Bałkański przysmak śledziowy Bałkański przysmak śledziowy , to naprawdę zarąbiście smaczne śledzie , chyba nie ma lepszych . W sklepach są zazwyczaj po kaszubsku i ok nie są złe też je bardzo lubię , ale te mają w sobie coś niesamowitego , taki pełniejszy i bogatszy smak . Zasługą tego smaku jest prażona , a nie smażona cebulka , taka z głębokiego oleju – wiem , dietetyczne(...)skórę , kroimy je w kawałki , takie jakie lubimy , najfajniejsze są takie na kęs Olej wlewamy na patelnię , cebulkę kroimy w cieniutkie plasterki i wsypujemy na rozgrzany olej, posypujemy lekko solą i cukrem ( cukier nada chrupkości ) , smażymy od czasu do czasu mieszając , aż cebula zrobi się złota i chrupiąca – w takiej ilości oleju nie dusi się tylko praży. Następnie zdejmujemy
Ogrodnik w podróżygalarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka. Składniki: 6 płatów ( filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 30% Olej Mąka do panierowania Ser mozzarella lub inny ser Wykonanie: Morszczuka rozmrażamy na sicie. Dalej przyprawiamy solą, panierujemy w mące i smażymy
Smaki Ewykukurydzianą. Dopraw masę solą i pieprzem. Odstaw masę do lodówki na 1-2 godziny, aby zgęstniało. Z masy formuj nieduże placuszki, które obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor (ok. 3 minuty na stronę). Podawaj na ciepło, np. z jogurtem greckim. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwamusztardę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość. Teraz dodaj oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aż uzyskasz gładką emulsję. Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do brukselki. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, następnie grubo je posiekaj i również dodaj do miski. Polej składniki sosem i wymieszaj. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwanajbardziej lubi... śledzie a jadł, jadł i chyba jeszcze by mógł jeść Śmietanowe ciasto z truskawkami Składniki 100 g roztopionego masła 2 duże jajka (lub 3 małe) 1/2 szklanki ubitej śmietany kremówki 1/2 szklanki brązowego cukru (ja dodałam 1/3 szklanki, można użyć białego) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli skórka starta z połowy cytryny
sierotka maRysia w kuchniDopraw do smaku solą, cukrem i płatkami chilli. Wymieszaj sos i pozwól mu gotować się wraz z klopsikami na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie ugotuj spaghetti w dużej ilości posolonego wrzątku. Wymieszaj go z sosem pomidorowym z klopsikami z tuńczyka. Podawaj posypany parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i OliwaDodaj oliwę i dopraw solą, zmiksuj ponownie. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez tydzień i dodawać do różnych potraw. Pomidory i mozzarellę pokrój na duże plastry. Ułóż je dekoracyjnie na półmisku i polej sosem ziołowym. Podawaj ze świeżym pieczywem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaPodoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwapół łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki.Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę i cukier i wszystko mieszamy. Nie dosypujemy soli, bo składniki są wystarczająco
Zakręcony WidelecLekko posyp solą i pieprzem. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 min. Długość pieczenia zależy tak naprawdę od Twoich preferencji, czy wolisz jajko mniej lub bardziej ścięte. Ja lubię, aby białko było ścięte, a żółto jeszcze lekko lejące. Gotowe jajka podawaj od razu ze świeżym pieczywem. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwasmaku solą i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dodaj makaron i gotuj przez czas podany na opakowaniu makaronu, czyli 5-10 minut (np. spaghetti gotuje się 10 minut, a nitki do zupy zazwyczaj 5 minut). Zupę rozlej do misek i udekoruj posiekanym chilli oraz listkami wybranych ziół. Podawaj gorącą. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i OliwaSkorzystamy z tego, że mamy więcej śledzi i zrobimy śledzika pod pierzynką.Składniki:-4 wymoczone wcześniej i odsączone płaty śledziowe-kawałek selera i kawałek pora-jedno twarde kwaśne jabłko-100 ml gęstego jogurtu naturalnego-2 łyżki majonezu-pieprz i sól do smaku Ścieramy selera na grubych oczkach. Podobnie obrane ze skórki jabłko. Pora kroimy(...)drobno.Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do warzywi wszystko mieszamy. Płaty śledziowe kroimy na niewielkie cząstki. Na dno naczynia nakładamy niewielką ilość przygotowanej pierzynki a na niej układamy warstwę śledzików. Przykrywamy pierzynką, na niej układamy kolejną warstwę śledzików i przykrywamy pierzynką.Gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnygrubą solą morską. Podajemy gorące… z czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką. Ja do ziemniaków pieczonych po szwedzku podałam barszcz… ze śledzi
mojewypiekiinietylkosolą. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na końcu dodaj upieczoną dynię oraz świeży szpinak. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie. Spróbuj, ewentualnie dopraw do smaku. Gotowy z dyni i fasoli podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie tu pasował świeży chleb lub gotowane ziemniaki. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź
Chilli Czosnek i Oliwadopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i kładź po jednej łyżce masy placuszkowej. Każdy placuszek lekko rozpłaszcz przy pomocy łyżki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote. Na każdym placuszku ułóż po łyżeczce salsy paprykowej i podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją
Chilli Czosnek i Oliwadopraw solą i pieprzem (uważaj na sól, bo tuńczyk i kapary są słone). Dodaj majonez i wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek lub dłoni zwilżonych wodą formuj małe kuleczki z farszu i umieszczaj je we wgłębieniach białek. Udekoruj kiełkami rzeżuchy. Polecam na wielkanocny stół albo na eleganckie przyjęcie. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją
Chilli Czosnek i Oliwa