 łyżeczka chrzanu2 łyżeczki soku z cytrynyWykonanie(...)majonezu dodajemy bardzo drobno pokrojony ogórek, szczypior, żółtko z jajka kruszymy, białko drobno kroimy. Dodajemy chrzan I sok z cytryny. Mieszamy I doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Gotowe :)Smacznego
Smaki Edytyzdrewniałe końcówki od szparagów (same ułamią się we właściwym miejscu). Odetnij szczyty szparagów, zaś pozostałe części pokrój na 1-centymetrowe kawałki. Jajka wbij do miski i rozbełtaj z solą i pieprzem oraz 2 łyżkami śmietany. Cebulki dymki drobno pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojone szparagi (bez szczytów), smaż 3-4 minuty, następnie wlej masę jajeczną. Smaż(...)stopni C i zapiekaj przez 2-3 minuty, aż wierz frittaty się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżym pieczywem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również inne omlety: Omlet ze szparagami i szpinakiem Tortilla z piekarnika Frittata ze szparagami
Chilli Czosnek i OliwaPodałam śledzia-matjasa z puree ziemniaczanym i musem jabłkowym.Obiad prosty,expresowy i niezwykle smakowity.Jedyne co musisz zrobić to w trakcie gotowania ziemniaków przygotować puree z jabłek,bo sam śledź nie wymaga żadnych zabiegów kulinarnych - jest gotowy do konsumpcji. Składniki: Matjas po 2-3 sztuki na osobę puree z ziemniaków cebula czerwona lub biała 4 jabłka 100 ml soku(...)miękkości.Następnie zblenduj,by powstał mus jabłkowy ugotuj ziemniaki i ubij je z dodatkiem mleka i kawałka masła cebulę pokrój dowolnie,a przed podaniem ugnieć ją z odrobiną soli i odstaw przynajmniej na kilka minut,by zmiękła podawaj matjasa z puree ziemniaczanym i jabłkowym,oraz dowolnie pokrojoną cebulą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!