czyli wg mnie dla 2 osób): ciasto: 200 g mąki, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy, 100 ml ciepłej wody sos: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczypta soli, szczypta cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 kulka mozzarelli kilka listków świeżej bazylii kilka zielonych oliwek, pokrojonych na plasterki (lub inne ulubione składniki) oliwa do smażenia Przygotowanie: Do miski wsyp(...)dociskając je dodatkowo widelcem. Calzone smaż z obu stron na oliwie przez ok. 5 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwacebulę, papryczki chilli oraz wszystkie przyprawy. Smaż delikatnie (aby nie przypalić przypraw) przez ok. 10 minut, aż cebula stanie się szklista. Dodaj bulion warzywny i zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę soli i zmniejsz ogień do małego. Dodaj pomidory wraz z sokami, które wydzieliły się z nich w czasie pieczenia. Gotuj przez 15-20 minut, aż sos zredukuje się(...)jogurt i paski pity dodaj tuż przed jedzeniem. Paski pity przechowuj w szczelnym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu (np. w szafce kuchennej). *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwainnego alkoholu: Grappy, Amaretto - co macie) szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia (u mnie rzepakowy rafinowany) Przygotowanie: Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sodę i szczyptę soli. Dodaj masło i przesiekaj je z mąką. Zrób dołek w mące, wbij do niej jajka, umieść też skórkę z pomarańczy i alkohol. Zagniataj, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj(...)uważając, bo rumienią się bardzo szybko. Usmażone cenci odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, a gdy trochę przestygną, posyp cukrem pudrem. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwarodzinie są dwa obozy. Lubiących śledzie i wątróbkę oraz tych, którzy tych produktów nie jedzą. Zdecydowanymi miłośnikami wątróbki i śledzi są: moja mama, moi bracia, moi synowie i ja. Śledzie lubią: moja mama, moi bracia, moi synowie, mój mąż i ja. Wątróbkę lubią wszyscy miłośnicy obu tych produktów i mój tata. Trochę to skomplikowane, ale wyraźnie mój opis pokazuje(...)małym ogniu. Wlać śmietankę, dodać pokruszony ser i mieszać do rozpuszczenia sera. Dodać zioła i gotować aż sos zgęstnieje, a cebula, wątróbka i gruszki zmiękną. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni. Na talerze wyłożyć kaszę. wątróbkę w sosie, którą na końcu posypać z orzechami. Danie świetnie smakuje z buraczkami lub surówką z kiszonej
Czerwień i błękitchłodzenie ciasta kruchego Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 120 g masła, zimnego 1 jajko i 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie: 8 łyżek ulubionego dżemu lub frużeliny, Włosi używają dżemu z winogron lub wiśni Przygotowanie: Przygotuj kruche ciasto - do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj zimne masło(...)Wyjmij z piekarnika, gdy będą lekko brązowe i odstaw do ostygnięcia. W czasie stygnięcia stwardnieją. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaMarathopites z botwinką i ziołami Kuchnia wysp śródziemnomorskich #3 inspiracja "The Islands of Greece" Rebecca Seal Składniki (na ok. 34 sztuki): ciasto: 400 g mąki typ 650 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy 150 ml wody nadzienie: 100 g liści botwinki, posiekanych (można zamienić na szpinak) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 50 g sera feta(...)ogniu rozgrzej 1 - cm warstwę oliwy, następnie partiami smaż na niej pakieciki z obu stron, aż ciasto ładnie się zezłoci. Podawaj na ciepło. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam także inne wytrawne ciasta: Tureckie bułeczki ze szpinakiem Hortopita ze szpinakiem i fetą
Chilli Czosnek i Oliwaogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż przez 5-7 minut, aż cebula się zeszkli. Teraz dodaj buraki, marchewki, topinambury, liście laurowe, tymianek, po szczypcie soli i pieprzu. Smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, aż warzywa lekko się podsmażą, a aromaty uwolnią. Suszone grzyby włóż do miseczki i zalej 1/2 szklanki wrzącej wody(...)marchewka i topinambur) przejmuje ich różowy kolor. Jeżeli chcielibyście zachować kolor poszczególnych składników, musielibyście ugotować buraki osobno i dopiero pod koniec dodać do gulaszu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwawyłuskanych pistacji, najlepiej niesolonych (ja użyłam solonych, patrz informacje powyżej) 25 g mąki pszennej 1 łyżka miodu 100 g cukru pudru 4 białka jaj 80 g masła szczypta soli 1-2 gruszki Przygotowanie: Brytfankę lub foremkę na muffinki natłuść masłem i wstaw do lodówki. Możesz ją także wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Gruszki obierz(...)się wydawać w środku nieco za miękkie, jednak w czasie stygnięcia trochę stwardnieją. