śledzie solone - 837 przepisów (strona:34/56)

3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe 167

soli mineralnych i witamin, są również źródłem łatwo przyswajalnego białka co jest bardzo ważne zwłaszcza u osób, które nie jedzą mięsa. Naukowcy odkryli w boczniakach dwie bardzo ważne substancje, które uczestniczą w niszczeniu komórek nowotworowych- beta glukan i pleuran , dodatkowo boczniaki zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz ergotioneinę, który nie ginie nawet podczas obróbki termicznej boczniaków.  1. Boczniaki a la śledzie(...)Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny  Przygotowanie :  Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni, dodając soli, żeby puściły wodę, smażymy aż do odparowania wody, dodajemy curry, sos sojowy do smaku, pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy porę, ogórka i dodajemy do nich jogurty lub śmietanę ryżową, mieszamy

zdrowa vege kuchnia
Rolmopsy – idealne śledzie na święta 220

oczywiście się nimi zachwyciłam! Uwielbiam śledzie w occie i te jak dla mnie są idealne! Ocet czuć w smaku ale nie tak, że wykręca twarz są przepyszne! Polecam - tylko zróbcie je już dziś bo minimum tydzień muszą odstać aby można było się nimi w pełni delektować. Smacznego!!! Rolmopsy Składniki: pól kilograma filetów śledziowych solonych 2 cebule + 16 małych krążków szklanka(...)grzybka i plasterek cebuli - zawijamy i spinamy wykałaczką. Układamy w słoiku przekładając je cebulą z zalewy i pozostałą marchewką - tą której nie zużyłam do rolmopsów pokroiłam w krążki - gotowe śledzie zalewamy zimną zalewą i odstawiamy na minimum tydzień. Smacznego!!! Moje sugestie: Jeśli lubicie mocno octowe smaki możecie użyć samego octu spirytusowego.Przepis pochodzi z bloga Zapiecek

sierotka maRysia w kuchni
Cebulki marynowane 156

Takie małe cebulki marynowane są doskonałym dodatkiem do różnych sałatek, śledzi i wielu innych dań. Do marynowania wykorzystuję cebulki ze swojej działki, mam ich duża ilość. Składniki: 1,5-2 kilogramy małej cebulki Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 0,5 szklanki cukru 3 łyżki soli 1 łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy, myjemy. Składniki zalewy umieszczamy większym garnku

Bajeczna Kuchnia
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 168

Naszła mnie chęć na śledzia. W smietanie, z jabłuszkiem, z cebulką. Kto mnie zna ten wie, że moje zachcianki muszą być spełnione ! A te związane z jedzeniem tym bardziej, nie ma poczekaj...Więc śledzik jest :) Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych solonych 1 szklanka smietany 18 % sól,pieprz 1 cebula 1 jabłko Wykonanie: Płaty śledziowe moczymy ok godziny. Po tym czasie

Z Majeczką w kuchni
Śledź w oleju 199

szklanki oleju rzepakowego (!) 2 łyżki octu sól, pieprz Przygotowanie : Wymoczone śledzie (u mnie to minimum 12h + 1 zmieniana woda) kroimy w ok 1,5 cm paski i przekładam do misy. Cebulę kroimy w ćwierć plastry a ogórki w plasterki. Wszystko mieszamy dodając ocet i doprawiając pieprzem i solą w zależności od stopnia wymoczenia. Całość zalewamy olejem rzepakowym i odstawiamy

Mechanik w kuchni
Sushi z komosą ryżową po polsku 212

Zrobiłam na sposób polski z polskimi dodatkami. Możemy dodać także naszego śledzia. Ja zrezygnowałam z tego pomysłu gdyż nagranie do TV było o 7 rano ;) Składniki: Mata bambusowa do rolowania Nori – prasowane wodorosty (algi) 250 g komosy ryżowej ( u mnie trzy kolorowa) 4 łyżeczki octu jabłkowego pół łyżeczki soli 1 marchew 4 śliwki suszone albo wędzone 1 duży ogórek kiszony

Bon Appetit Małgorzaty
Sos tzatziki 168

grilla, warzyw, śledzia, a tak właściwie do wszystkiego :) Jak przygotowałam śledzie z tym sosem znajdziesz tutaj Składniki 1 długi ogórek sól 400 ml jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku pieprz Ogórka obrać ze skóry, usunąć pestki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i odstawić na 30 minut. Ogórek puści wodę, którą należy dokładnie odcisnąć

