konserwowego - 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na drobniejsze kawałki. Jabłko obieramy ze skórki, wykrajamy gniazda nasiennie i kroimy w kostkę Zieloną część pora kroimy w półplasterki i sparzamy na sitku wrzątkiem Następnie odsączamy zielony groszek z zalewy i dodajemy do reszty składników Dodajemy 3 łyżki majonezu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem Smacznego
Taste Therapyogień, wlej marynatę, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś przez 15 min. Dodaj oliwki i duś kolejne 15 min, po tym czasie królik powinien być miękki. Podawaj z wiejskim chlebem, surówką i białym winem. Pasuje tu również polenta albo ryż. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwacytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki oraz za'atarem do posypania. Niech każdy przybierze swoją zupę według uznania :) Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwachcesz dodać więcej soli, czy soku z cytryny. Sos jest intensywny w smaku, w razie czego dodaj mniej pasty tahini. Orzeszki piniowe lub sezam podpraż chwilę na suchej patelni albo pomiń ten etap. Rozłóż warzywa na półmisku, polej sosem tahini, posyp orzeszkami piniowymi/sezamem, natką pietruszki oraz za'atarem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwadodatkowo doprawic sos szczypta soli,pieprzu,cukru i 1 lyzeczka soku z cytrynydodatkowo:zielony pieprz i rzezucha Wykonanie:wymoczone,umyte filety sledziowe osuszyc ,pokroic w gruba kostke ,posypac grubo mielonym pieprzem i odstawic na 1 godzineziemniaki cebule i ogorki pokroic w kostke.Jablko i buraki zetrzec na grubych oczkach tarkiukladac warstwami w salaterce:ziemniaki,cebule,sledzie,majonez,jablka,ogorki,buraki,majonez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bałkański przysmak śledziowy Bałkański przysmak śledziowy , to naprawdę zarąbiście smaczne śledzie , chyba nie ma lepszych . W sklepach są zazwyczaj po kaszubsku i ok nie są złe też je bardzo lubię , ale te mają w sobie coś niesamowitego , taki pełniejszy i bogatszy smak . Zasługą tego smaku jest prażona , a nie smażona cebulka , taka z głębokiego oleju – wiem , dietetyczne(...)skórę , kroimy je w kawałki , takie jakie lubimy , najfajniejsze są takie na kęs Olej wlewamy na patelnię , cebulkę kroimy w cieniutkie plasterki i wsypujemy na rozgrzany olej, posypujemy lekko solą i cukrem ( cukier nada chrupkości ) , smażymy od czasu do czasu mieszając , aż cebula zrobi się złota i chrupiąca – w takiej ilości oleju nie dusi się tylko praży. Następnie zdejmujemy
Ogrodnik w podróżygalarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka. Składniki: 6 płatów ( filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 30% Olej Mąka do panierowania Ser mozzarella lub inny ser Wykonanie: Morszczuka rozmrażamy na sicie. Dalej przyprawiamy solą, panierujemy w mące i smażymy
Smaki Ewykukurydzianą. Dopraw masę solą i pieprzem. Odstaw masę do lodówki na 1-2 godziny, aby zgęstniało. Z masy formuj nieduże placuszki, które obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor (ok. 3 minuty na stronę). Podawaj na ciepło, np. z jogurtem greckim. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwamusztardę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość. Teraz dodaj oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aż uzyskasz gładką emulsję. Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do brukselki. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, następnie grubo je posiekaj i również dodaj do miski. Polej składniki sosem i wymieszaj. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwanajbardziej lubi... śledzie a jadł, jadł i chyba jeszcze by mógł jeść Śmietanowe ciasto z truskawkami Składniki 100 g roztopionego masła 2 duże jajka (lub 3 małe) 1/2 szklanki ubitej śmietany kremówki 1/2 szklanki brązowego cukru (ja dodałam 1/3 szklanki, można użyć białego) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli skórka starta z połowy cytryny
sierotka maRysia w kuchniDopraw do smaku solą, cukrem i płatkami chilli. Wymieszaj sos i pozwól mu gotować się wraz z klopsikami na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie ugotuj spaghetti w dużej ilości posolonego wrzątku. Wymieszaj go z sosem pomidorowym z klopsikami z tuńczyka. Podawaj posypany parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i OliwaDodaj oliwę i dopraw solą, zmiksuj ponownie. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez tydzień i dodawać do różnych potraw. Pomidory i mozzarellę pokrój na duże plastry. Ułóż je dekoracyjnie na półmisku i polej sosem ziołowym. Podawaj ze świeżym pieczywem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaPodoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwapół łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki.Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę i cukier i wszystko mieszamy. Nie dosypujemy soli, bo składniki są wystarczająco
Zakręcony WidelecLekko posyp solą i pieprzem. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 min. Długość pieczenia zależy tak naprawdę od Twoich preferencji, czy wolisz jajko mniej lub bardziej ścięte. Ja lubię, aby białko było ścięte, a żółto jeszcze lekko lejące. Gotowe jajka podawaj od razu ze świeżym pieczywem. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwasmaku solą i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dodaj makaron i gotuj przez czas podany na opakowaniu makaronu, czyli 5-10 minut (np. spaghetti gotuje się 10 minut, a nitki do zupy zazwyczaj 5 minut). Zupę rozlej do misek i udekoruj posiekanym chilli oraz listkami wybranych ziół. Podawaj gorącą. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i OliwaSkorzystamy z tego, że mamy więcej śledzi i zrobimy śledzika pod pierzynką.Składniki:-4 wymoczone wcześniej i odsączone płaty śledziowe-kawałek selera i kawałek pora-jedno twarde kwaśne jabłko-100 ml gęstego jogurtu naturalnego-2 łyżki majonezu-pieprz i sól do smaku Ścieramy selera na grubych oczkach. Podobnie obrane ze skórki jabłko. Pora kroimy(...)drobno.Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do warzywi wszystko mieszamy. Płaty śledziowe kroimy na niewielkie cząstki. Na dno naczynia nakładamy niewielką ilość przygotowanej pierzynki a na niej układamy warstwę śledzików. Przykrywamy pierzynką, na niej układamy kolejną warstwę śledzików i przykrywamy pierzynką.Gotowe.Smacznego
Maminek kulinarny