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub posiekanymi pistacjami. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaPodchodziłam do pieczenia jak do zła całego świata i długo zajęło mi przekonanie się, że produkcja ciast nie jest dziewiątym kręgiem piekła Dantego. Jednoczesna miłość do mięsa i śledzia oraz niewpadanie w dziki zachwyt na widok eklerka pozwoliły mi na omijanie orgii cukierniczych. Jednak ambicja i głosy w środku kazały przestać mi histeryzować i chociaż spróbować. Tym sposobem — po wielu(...)KRUCHYM CIEŚCIE Potrzebujemy: Na ciasto kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek ½ szklanki brązowego cukru ziarenka z jednej laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Zagniatamy szybko ciasto, z grubsza, tak, żeby dało się zbić w kształtną kulę. Owijamy w folię i wsadzamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smarujemy
ladykitchenszpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką i chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki: na ciasto: 300 g mąki typ 650, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 200 g sera halloumi (można zastąpić fetą lub mozzarellą) garść liści botwinki, drobno pokrojonych (można zastąpić szpinakiem) 1 papryczka chilli 30 g roztopionego masła Przygotowanie: W misce umieść(...)minutach zdejmij gözleme z patelni i posmaruj drugą stronę masłem. Trzymaj w ciepłe, aż usmażysz wszystkie gözleme. Podawaj na ciepło. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwanich wyparuje (nie chcemy mokrego farszu). Teraz dodaj umyty szpinak i smaż jeszcze 3-4 minuty, aż szpinak zwiędnie i z patelni wyparuje woda. Farsz dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 3. Przygotowane ciasto na pizzą wyjmij z lodówki na 2 godziny przed planowanym pieczeniem pizzy. Nagrzej piekarnik z blachą w środku do 240 stopni C. 4. Umieść ciasto(...)stopni C i dopiekaj jeszcze ok. 20 minut, aż ciasto na wierzchu będzie rumiane. Podawaj na ciepło z sosem z pieczonych pomidorów . *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwasięgający stołu, plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia, a i jeszcze kompot z suszu(...)znaczy się z karpiem:-) Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebule również obieramy, kroimy w piórka. Sprawionego karpia nacieramy przyprawą do ryb i ewentualnie solą i pieprzem, układamy w dużej misce i dokładamy warzywa. Dobrze mieszamy, zamykamy przykrywką lub zawijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki. Wyciągamy rybę na około dwie
Rozpustne gotowaniewszelki wypadek miskę z zimną wodą, w której zanurzysz patelnię, jeśli karmel zacznie za bardzo ciemnieć. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło (karmel się spieni), a następnie płatki soli morskiej i wymieszaj. Na patelni poukładaj ciasno połówki jabłek rozcięciem do góry (jabłka skurczą się w czasie pieczenia). Puste miejsca możesz wypełnić kawałkami jabłek, lub też od razu wszystkie jabłka pokroić(...)nogami, tak aby ciasto znalazło się na talerzu. Podawaj Tartę Tatin na ciepło, polaną odlanym sosem karmelowym, z lodami waniliowymi lub śmietaną. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaprzestygnięcia. W misce umieść starty na tarce ser halloumi, ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, podduszone cebulę, czosnek i chilli, posiekaną natkę pietruszki i bazylię, kumin oraz słodką paprykę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wbij dwa jajka i wymieszaj. Dodaj bułkę tartą lub mielone migdały, ale najlepiej stopniowo, aby zweryfikować konsystencję masy. Powinna uzyskać plastyczną, lepiącą konsystencję, ale nie być(...)pastę przy pomocy blendera. Przełóż do miseczki, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi i listkami bazylii. Podawaj do "keftedes" z powyższego przepisu lub jako pastę kanapkową. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaugotowane ziemniaki i w misce już pokrojona cebula oraz blanszowane pory WYKONANIE : Obrane ziemniaki pokroić w plastry – ugotować (ok. 10 min.) w lekko osolonej wodzie lub bez soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić(...)alergicy pokarmowi będący na diecie bezjajecznej, mogą podać taką sałatkę, a jajko jako dekorację na półmisku. Rodzina zje z jajkiem, a alergik bez jajka, - w wersji wigilijnej można dodać śledzia pokrojonego w kostkę, - można dodać świeżej natki pietruszki lub koperku, drobno pokrojonych, szczególnie latem taka sałatka cieszy oko i smakuje dobrze, - można posypać „Posypką zieloną” z suszonych zielonych warzyw: cebulka
Tradycyjna kuchnia inaczej