O kuchni z uczuciem
Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi 387

wszystkie składniki dressingu baladi razem z 80 ml wody. Dopraw solą do smaku. Dodaj ok. 20 g posiekanych orzechów włoskich i wymieszaj. Nacięcia w pomidorach wypełnij orzechami włoskimi oraz dressingiem baladi. Posyp po wierzchu pozostałymi 10 g posiekanych orzechów. Podawaj od razu.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z buraków z fetą i octem balsamicznym 251

Włóż je do miski, polej oliwą, octem/glassą balsamiczną i dopraw solą. Wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp z wierzch pokruszoną fetą. Staraj się nie mieszać fety z burakami, ponieważ barwi nie od nich na różowo. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Drogi Mikołaju... 5 książek kulinarnych, które chciałabym dostać na Święta 291

perspektywy. Przeczytamy więc o creps jedzonych na ulicy, czy o solonym maśle. Wszystko pisane z charakterystycznym dla niego dystansem i humorem. Cena: 69,90 zł.Kochani, tak oto wygląda moja świąteczna lista życzeń. A Wy jakie książki chcielibyście dostać na Boże Narodzenie?***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
postna śledziowa sałatka... 226

pestek winogron ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzone obrać z łupinek śledzie matiasy bez moczenia bardzo drobno pokroić w kosteczkę ziemniaki tez pokroić w kostkę papryczkę chilli razem z pestkami drobno pokroić i wszystkie składniki dobrze wymieszać dodając oliwy z pestek winogron odstawić do lodówki na 1 godzinę, soli nie trzeba dodawać bo matiasy puszcza swoją sól a papryczka zamiast

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka ziemniaczana ze śledziem 186

sól pieprz cukier marchewka i natka pietruszki do dekoracji Śledzie wymoczyć w wodzie by nie były zbyt słone. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach. Wystudzić. Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki pokroić w kostkę, jedną marchewkę również pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekaną cebulę śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. W salaterce udekorować marchewką i natką pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Sałatka ze śledziem ze słonecznikiem 167

przeciążać żołądka proponuję sałatkę z najprostszych składników. Niedawno, w ramach współpracy z Łosoś Ustka proponowałam Wam sałatkę z makrelą, którą można znaleźć TUTAJ . Tym razem słów kilka o śledziu. Śledzie to ryby tłuste, ale mało kaloryczne, bo większość tłuszczy jakie posiadają to tłuszcze dobroczynne. Zawierają dużo potasu, a także witaminy A, D i E.  Oczywiście jak wiadomo najzdrowsze ryby(...)miksu sałat 1 pomidor 1 filet śledziowy w oleju Łosoś Ustka 3 łyżki ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 5 listków bazylii szczypta pieprzu i soli Najpierw zajmijmy się przygotowaniem sosu. Liście bazylii wraz z czosnkiem sięgamy bardzo drobno i łączymy z jogurtem oraz przyprawami. Odstawiamy do lodówki.  Fileta śledziowego wyjmujemy z zalewy i kroimy

MamaOskarka
Sałatka śledziowa z kalafiorem i fasolką szparagową 211

pyszną sałatkę z fasolką i kalafiorem- a w roli głównej śledź! Pycha! Składniki: 1 duży kalafior, ½ kg fasoli szparagowej, 1 opakowanie koreczków śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, ocet do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli na kilka minut. Następnie kalafior osączyć  i podzielić

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z jajkiem i szynką 186

sałatkę z jajkiem. Często robię sałatkę z jajkiem i śledziem lub awokado . Sałatka pycha, idealna na lato. Polecam na kanapki. Sałatka z jajkiem i szynką Składniki: 4 porcje 3 jajka 100 g szynki 200 ml domowego majonezu, tutaj przepis 2 łyżki greckiego jogurtu 2 łyżki posiekanego szczypiorku szczypta soli czarny pieprz, grubomielony Ugotuj jajka na twardo i grubo pokrój. Pokrój

codojedzenia
Ful Medames. Zapraszam Was na egipskie śniadanie! 161

minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą i pieprzem i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Gotowe ful madames podawaj posypane serem feta, razem z cząstkami cytryny, podgrzanymi chlebkami pita oraz salsą z zielonego chilli. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google

Chilli Czosnek i Oliwa